Frumoşii nebuni ai Constanţei. Cine sunt tinerii din spatele protestelor de la malul mării

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un elev şi doi tineri din Constanţa au reuşit să facă auzită vocea străzii. Pentru prima dată, la Constanţa au ieşit în stradă peste 1.000 de oameni care s-au bucurat de victoria lui Klaus Iohannis, cerând totodată dreptate până la capăt: demisia lui Victor Ponta şi a lui Radu Mazăre.

Licuriciul protestelor
 

„Licuriciul“ a fost Florentina Ichim, de 29 de ani. O zvârlugă mică de fată, dar cu suflet mare. Gustul protestelor l-a simţit la Atena, acolo unde a participat la grevele din anul 2011. A crezut că şi România se poate răscula. Şi a avut dreptate. „Auzisem ne internet de protestul de la Constanţa şi am început să întreb cine se ocupă. Erau întrebări fără răspuns. Atunci am început să mă implic.

Ne-am strâns mai mulţi şi am decis să organizăm ceva serios: am împărţit flyere pe stradă şi în cutiile poştale. La mitinguri am făcut mereu update-uri pe Facebook şi îmi anunţam mereu prietenii unde suntem. De asemenea, am ţinut legătura cu cei care au organizat mitingurile în Cluj şi Timişoara“ povesteşte ea.

La toate protestele a fost în rândul întâi. Şi dacă vocea nu a ajutat-o să se facă auzită a agitat steagul cât a putut. Din banii lor au luat steaguri, fluiere, au făcut bannere. 
 

Tânăra vine cu un trecut parcă tras la indigo cu al altor mii de tineri. Este absolventă a Facultăţii de Administraţie Publică. A încercat să intre în sistem, dar nu a reuşit. „Am ajuns într-o zi în care am trimis CV-ul la diverse servicii: de la femeie de serviciu la director. Am spun că primii care mă contactează îi urmez. A fost să primesc ofertă de cameristă în Grecia. Şi am plecat“, povesteşte ea. 
 

De ceva timp s-a întors în România. La primul tur nu s-a dus la vot. La al doilea însă s-a decis: „Nu am vrut un preşedinte care permite tinerilor să intre la facultate fără bacalaureat“. 

Spune că a fost foarte emoţionată atunci când un protestatar i-a spus „M-aţi făcut să-mi dau demisia, acum sunt independent“. 
 

„Îmi place steagul României. Nu vreau să plec din ţară“
 

Andrei Eduard Burghelia are 17 ani şi a demonstrat colegilor că o bicicletă şi un fluier sunt de ajuns pentru a fi în primul rând. Alături de Florentina şi Andei, trioul de aur al protestelor de la Constanţa, a organizat mitingul până la cele mai mici detalii. De ce? Răspunsul vine simplu, din suflet: „Mie îmi place steagul“ şi cu mâna arată un drapel de la miting. „Îmi place steagul şi nu vreau să plec din ţară“, spune elevul de la Liceul Economic „Virgil Madgearu“.
 

El este un tânăr antreprenr, alături de Mihnea. Cei doi tineri livrează colete în orice punct al oraşului, cu bicicleta. Tariful lor este unic – 10 lei, iar termenul de livrare este cel mai mic de pe piaţa serviciilor de curierat: aproximativ 90 de minute.
 

Ideea de a pune pe picioare o afacere de curierat rapid pe bicicletă s-a născut când Eduard, care atunci avea 13 ani, l-a auzit pe tatăl său cum se plângea de faptul că un taximetrist, care trebuia să îi ducă plicul la o adresă, nu şi-a îndeplinit misiunea, deşi a luat banii. „Voiam şi eu să am bani de buzunar şi m-am gândit că aş putea să fac şi eu asta printr-un serviciu de curierat rapid. Timp de câţiva ani doar am visat la asta“, povesteşte Eduard.
 

Eduard Burghelia s-a implicat în foarte multe activităţi extraşcolare. O perioadă a arbitrat meciuri de fotbal la nivel judeţean. Avea 14 ani când a făcut cursurile pentru a putea intra pe teren cu fluierul în mână. A fost delegat la primul meci chiar de ziua lui, pe 24 septembrie 2012. Partida de fotbal se disputa între Academia Gheorghe Hagi şi Săgeata Năvodari. El însuşi a jucat fotbal timp de cinci ani, ca portar la echipa Metalul Constanţa, ce ulterior s-a dizolvat.
 

Cum a dovedit că este responsabil, dar şi talentat, cei de la Academia Gheorghe Hagi l-au contactat pentru a-l înscrie la echipă, însă a refuzat, preferând arbitrajul. „Din arbitraj, am strâns banii pentru firmă“, mărturiseşte el.
 

Elevul a luat şi cursuri de prim ajutor, făcând parte din Asociaţia Salvatorilor Voluntari pentru Situaţii de Urgenţă, o organizaţie neguvernamentală ce combină experienţa specialiştilor în servicii de salvare cu dorinţa societăţii civile de a ajuta. 
 

O altă activitate în care se implică este cea de la Asociaţia Elevilor din Constanţa. Este membru de pe 9 februarie, iar pe 14 iunie a fost ales preşedinte. Deşi ştie că lupta nu va fi uşoară, vrea să se zbată pentru drepturile elevilor.
 

Omul care a rămas fără glas
 

Al treilea mohican este Andrei Chivu, de 32 de ani, de profesie arhitect. La mitingul de pe 16 noiembrie a ţipat pentru libertate până nu a mai avut voce. Şi când coardele vocale l-au lăsat a luat o vuvuzelă şi i-a chemat pe constănţeni în stradă. 
 

A fost liderul organizatorilor. De unde vine această pornire? „Eu tot timpul am vrut să protestez. În stradă sau făcând proiecte care să ajute oraşul“, spune el.
 

A lucrat mai mulţi ani în Austria, la mai multe cabinete de arhitectură. Acolo a învăţat ce înseamnă să trăieşti civilizat: ce înseamnă să mergi cu bicicleta la muncă sau la plimbare. A vrut să le aplice şi aici. 

Imediat s-a apucat de treabă şi a realizat un proiect cu o reţea de piste de biciclete de 52 de kilometri, care să cuprindă întregul oraş. A prezentat proiectul la primărie, însă autorităţile n-au fost încântate cu nimic.

„Pe de o parte se reducea poluarea, iar pe de altă parte era un mijloc de a face sport. Eu nu abandonez proiectul şi stâng semnături“, spune Andrei. „Mi-am dat seama atunci că municipalitatea are probleme grave. Şi în numele meu am depus autorizare de miting la primărie şi tot în numele meu am dat în judecată municipalitatea pentru că nu ne-a permis să manifestăm liber înainte de alegeri“, adaugă tânărul.
 

Consideră că România are încă urme neocomuniste şi că multă lume nu a ieşit în stradă de teamă. 

Nu luptă doar pentru oraşul Constanţa. Atunci când are timp încarcă maşina cu haine şi dulciuri şi merge la copiii din cele mai defavorizate sate pentru a le face o mică bucurie.  

Şi sfârşitul nu-i aici, promit ei. 

Vă mai recomandăm:
 

Alegeri prezidenţiale 2014 Constanţa şi-a luat revanşa. Peste 1.000 de tineri au ieşit în stradă: „Mazăre, nu uita: Ne-ai promis demisia“

Protest spontan la Constanţa: „Românii din Diaspora ne roagă să nu îi părăsim“

FOTO VIDEO Alegeri prezidenţiale 2014. PSD a închis porţile, ACL serbează moderat, dar aşteptat. Oraşul este străbătut de protestatari

Alegeri prezidenţiale 2014. Românii au stat degeaba 11 ore în frig şi ploaie la Londra. „Am rămas sute de oameni în afara secţiei de votare“

Alegeri prezidenţiale 2014. Părinţii Antoniei, româncuţa din Oslo: „Votaţi cu capul, nu cu stomacul!“

Constanţa

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite