Delia cea periculoasă: piesa „Da, mamă“, desfiinţată de specialiştii antidrog. „Îndeamnă la excese. Noi vedem zilnic efectele unui astfel de mesaj“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Delia, în clipul piesei „Da, mamă“
Delia, în clipul piesei „Da, mamă“

Cel mai recent succes al Deliei, melodia „Da, mamă“, cu aproape 9,4 milioane vizualizări pe Youtube, este criticată de specialiştii antidrog. „Îndeamnă tinerii la excese, noi vedem zilnic efectele promovării unor astfel de «valori» cum sunt refugiul în alcool şi conflictul cu părinţii“, arată psihologii.

Piesa Deliei intitulată „Da, mamă“ este aspru criticată de activiştii antidrog de la Constanţa. Specialiştii care lucrează cu tinerii asistă la transformarea unui mesaj muzical într-o atitudine care dăunează în primul rând individului care o adoptă.

„Această melodie cu milioane de vizualizări vorbeşte despre înecarea în alcool ca refugiu şi mai grav despre a nu comunica cu părinţii. Noi vedem efectele acestor mesaje, zilnic. Tinerii fredonează aceste piese, iar la vârsta la care sunt atât de influenţabili un astfel de mesaj venit din partea unei vedete este de-a dreptul nociv“, arată George Drăgan, liderul Asociaţiei Tomis Antidrog din Constanţa, un ONG ce luptă împotriva consumului de substanţe interzise.

Da, mamă, beau!

Piesa „Da, mamă“ a fost lansată la finele lunii iunie, de Cat Music. Este compusă de Carla's Dreams, avându-l ca autor al textului pe Codin Maticiuc - faimosul Poponeţ, iubitul starletelor dâmboviţene. Melodia redă suferinţa unei tinere îndrăgostite care nu reuşeşte să se desprindă de iubirea ei pierdută decât refugiindu-se în alcool.

„Da, mama, sunt beată / Pentru că altfel nu îl pot uita / Şi n-am nevoie de iertarea ta / Nu-mi spune ca n-ai fost şi tu aşa, cândva // Nu plâng acum, no, no, no, no, no, no / Mi-a fost destul, no, no, no, no, no, no / Şi o să uit iubirea lui / Şi o să beau...“, sună refrenul cântat de Delia. Pe canalul Youtube, melodia a strâns aproape 9,4 milioane vizualizări.

Delia în videoclipul Da mamă

„Sunt mesaje subliminale transmise mai ales vara - prin aceste aşa-zise melodii de succes, care influenţează tinerii. Ei sunt bombardaţi de astfel de modele de gestionare a emoţiilor, în care totul devine copleşitor, disperat, fără scăpare, iar singura soluţie este «uitarea» prin droguri, revoltă şi lipsa autocontrolului. Excesul se vinde cel mai bine azi, fără să se ţină cont că duce la alienare, inadaptare, boala si moarte!“, este revoltat George Drăgan.

Tot el atrage atenţia că numai în ultimele 10 zile, în România şi-au pierdut viaţa 12 persoane cu vârste între 13 şi 28 ani, pe fondul consumului de alcool, al drogurilor de mare risc şi al etnobotanicelor. „Au fost accidente, au fost sinucideri, au fost altercaţii. Iar Delia, în asentimentul fanilor ei, ne face ipocriţi. Succes în carieră, Delia!“, a transmis fondatorul Asociaţiei Tomis Antidrog.

George Drăgan - liderul Asociaţiei Tomis Antidrog Constanţa Arhivă personală

George Drăgan - liderul Asociaţiei Tomis Antidrog Constanţa Arhivă personală

Răspunsul Deliei

Delia a postat recent un răspuns pe pagina ei de Facebook. „Suntem ipocriţi, efectiv. Există şi au existat melodii până la «Da, mamă», în folclor. «Bun îi vinul ghiurghiuliu», Ia« mai toarnă-un păhărel». Sunt 7 mii de piese despre alcool: pălincă, ţuică şi tot ce vrei tu. Nu s-a autosesizat nimeni“, se apără cântăreaţa.

Libertate prost-înţeleasă 

Militanţii Antidrog se confruntă, mai ales în perioada verii, cu un val de o libertate prost-înţeleasă din partea tinerilor. Mare parte din atitudinea acestora este dată şi încurajată de modelele în vogă. Iar melodia Deliei este un astfel de mesaj perceput greşit de auditoriul vulnerabil - spun psihologii. În loc să facă distincţia între imaginea rebelă de pe ecran şi viaţa pe care o are în realitate vedeta „chinuită“ în videoclip, destui tineri încurcă rolurile şi sfârşesc prin a trăi nu un vis, ci un coşmar.

Psihologul Elena Ranga de la Tomis Antidrog comentează atitudinea promovată de vedete, care nu se gândesc la efectele dezastruoase ale acestei imagini false. „Dacă o vedetă promovează astfel de valori, tinerilor li se va părea OK să se poarte ca atare. Unii abia aşteaptă astfel de ocazii în care să fie încurajaţi să nu respecte regulile învăţate de acasă. Tinerii văd doar constrângeri în educaţie, şi din cauza unei inabilităţi a părinţilor în a-şi expune punctul de vedere. Când copiii cer voie să meargă seara la club, părinţii tind să spună «Nu» de teama a ceea ce s-ar putea întâmpla, în loc să spună «Da», dar cu respectarea unor condiţii - cum ar fi impunerea unei ore de întoarcere acasă sau grijă la alegerea anturajului. Copiii reţin Nu-urile şi le e greu să înţeleagă Binele pe care părinţii li-l doresc sincer“, motivează psihologul Elena Ranga (foto).

Elena Ranga - psiholog Asociaţia Tomis Antidrog Constanţa Arhivă personală

Ea avertizează asupra puterii anturajului în dauna familiei. Atunci când copilul pleacă de acasă şi intră într-un grup, tinde să uite toate normele cu care l-au învăţat părinţii. „Şi părinţii au propriile lor conflicte, se văd depăşiţi de grupul care trasează copilului alte valori, alte limite. Dar tot părinţii sunt cei care trebuie să pună lucrurile la punct. Dacă laşi copilul în derivă, scad şansele ca el să-şi găsească echilibrul, în lipsa unor repere corecte şi sănătoase“, declară psihologul.

Referitor la argumentul Deliei, specialistul atrage atenţia asupra separării între conceptele tipurilor de muzică. „Acele melodii populare fac parte din muzica de petrecere. Se referă strict la nişte momente festive, nu devin «imnuri» care oferă modele de viaţă. O melodie de petrecere nu înseamnă «hai să beau până-mi pierd minţile». Iar mesaje precum «Nu pot trăi cu tine, dar nici fără tine» (Jo feat Randi) sau chiar «Je suis malade» din melodia excepţională de altfel a Larei Fabian duc la confuzii între dependenţa emoţională şi iubire. Nu vrem să atacăm persoane, ci mesajul promovat“, argumentează psihologul Elena Ranga.

Niciu mesaj agresiv nu dărâmă educaţia sănătoasă

Inspectoratul de Poliţie a Judeţului Constanţa are ca partener Asociaţia Tomis Antidrog în diferitele acţiuni de promovare a unei conduite fără consum de substanţe interzise.

Gabriela Radu (foto) este comisar, psiholog şi conduce Biroul de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii al IPJ Constanţa.

Gabriela Radu - comisar poliţie psiholog Biroul Prevenire IPJ Constanţa

„Comunicarea în familie este un pilon de bază pentru formarea unei generaţii responsabile. Familia imprimă tiparele şi are o importanţă decisivă în atitudinea pe care o adoptă copilul. Devianţele de comportament pot pleca de la lipsa controlului de sine, de la urmarea primului impuls, de la a da frâu liber pornirilor.

Trebuie să fim responsabili de paşii pe care-i facem, trebuie să ne alegem prietenii cu discernământ. Dacă tinerii au o educaţie sănătoasă şi solidă, niciun mesaj agresiv al vreunei melodii nu îi va face să-şi piardă echilibrul“, este convinsă Gabriela Radu, comisarul de poliţie de la Prevenire.

Ce vor să spună şi unii, şi alţii dintre specialiştii consultaţi de „Adevărul“ este că întotdeauna există soluţii, iar aceea nu este înlocuirea unei dureri cu altă conduită care duce tot la durere. „Soluţii există întotdeauna, trăirile dau culoare vieţii, dar alege să nu cazi pradă excesului“, este mesajul pe care psihologii îl transmit tinerei generaţii.

Vă mai recomandăm

Toate glumele despre piesa „Da, mamă“: „Delia feat. Fuego - Da, mamă, am împodobit bradul beată“

Delia şi Lemar, în deschiderea concertului Robbie Williams de la Bucureşti

Delia, acuzată că a plagiat „Da, mamă“. Opiniile specialiştilor muzicali: „Când adormi noaptea cu iPod-ul în urechi, dimineaţa te trezeşti mare compozitor“

Cine se ascunde sub masca solistului Carla’s Dreams: „Anonimatul nu a fost o opţiune, a fost unica metodă să ne păstrăm identitatea“

VIDEO Delia a lansat videoclipul piesei „Da, mamă“
 

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite