FOTO Şansa vieţii lor. Au învăţat de la albine cum să fie harnici. Tinerii nevoiaşi care acum sunt proprietari de stupină

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Viitori apicultori ai Constanţei, câştigători de stupină FOTO World Vision
Viitori apicultori ai Constanţei, câştigători de stupină FOTO World Vision

Diana, Andreea, Aise, Cătălin, Adrian, Ionuţ şi Cristina sunt tinerii nevoiaşi care au parte de şansa vieţii lor. Au participat la un curs de apicultură finanţat printr-un proiect social, iar acum vor avea propria stupină prin care îşi vor putea câştiga existenţa.

Proiectul social s-a intitulat „Apicultura - o şansă pentru fiecare, educare pentru muncă, orientare profesională şi integrare ocupaţională“ şi a fost derulat în judeţul Constanţa în perioada septembrie 2012 – aprilie 2013.

Beneficiari ai proiectului sunt 28 tineri care au fost recomandaţi şi monitorizaţi pe întreaga perioadă a proiectului de Fundaţia World Vision România. În valoare totală de 95.825 lei, proiectul a fost derulat de Asociaţia Apis Tomitana Dacica Constanţa - Centrul de Consultanţă şi Marketing în Apicultură.

BRD – Groupe Société Générale şi angajaţii săi au acoperit 52.065 lei din costurile proiectului care a fost susţinut prin programul de donaţii salariale al băncii «Schimbă un destin. Dă valoare unei vieţi».

Tinerii provin din grupuri vulnerabile din mediul rural, din comunele Mihail Kogalniceanu, Cogealac, Corbu, Lumina, Vulturul, Basarabi, Tuzla şi din oraşul Cernavodă. Sunt orfani sau fac parte din familii monoparentale, familii cu venituri reduse ori prezintă dizabilităţi. Dificultăţile le micşorează şansele de angajare şi implicit calitatea vieţii.

Cei 28 tineri au urmat un curs de calificare în meseria de apicultor. Cursul a fost autorizat de Centrul Naţional de Formare Profesională a Adulţilor, iar durata de pregatire a inclus 120 ore de pregătire teoretica şi 240 ore de pregătire practică.

Timp de şase luni, tinerii au învăţat despre familia de albine, tipuri de stupi şi utilaje folosite în stupină. Ei au făcut vizite la stupinele membrilor Asociaţiei Apis Tomitana Constanţa, localizate lângă Rezervaţia de la Hagieni.

„În urma examenelor finale, cinci dintre tinerii absolvenţi ai cursului vor beneficia de câte o stupină pentru a demara o mică afacere, prin Programul Naţional Apicol, scopul final al proiectului fiind acela de a le asigura acestor tineri şansa de a deveni independenţi şi de a-şi asigura singuri viitorul.

Tinerii participanţi la curs sunt motivaţi şi implicaţi în acest demers atât datorită oportunităţilor de antreprenoriat pe care le oferă proiectul, cât şi prin faptul că această experienţă de învăţare este de fapt o experienţă de viaţă“, a declarat Corina Iordănescu, reprezentant World Vision.

Câştigătorii proiectului sunt: Diana Ciobanu, Andreea Pârcălăbescu, Asir Aise, Andrei Cătălin şi Marin Marian Adrian. Alţi doi participanţi, Ionuţ Panica şi Cristina Pavel, vor mai primi stupine prin bunăvoinţa Asociaţiei Apis Tomitana Dacica Constanţa.

„Am descoperit că albinele sunt vietăţi capabile să prospere după propriile reguli şi folosindu-se de propriile resurse. Instinctul de sacrificiu pentru siguranţa familiei şi mai ales pentru protejarea generaţiilor tinerere prezintă temelia unei familii puternice, iar acesta este idealul fiecărei albinuţe in parte. Consider că orice persoană care are şansa de a fi în preajma albinelor, învaţă că succesul are la bază disciplina şi o foarte bună organizare“, spune Andreea (24 ani), beneficiar al proiectului.

„Apicultura – o şansă pentru fiecare“ este unul din cele 14 proiecte finanţate în cadrul programului de donaţii salariale al angajaţilor BRD, care donează lună de lună din salariul lor pentru educaţia copiilor şi inserţia profesională a tinerilor în dificultate. Sperăm ca acest curs să fie un început de drum pentru tinerii care l-au absolvit. Le dorim să ajungă antreprenori de succes şi oameni independenţi care îşi susţin şi îşi întreţin familiile prin propriile forţe“, a declarat Gigi Caratas, directorul executiv al Grupului BRD Constanţa.

«Schimbă un destin. Dă valoare unei vieţi» este un program de responsabilitate socială la care participă prin donaţii lunare 1.450 de angajaţi BRD, ale căror sume donate sunt dublate de bancă. În 4 ani, programul „Schimbă un destin. Dă valoare unei vieţi“ a investit fonduri totale de 400.000 euro, sprijinind 38 proiecte anuale şi un număr de 3.950 copii şi tineri aflaţi în dificultate.

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite