Firme din toată ţara s-au înscris în cursa pentru renovarea Cazinoului din Constanţa. Lucrările vor începe în primăvară

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Simbolul oraşului Constanţa trăieşte din faima de altădată
Simbolul oraşului Constanţa trăieşte din faima de altădată

Mai multe asocieri de firme din Bucureşti Dâmboviţa, Cluj Napoca şi Alba s-au înscris în cursa de obţinere a constractului de proiectare şi de renovare a Cazinoului din Constanţa.

Cinci asocieri de firme au depus oferte pentru renovarea simbolului Constanţei, la licitaţia publică ce a avut loc pe 29 iunie 2015, la Bucureşti.

Acestea sunt: SC Aedificia Carpaţi SA şi SC Polarh Design SRL; SC Green Line Construct SRL – SC Euras SRL – SC Tehnoconsult Proiect SRL; SC Tecte SRL – MPM Ingegneria SRL – Edilconstruzioni Group SRL; SC Euromateria SRL – SC Rico SRL – SC Pincer SA; SC Corint SRL – SC General Game SRL – SC Capital Vision SRL - SC Crindesign.

Trei firme din Constanţa: SC Rico SRL, SC Tomis Reasearch Center SRL şi Tehnoconsult Proiect le regăsim ca subcontractori.

Perioada de evaluare va fi de minimim 25 de zile, spun reprezentanţii Companiei Naţionale de Investiţii, care a preluat Cazinoul în toamna anului trecut. Apoi, urmează proiectarea (trei luni) şi doi ani execuţia. Lucrările propriu-zise vor putea începe în primăvară, a spus primarul interimar al Cnstanţei, Decebal Făgădău.

Cazinoul cu trei fundaţii

Cazinoul Constanţei a fost proiectat de arhitectul Daniel Renard, în stil Art Nouveau.
Primarul liberal Cristea Georgescu a încheiat la data de 23 iulie 1903 un contract cu arhitectul Daniel Renard pentru proiectarea noului Cazinou, ca urmare a unor decizii ale Consiliului Comunal. Este actul de naştere al clădirii emblematice.

Român după mamă şi elveţian după tată, Renard s-a născut în Neamţ şi a făcut studii la Paris. La Constanţa a locuit pe strada Romană, actuală Revoluţiei, În afară de Cazino, el a mai proiectat Pavilionul restaurant din faţa Cazinoului, actualul Acvariu, Hotel Regina (Intim), Hala Pieţei, dispărută, complexul administrativ de lângă gara veche (Prefectura, Palatul regal şi Tribunalul), biserica din Hârşova.

Culoarea politică a administraţiei constănţene se schimba destul de des la începutul secolului XX. Ales de liberali să construiască această clădire, Renard este înlăturat în momentul în care au venit conservatorii la putere, în anul 1905.

De proiectarea Cazinoului s-a ocupat apoi arhitectul Petre Antonescu. În viziunea lui, Cazinoul avea funcţiunea de teatru. Dar revenirea liberalilor la putere între 1907 şi 1908 face ca Renard să-şi reimpună stilul Art Nouveau. Aşa se face că fundaţiile Cazinoului au fost modificate de trei ori.

Superba clădire a fost inaugurată la 15 august 1910, în prezenţa Principelui Ferdinand. A fost cel mai mare edificiu de acest fel de pe teritoriul României.

Plimbat de la o autoritate la alta

În 2007, Cazinoul a fost concesionat de Primăria Constanţei, pentru o perioadă de 49 de ani, firmei Queen Investments SRL, care deţine o reţea de cazinouri de lux în toată lumea, inclusiv în România. Numai că firma, care anunţase investiţii de nouă milioane de lei numai în primii cinci ani, a renunţat la acest proiect.

La scurt timp, Elena Udrea, ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului, a preluat Cazinoul pentru a-l reabilita, numai că nu a trecut mult până când construcţia a ajuns iar în administrarea autorităţii locale întrucât trecuse mai bine de un an de când fusese preluat de minister şi lucrările nu începuseră.

În martie 2013, preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu, a anunţat că a fost aprobată finanţarea pentru reabilitarea cazinoului, lucrările urmând să fie realizate cu fonduri europene. Investiţia era de 10 milioane de euro. Dar totul a rămas la stadiu de proiect.

În 2014, primarul Radu Mazăre a mers în Elveţia pentru a discuta modalităţi de colaborare cu reprezentanţii celui mai mare cazinou din Europa, aflat la Lugano. Discuţiile nu s-au concretizat în nimic practic.

Anul trecut, Cazinoul a fost preluat de Compania Naţională de Investiţii.

Vă mai recomandăm:

Fascinanta poveste a Cazinoului din Constanţa, clădirea cu trei fundaţii, unde se destrămau vieţi într-o clipită. De ce se zice că simbolul oraşului este bântuit

De ce suferă Cazinoul? Simbolul oraşului intră în reparaţii capitale GALERIE FOTO

FOTO VIDEO Cazinoul din Constanţa - ruinele care dau bine în videoclipuri

Marea Neagră este furioasă: Are valuri înalte cât Cazinoul! Imaginile unui spectacol rarisim GALERIE FOTO



 

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite