FOTO VIDEO La finele lui 2014, Bogdan sfida gravitaţia pe scenă. Acum este inert pe patul de suferinţă şi se chinuie să înghită hrana

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Singurul teatru muzical al Dobrogea, Teatrul Naţional de Operă şi Balet Oleg Danovski din Constanţa, a pornit într-un turneu prin ţară, prezentând piesa de rezistenţă „Lacul lebedelor“ pentru salvarea unui balerin pe care boala l-a lovit fulgerător, fără avertizare. Acum câţiva ani, Bogdan George Nicula era solist la „Danovski“ şi culegea aplauze chiar în „Lacul lebedelor“.

În luna noiembrie 2014, Bogdan George Nicula, un valoros balerin român în vârstă de 34 ani, activa cu succes într-o companie de balet din Germania şi se ocupa de Mişcarea pentru Balet şi Artele Spectacolului înfiinţată în România.

În luna decembrie 2014, avântul şi pofta lui de muncă au fost însă brusc secerate de simptomele unei afecţiuni, care la controlul medical s-a dovedit a fi necruţătoare: scleroza laterală amiotrofică (ASL), o boală de tip neurologic care afectează funcţiile vitale. Boala a lovit fulgerător, fără avertizare.

În doar două luni, balerinul activ care sfida gravitaţia a devenit legumă şi a ajuns până în situaţia de a nu mai putea înghiţi. ALS atacă celulele nervoase care controlează mişcarea voluntară, ceea ce duce la imposibilitatea de a mai schiţa un simplu gest.

Medicii au constatat că la Bogdan, ALS avansează de patru ori mai repede decât în mod obişnuit. Soluţia disperată este un transplant de celule stem în Thailanda, pentru care lumea artistică s-a mobilizat încercând să strângă suma necesară de 50.000 euro.

Teatrul Naţional de Operă şi Balet Oleg Danovski din Constanţa, al cărui solist Bogdan a fost înainte de plecarea în străinătate, a plecat în turneu prin ţară, prezentând spectacolul „Lacul lebedelor“ pentru care este celebru, în sprijinul campaniei pentru balerin.

În colaborare cu Asociaţia Culturală SpectacolArt Bucureşti, Teatrul muzical al Dobrogei va susţine reprezentaţii la: GALAŢI - luni, 9 martie, ora 19, la Teatrul Muzical Nae Leonard; BACĂU – marţi, 10  martie, ora 19.30, la Teatrul Radu Beligan; IAŞI – miercuri, 11 martie, ora 19.30, la Teatrul Luceafărul. Biletele se găsesc la casele de bilete ale sălilor de spectacole.

Bogdan Nicula are nevoie de sprijinul nostru pentru a trăi. Conturile deschise pe numele mamei lui Bogdan, Stela Nicula, sunt următoarele:
BRD Groupe Societe Generale - Titular Stela Nicula
Cont in lei:   RO27BRDE441SV25065844410
Cont in euro: RO55BRDE441SV25286444410
Swiftcode: BRDEROBU
Bic code: BRDE

Balerinul Bogdan George Nicula - zbor frânt Sursă foto Facebook

Zborul unui balerin talentat

Bogdan George Nicula este absolvent al Liceului de Coregrafie Floria Capsali din Bucureşti - anul 1998 şi a urmat cursuri ale Universităţii Naţionale de Teatru şi Film – secţia Coregrafie. Imediat după terminarea liceului este angajat la Teatrul de Balet Oleg Danovski din Constanţa, unde are roluri solistice în baletele Lacul Lebedelor sau Spărgătorul de Nuci, dar şi în producţiile contemporane Metropolis - Sergiu Anghel şi Requiem - Gigi Căciuleanu.

În 2001 pleacă din România şi devine solist principal în Balletmainz, apoi în Ballet am Rhein din Düsseldorf, Germania (director artistic Martin Schläpfer). Dansează în producţii coregrafice contemporane celebre create pentru companie sau din repertoriul internaţional contemporan: George Balanchine, Merce Cunningham, Twyla Tharp, Jiri Kilyan, Hans van Manen, Regina van Berkel, Teresa Rotemberg sau Hans van Manen, Nils Christe, Paul Lightfoot & Sol Leon, Christopher Bruce, Nicolo Fonte, Gisela Rocha.

Între 2004 şi 2012 participă la nenumărate producţii pentru televiziune ale companiei din Mainz, apariţiile la Arte, ZDF, 3sat ale “Partita”, “Frogs and Crows”, “Marsch, Walzer Polka”, “Kleines Requiem”, “Gota de Luz” devenind o obişnuinţă. În 2009 dansează în cadrul evenimentului “1000 Years Dome Mainz”, în domul din Mainz, spectacolul fiind transmis de televiziunea germană naţională ZDF.

În 2008 are ocazia de a dansa pe celebra scenă a Teatrului Balshoi din Moscova, în cadrul Galei Premiilor „Prix de Benois”. A prezentat un solo din baletul “Streichquartett” coregrafiat de  Martin Schläpfer care a reuşit performanţa de a obţine premiul pentru cea mai bună coregrafie a anului.

În timpul celor doi ani petrecuţi la Universitatea Naţionala de Teatru şi Film îşi imaginează nenumărate producţii coregrafice, preocuparea sa pentru creaţie prinde însă contur prima dată în anul 2011 când coregrafiază „Lupin Tango, un pas de deux din „Finnischer Tango Abend“ pentru Deutsche Oper am Rhein din Düsseldorf.

Poate cea mai apropiată de sufletul său este însă coregrafia imaginată pentru elevii Liceului de Coregrafie Floria Capsali din Bucureşti care, în 30 mai 2013, au dansat la Opera Naţională din Bucureşti sub îndrumarea lui Bogdan Nicula, în „Flash.STOP”.

„Cu această ocazie, Bogdan a reuşit să exprime excelenta abilitate de a exprima idei şi concepte într-un cadru motivaţional şi de echipă, relevând latura sa artistică şi publicului din România“, arată colegii lui Bogdan.

Balerinul Bogdan George Nicula - zbor frânt Sursă foto Facebook

Avem în continuare aceeaşi convingere: „Da, şi în România se poate!“

Colegii lui Bogdan din Mişcarea pentru Balet şi Artele Spectacolului au transmis credinţa în reuşita demersului lor, pentru care el a pus atâta suflet.

„Acum un an, pe data de 26 februarie 2014, semnam în faţa unui notar public Actul de Constituire a Asociaţiei Mişcarea pentru Balet şi Artele Spectacolului. Iniţialele prenumelor noastre, Mirela, Bogdan, Alexandru şi Sena, aveau să dea numele Mişcării pentru Balet şi Artele Spectacolului, Asociaţia M.B.A.S.

Cu siguranţă nu a fost o întâmplare ci, poate, o poveste a destinului nostru comun. O poveste care trebuie să continue chiar dacă parte din noi, Bogdan, este acum în suferinţă. Suntem alături de Bogdan pentru că este parte din trupul şi spiritul organizaţiei noastre.

Suntem o Echipă şi aşa mergem mai departe indiferent de problemele unuia sau altuia.
Avem un obiectiv comun, acela de a demonstra că putem face lucruri frumoase, îndrăzneţe şi fără precedent în România şi aşa vom continua!

Baletul este pentru noi motivaţia comună şi vrem ca în România să devină cu adevărat cea mai frumoasă dintre arte. Pentru asta, rezonăm cu cei mai frumoşi şi valoroşi dintre oameni. Noi avem o mână întinsă către valori, le căutăm şi le aducem la un loc. Simţim rapid onestitatea, căldura şi voinţa de “a face” şi de “a construi”, după cum percepem şi sentimente mai puţin dorite.

Noi am ales să acţionăm! Şi aşa vom continua!

Da, şi în România se poate!“

Pe aceeaşi temă:

Drama balerinului român care a paralizat în plină glorie. Povestea lui Bogdan Nicula, care suferă de boala lui Stephen Hawking

Gală caritabilă de balet, pentru artistul Bogdan Nicula

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite