FOTO VIDEO Cetatea Histria, comoara arheologică a Dobrogei, admirată de la înălţime
0
Cu ajutorul celor de la Claboo Media, Cetatea Histria, cea mai veche aşezare urbană din România, situată la 65 de kilometri de Constanţa, poate fi admirată de la înălţime.
Cetatea Histria a fost întemeiată în anii 650 î.Hr. de greci – primii cuceritori care au descălecat pe tărâmul dacic al Scythiei Minor. Picior de pod al civilizaţiei, colonia înfloritoare a dominat Pontul Euxin (actuala Mare Neagră) secole la rând, atât pe vremea stăpânirii greceşti, cât şi a celei romane.
Prima colonie grecească de la Pontul Euxin se întinde pe 67 de hectare. Ea a fost întemeiată la mijlocul secolului VII î. Hr. de colonişti veniţi din Milet.
În 1914, marele arheolog Vasile Pârvan a început cercetarea străvechii aşezări. Vestigiile sale – cu ziduri de incintă, temple, terme, străzi, bazilici, agora, magazine, cartiere de locuinţe – alcătuiesc o comoară arheologică pentru reconstituirea unui trecut îndepărtat.
În decursul celor peste 1.300 de ani de locuire neîntreruptă, oraşul construit pe ţărmul actualului Sinoe a fost apărat de 5 ziduri de incintă succesive, corespunzând marilor etape istorice traversate de-a lungul existenţei sale.
Cele mai importante descoperiri în perimetrul cetăţii sunt templul Afroditei, templul lui Zeus Polileus şi altarul templului lui Zeus. Ele datează din epoca arhaică (secolele VII – V î. Hr.) şi reflectă credinţele celor care au întemeiat oraşul.
Lângă cetatea antică, localnicii au ridicat o nouă aşezare care a păstrat numele grec: Istria.
Sursa foto, video: Claboo Media






