În restaurantul vegetarian din Constanţa îţi sunt făcute analizele înainte de a mânca
0Clienţii care calcă pragul localului sunt întâmpinaţi într-un mod inedit: ospătarii îi întreabă daca vor să afle valoarea tensiunii arteriale sau indicele de grăsime din organism.
Se aude muzică în surdină, pe mese sunt aşezate flori, iar lângă fereastră zăreşti o fântână interioară. Pe monitoarele de pe pereţi rulează imagini cu peisaje din natură. E restaurantul cu efect terapeutic.
„Buna ziua! Bine aţi venit! În cazul în care vă doriţi, vă putem verifica tensiunea arterială şi indicele de grăsime din organism înainte de a comanda!“ - aşa sunt întâmpinaţi clienţii în restaurantul ovo-lacto-vegetarian deschis recent la Constanţa. Oamenii sunt surprinşi de modul de abordare inedit, dar cei mai mulţi dintre ei se bucură că pot afla în câteva secunde dacă-i paşte vreo boală. Ca tratament primesc preparate sănătoase din meniul ovo-lacto-vegetarian al restaurantului.
Maioneză din cartofi
Rodica Prodan, patronul restaurantului, a pus în practică acest concept îndrăzneţ într-o lume a fast-food-urilor. Ciorba de burtă e pregătită din ciuperci pleurotus, şniţele de soia şi smântână vegetală.
Chiflele sunt plămădite din făină integrală şi coapte în cuptorul restaurantului. Chifteluţele şi sarmalele sunt preparate din legume, nuci, ciuperci. Toate preparatele sunt coapte, nu prăjite. Oul este înlocuit cu fulgi de drojdie sau de ovăz, iar icrele sunt preparate din boabe de soia.
Maioneza e făcută din cartofi, iar prăjiturile au în compoziţie morcov şi nucă. De bază sunt şi ciupercile cu sos alb de smântână, brânza Tofú cu ulei de măsline, mărar şi ciuperci, mezelurile vegetale folosite pentru a prepara pizza.
Stil de viaţă
Clienţii sunt oameni care vor să aibă un stil de viaţă sănătos sau care intră din curiozitate. Autoservirea are o capacitate de 20 de locuri, restaurantul de la etaj - 60 - 70 de locuri, iar la etajul doi există săli de conferinţe unde sunt organizate seminarii şi cursuri de gătit.
Ce spun clienţii
„Sunt preparate care au un gust deosebit şi tocmai de aceea îmi plac. Am încredere în aceste mâncăruri pentru că sunt sănătoase“, a declarat Adriana Poenariu (53 de ani), unul dintre clienţii restaurantului. Proprietarul restaurantului, Rodica Prodan, spune că specificul unităţii reflectă stilul ei de viaţă.
„Totul a fost creat de mine. Eu sunt vegetariană şi pot spune că aceste mâncăruri au efect energizant. Eu aveam ceva probleme digestive, dar acum am energie. Mă simt foarte bine. Dimineaţa, la ora 6.00, beau apă imediat ce mă trezesc, pentru că, aşa cum ne spălăm în exterior, trebuie să o facem şi în interior. Mă simt excelent“, povesteşte ea.
Bere energizantă
În restaurant nu se fumează şi nici nu se consumă băuturi alcoolice. Pe lista de băuturi se află berea din ghimibir, adusă din Australia, cu gust dulce, care poate fi consumată fără probleme la volan, pentru că are efect energizant şi nu conţine alcool.
Există, de asemenea, o listă întreagă de ceaiuri bio, denumite în funţie de efectele pe care le au asupra organismului - relaxant, armonie, amor, buna dimineaţa, respiraţie uşoară, voie bună.
În loc de cafea, sunteţi trataţi cu cicoare cu vanilie, iar sucurile au la bază siropuri naturale din ghimbir, lămâie, mentă, ţelină, muguri de brad, cătină, zmeură, amestec de furcte. În meniu se află şi fresh-urile din căpşuni, banane, pepene galben, mango, afine, mure, fructul pasiunii, ananas şi nucă de cocos.
Listă de preţuri
PRODUS CANTITATE (GRAME) PREŢ
Icre de soia 100 5 lei
Brânză tofu pe felii de măr 160 7 lei
Chifteluţe cu nuci 100 6 lei
Orez mediteranean 200 7 lei
Savoarea legumelor 160 8 lei
Bere cu ghimbir 375 6,5 lei
Ruladă de spanac cu telemea 100 9 lei
