FOTO VIDEO Cetatea Histria, comoara arheologică a Dobrogei, admirată de la înălţime

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Histria, o carte deschisă pentru viitoarele generaţii FOTO Claboo Media
Histria, o carte deschisă pentru viitoarele generaţii FOTO Claboo Media

Cu ajutorul celor de la Claboo Media, Cetatea Histria, cea mai veche aşezare urbană din România, situată la 65 de kilometri de Constanţa, poate fi admirată de la înălţime.

Cetatea Histria a fost întemeiată în anii 650 î.Hr. de greci – primii cuceritori care au descălecat pe tărâmul dacic al Scythiei Minor. Picior de pod al civilizaţiei, colonia înfloritoare a dominat Pontul Euxin (actuala Mare Neagră) secole la rând, atât pe vremea stăpânirii greceşti, cât şi a celei romane.

Prima colonie grecească de la Pontul Euxin se întinde pe 67 de hectare. Ea a fost întemeiată la mijlocul secolului VII î. Hr. de colonişti veniţi din Milet. 
 

În 1914, marele arheolog Vasile Pârvan a început cercetarea străvechii aşezări. Vestigiile sale – cu ziduri de incintă, temple, terme, străzi, bazilici, agora, magazine, cartiere de locuinţe – alcătuiesc o comoară arheologică pentru reconstituirea unui trecut îndepărtat. 
 

În decursul celor peste 1.300 de ani de locuire neîntreruptă, oraşul construit pe ţărmul actualului Sinoe a fost apărat de 5 ziduri de incintă succesive, corespunzând marilor etape istorice traversate de-a lungul existenţei sale.
 

Cele mai importante descoperiri în perimetrul cetăţii sunt templul Afroditei, templul lui Zeus Polileus şi altarul templului lui Zeus. Ele datează din epoca arhaică (secolele VII – V î. Hr.) şi reflectă credinţele celor care au întemeiat oraşul.
 

Lângă cetatea antică, localnicii au ridicat o nouă aşezare care a păstrat numele grec: Istria.

Sursa foto, video: Claboo Media

Constanţa

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite