FOTO VIDEO Suferinţele Cazinoului din Constanţa. Ce lucrări trebuie făcute pentru reabilitarea monumentului de la malul mării

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cazinoul din Constanţa, în paragină Foto Arhivă Adevărul
Cazinoul din Constanţa, în paragină Foto Arhivă Adevărul

Compania Naţională de Investiţii a dat detalii pentru „Adevărul“ despre procesul prin care va trece edificiul-simbol al Constanţei pentru a reveni la strălucirea de altădată.

Cazinoul, monumentul simbolic pentru oraşul de la malul mării, se află actualmente în subordinea Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice. Edificiul figurează pe lista de proiecte pentru anul 2015 pe care le va derula Compania Naţională de Investiţii.

Documentaţia tehnică şi economică întocmită în anul 2012, când Cazinoul s-a aflat pentru o perioadă în grija autorităţilor centrale, a trebuit actualizată şi completată cu studii preliminare: studiu istoric, hidrogeotehnic, expertiză tehnică a structurii.

Practic, Cazinoul trebuie reparat de la zidărie: cu tâmplărie, instalaţii, acoperiş şi finisaje refăcute sau înlocuite. Un aspect deloc de neglijat - este necesară consolidarea structurii Cazinoului.

În acest moment, toată documentaţia se află la reavizare, după care se va intra în procedura de achiziţie publică a lucrărilor. Iniţial, durata lucrărilor a fost estimată la 24 luni, iar costul a fost apreciat la 10 milioane euro, dar conducerea CNI a declarat că aceste cifre vor fi stabilite după licitaţia publică.

„Fondurile vor fi de la bugetul de stat şi de la alte surse de finanţare“, a precizat directorul general Manuela Irina Pătrăşcoiu de la Compania Naţională de Investiţii. Lucrările sunt preconizate a demara în primăvară.

Istoria unui monument

Cel mai frumos loc de petrecere al Constanţei a fost de la început Cazinoul. Localnicii contribuiseră la ridicarea edificiului pe care îl voiau un simbol al urbei, dar şi un centru al distracţiei. Cazinoul Constanţa a fost inaugurat pe 15 august 1910, în prezenţa principelui Ferdinand.

Construcţia a fost ridicată la demersul primarului Cristea Georgescu şi al prefectului Scarlat Varnav, care şi-au dorit la Constanţa un Cazino modern, asemenea celor de pe riviera franceză. Arhitectului Daniel Renard i-a revenit misiunea să proiecteze ridice clădirea în stil Art Nouveau, lucrările costând 1.300.000 de lei.



Aici aveau loc principalele reuniuni ale notabilităţilor, dar şi ale orăşenilor de rând pentru care promenada la malul mării se termina inviariabil ascultând muzica militară. Fanfara cânta în fiecare seară despre desfătarea publicului, iar orchestra de pe terasa Cazinoului era acompaniată de valurile mării.

„În fiecare seară, în sălile Kursaal-ului (n.r. prima denumire a Cazinoului) au loc baluri sau concerte la care publicul se distrează până la ore târzii din noapte“, notează ziarul L’Independence Roumaine la 14 august 1881 (citat de Doina Păuleanu în volumele sale dedicate istoriei oraşului), în al doilea an de funcţionare a cazinoului.

Protipendada Constanţei era un amestec de oficialităţi locale de diferite naţii, care îşi primeau bucuroase oaspeţii din cancelariile Balcanilor, Occidentului sau Răsăritului.

Reprezentantele sexului frumos îmbrăcau cu mândrie portul naţional, etalat în Dobrogea recuperată în urma Războiului de Independenţă. La baluri se dansa până în zori şi se conversa în mai multe limbi ale pământului. Petrecăreţii încinşi ieşeau apoi pe terasa mării, unde se răcoreau pentru a o lua de la capăt.

Puritanii criticau dezmăţul de la Cazino, unde duduile erau prea despuiate, bărbaţii - prea îndrăzneţi, iar moravurile - puse la grea încercare. Ei erau indignaţi că edificiul ridicat din banii lor ca un simbol al urbei ajunge să fie un loc al decadenţei. Când sosea familia regală, Constanţa avea motiv oficial să fie în sărbătoare.

Cazinoul din Constanţa - imagini de arhivă

Oraşul declarat reşedinţă regală îşi merita renumele de loc al bucuriei. Aşa arăta Constanţa la început de veac XX. Muzică, ghirlande de lumini, parade militare, focuri de artificii, baluri, chermeze, întreceri cu bărci, croaziere în largul mării şi retrageri cu torţe.

Vă mai recomandăm

FOTO VIDEO Ruina Cazinoului, înconjurată de o faleză de 14 milioane lei

FOTO Mai poate fi salvat Cazinoul? Ce facem cu clădirea-simbol a Constanţei

Verdeaţa de pe faleza Cazinoului a dispărut peste noapte. Primăria Constanţa a tăiat copacii vechi de 50 ani

De ce suferă Cazinoul? Simbolul oraşului intră în reparaţii capitale GALERIE FOTO

FOTO VIDEO Cazinoul din Constanţa - ruinele care dau bine în videoclipuri

Marea Neagră este furioasă: Are valuri înalte cât Cazinoul! Imaginile unui spectacol rarisim GALERIE FOTO

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite