Piaţa Ovidiu, sub asediu. Începe „Marele război de la porţile Constanţei”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Asociaţia Culturală Tomis
FOTO Asociaţia Culturală Tomis

Evenimentul cultural se desfăşoară sub egida Centenarului „România 100” şi reuneşte un număr mare de organizaţii şi instituţii implicate în realizarea lui.

Scenariul „Marelui război de la porţile Constanţei” prevede mai multe momente de reconstituire istorico-artistică, ce se vor desfăşura în Centrul Istoric al Constanţei, sâmbătă, 17 noiembrie, începând cu ora 15.00.

Armata Română alungă Armata Germano-Bulgară din faţa Palatului Regal ( fosta clădire a Curţii de Apel). Armata Germano-Bulgară se retrage către „Palatul Poştei” (din perioada 1918) actuala clădire a Muzeului de Artă Populară. În parcul din faţa muzeului au loc scene de luptă în urma cărora Armata Germano-Bulgară se va retrage pe Bulevardul Tomis în direcţia Piaţa Ovidiu. După eliberarea ”Palatul Poştei”, Armata Română arborează în balconul muzeului drapelul Regatului României ( steagul cu cifrul Regelui Ferdinand I ).

Armata Română urmăreşte Armata Germano-Bulgară pe Bd. Tomis înspre Piaţa Ovidiu, pe acest segment de bulevard având loc mai multe scene de luptă, într-o dinamică ce implică mişcări de trupe în puncte strategic alese de către organizatori.

Armata Germano-Bulgară urmărită de Armata Română intră în Piaţa Ovidiu şi desfăşoară ultima scenă de luptă.

Armata Germano-Bulgară se retrage fiind urmarită de Armata Română pe strada din faţa Moscheiei Carol I. În momentul ieşirii din Piaţa Ovidiu spre Moschee Carol I, se finalizează toate scenele de luptă.

După încheierea  momentelor de reconstituire istorică, soldaţii români, germani şi bulgari, încolonaţi într-un singur pluton, revin în Piaţa Ovidiu după care vor pleca într-un marş cu torţe pe bulevardul Tomis având ca punct terminus platoul de la Lupoaică.

În intervalul orar 15.30 -16.00 , în Piaţa Ovidiu, mai multe asociaţii vor realiza prezentări de costume tradiţionale.

Evenimentul este organizat de către Asociaţia Culturală Tomis, în colaborare cu ArtAntik Gallery şi alte asociaţii şi instituţii publice din Constanţa.

Pe aceeaşi temă:

VIDEO Memorialistică din timpul Marelui Război, transformată în istorie vizuală. Îndemnul lui Berthelot pentru români: „Totul este să reacţionezi!“

Comoara de sub pământul vechiului Tomis distrusă de construcţiile moderne. Superbele edificii cu mozaic dispărute


 

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite