Pensionarul de 70 de ani care înoată ca un peşte FOTOGALERIE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bucureşteanul Gheorghe Poroineanu a fost decanul de vârstă al primului maraton în ape deschise din România, desfăşurat în Mamaia, la sfârşitul lunii trecute. Pentru competiţia din mare, veteranul a rămas fidel bazinului de nataţie şi, după ce a ieşit la pensie, s-a antrenat la Vama Veche.

Are 70 de ani, dar arată de 50. Graţie înotului, care l-a menţinut tânăr şi în putere. Gheorghe Poroineanu a făcut dovada vitalităţii sale şi la primul maraton în ape deschise din România, „Aqua Challenge Mamaia 2011“, unde a obţinut o clasare şi un timp foarte bune la categoria sa de vârstă. Ieşirea la pensie, acum un an, nu i-a schimbat stilul de viaţă fostului funcţionar din Ministerele Comerţului Exterior şi de Finanţe. După ce a practicat în tinereţe, timp de cinci ani, înotul de performanţă, continuând în timpul facultăţii, dar şi după, Gheorghe Poroineanu înoată şi acum circa doi kilometri, de două - trei ori pe săptămână.



„Asta m-a menţinut în formă“, dezvăluie  Poroineanu reţeta sa pentru tinereţe la bătrâneţe.

Speriat de tuberculoză


Competiţia de la Mamaia a fost una nouă pentru veteranul bazinului, care e familiarizat totuşi cu întrecerile pe distanţe mari. Când avea 15 ani, a participat la „Cursa Lacurilor“ (traversarea pe lungime a lacului Floreasca din Bucureşti), după cum s-a pregătit, fără a concura însă şi pentru „Cursa Dunării“. „La cursa Floreasca, neobişnuit cu comanda «Ocupaţi locurile», eu m-am aşezat la start, pe când ceilalţi concurenţi au sărit în apă, aşa cum trebuia. Mi-am luat nişte picioare în cap de le simt şi acum. De supărare, am vrut să abandonez, dar antrenorul, frigul şi apa rece m-au determinat să particip în cele din urmă. Şi am ieşit al şaselea“, rememorează Poroineanu.

I-au plăcut mult probele de fond. Începând cu 400 de metri, pe măsură ce distanţa creşte, se simte tot mai bine.

„La antrenamente, la 100 de metri, împărţeam victoriile cu colegii, dar de la 100 de metri în sus nu mă bătea nimeni. De aceea mi-a părut rău că tata nu m-a lăsat să concurez la Cursa Dunării (Brăila - Galaţi, 21 de kilometri)“, mărturiseşte el. „Cei care participau urmau un regim alimentar special, iar tata, care era născut în 1899 şi avea teama tuberculozei şi a bolilor de pe acea vreme, care au omorât oamenii în masă, s-a opus acestui tip de pregătire“, îşi aduce aminte Gheorghe Poroineanu.

Află din  cine au fost câştigătorii „Aqua Challenge Mamaia 2011“

image
image
Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite