Povestea tristă a savantului Ioan Borcea, fondatorul biologiei marine românești: a murit înțepat de o vietate marină VIDEO

0
Publicat:

Zoologul Ioan Borcea, fondatorul Staţiunii Zoologice Marine de la Agigea, a murit după ce a fost înţepat la un deget de o vietate rară găsită în adâncul mării.

Savantul Ioan Borcea
Savantul Ioan Borcea

Savantul Ioan Borcea s-a născut la 13 ianuarie 1879, în comuna Buhoci, judeţul Bacău. A absolvit Liceul Internat "C. Negruzzi" din Iaşi, în 1897, apoi a urmat cursurile Facultăţii de Ştiinţe, Secţia de Ştiinţe Naturale a Universităţii din Iaşi, pe care a absolvit-o în anul 1900, şi a fost reţinut ca asistent la Catedra de Morfologie Animală, se menţionează pe site-ul http://150.uaic.ro/.

În 1901 a devenit bursier al Fondului "V. Adamachi", continuându-şi studiile în Franţa şi devenind, în 1903, licenţiat al Universităţii Sorbona, Facultatea de Ştiinţele Naturii din Paris, conform site-ului amintit. Tot la Universitatea Sorbona, şi-a susţinut şi doctoratul, în 1905. A făcut mai multe specializări în străinătate, la Staţiunile biologice marine de la Banyuls sur Mer, Roskoff (Franţa), Napoli (Italia). A fost profesor de zoologie descriptivă la Facultatea de Ştiinţe a Universităţii din Iaşi (1909-1936), decan al Facultăţii de Ştiinţe a Universităţii din Iaşi şi, în perioada 1919-1920, ministru al Cultelor şi Instrucţiunii Publice. Profesorul Ioan Borcea a fost şi director al Muzeului de Istorie Naturală din Iaşi (1912-1936), redactor principal al revistelor ''Annales Scientifiques de l'Université'' şi al Revistei ştiinţifice ''V. Adamachi'' din Iaşi, după cum indică dicţionarul ''Membrii Academiei Române (1866-2003)''.

Stațiunea de la Agigea, o şcoală pentru biologia românească

Alături de Grigore Antipa, a fost întemeietorul hidrobiologiei în ţara noastră. A iniţiat studiul relictelor ponto-caspice şi a cercetat fauna Mării Negre, cu deosebire peştii, punând bazele şcolii româneşti de oceanologie. S-a preocupat, printre primii în ţara noastră, de folosirea metodei biologice de combatere a dăunătorilor în agricultură şi silvicultură. A fost un pasionat şi talentat organizator al cercetării ştiinţifice: a creat şi a dezvoltat laboratoare şi muzee, a organizat şi a condus expediţii ştiinţifice pe mare.

Cercetărori la stațiunea de la Agigea
Cercetărori la stațiunea de la Agigea

Cea mai impunătoare creaţie a sa a fost Staţiunea Zoologică Marină de la Agigea (1926), pe care a condus-o timp de un deceniu şi care, în prezent, îi poartă numele - Staţiunea Biologică Marină "Prof. Dr. Ioan Borcea".

Staţiunea Zoologică Marină de la Agigea a fost înfiinţată prin Înaltul Decret Regal nr. 810 din 1 martie 1926, iar primul director al acesteia a fost numit, prin acelaşi Decret, profesorul Ioan Borcea.

Staţiunea Biologică Marină a devenit, în timp, una dintre cele mai active şi dezvoltate staţiuni de la Marea Neagră şi o şcoală pentru biologia românească.

Ioan Borcea a publicat peste 100 de lucrări ştiinţifice din domeniile entomologiei teoretice şi aplicate, oceanologiei, muzeologiei, faunei Mării Negre şi a relictelor ponto-caspice din limanuri şi din complexul Razelm.

Datorită meritelor sale ştiinţifice, prof. Ioan Borcea a fost ales membru fondator al Academiei de Ştiinţe din România, membru de onoare al Societăţii Franceze de Zoologie, membru corespondent al Muzeului de Istorie Naturală din Paris (1909) şi al celui din New York (1935) şi a fost distins cu titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii din Montpellier-Franţa (1936). La 5 iunie 1919 a fost ales membru corespondent al Academiei Române.

Savantul a murit în vara anului 1936, la Agigea.  Detaliile dispariției sale premature au fost oferite de gazetarii epocii: „Iată cum s-a produs moartea distinsului savant: În ultimele zile, profesorul Borcea, care lucra la Institutul de cercetări marine de la Agigea, a fost înţepat la un deget de o vietate rară găsită în adâncul mării şi pe care savantul o studia.

Stațiunea de la Agigea FOTO Stațiunea Biologică Marină Ioan Borcea Agigea
Stațiunea de la Agigea FOTO Stațiunea Biologică Marină Ioan Borcea Agigea

De pe urma acestei înţepături, profesorul Borcea s-a ales cu o infecţie gravă a sângelui. Suferind şi de diabet, profesorul, cu toate ajutoarele date la spitalul „dr. Sion” din Constanţa, unde fusese internat imediat, a încetat din viaţă aseară, la orele 6. Ultimele clipe Ioan Borcea şi le-a trăit în mijlocul studenţilor, care au venit aseară să-l viziteze la spital. Ştirea morţii savantului ieşean s-a răspândit ca un fulger în tot oraşul şi la spital a fost un adevărat pelerinaj“, scria presa vremii, informații preluate de Dosare secrete.

Statuia lui Ioan Borcea FOTO Stațiunea Biologică Marină Ioan Borcea Agigea
Statuia lui Ioan Borcea FOTO Stațiunea Biologică Marină Ioan Borcea Agigea

Iată cum descria munca titanului o altă cercetătoare de renume, Maria Celan: „Fericit amplasată de profesorul I. Borcea, această clădire este o adevărată oază de linişte şi frumuseţe peisagistică, cu perspective largi şi fericite pentru viitor datorită avantajelor în ceea ce priveşte cercetarea experimentală, care se vor crea odată cu construirea portului nou. Pe lângă staţiunea de la Agigea, a existat şi există o rezervaţie unică în Europa cu vegetaţie specifică de dune marine. Această rezervaţie a stârnit admiraţia tuturor botaniştilor străini care au vizitat-o în trecut. Şi este păcat că nu s-a dus la bun sfârşit crearea şi a unei Grădini Botanice cu flora atât de originală a Dobrogei, începută de Universitatea din Iaşi, cu multă cheltuială şi ale cărei începuturi au fost nimicite fără milă pentru munca depusă şi cheltuielile făcute. Această grădină, odată realizată, ar fi adus acelaşi venit foarte mare, pe care îl aduce acvariul din Constanţa“.

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite