De ce se aflau doi scafandri militari în elicopterul IAR 330-Puma care s-a prăbuşit căutând MiG-ul dispărut. MApN a aflat târziu de ei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vlad Carp şi Sergiu Bosoi, scafandri militari, au murit FOTO: Forţele Navale Române
Vlad Carp şi Sergiu Bosoi, scafandri militari, au murit FOTO: Forţele Navale Române

Opt militari au murit în seara zilei de miercuri, 2 martie, în urma prăbuşirii unui avion MiG-21 LanceR şi unui elicopter IAR 330 Puma.

Un avion MiG 21 LanceR s-a prăbuşit în zona Cogealac, judeţul Constanţa, în seara de miercuri, 2 martie 2022, în jurul orei 20.00. Elicopterul IAR 330-Puma, trimis în căutarea lui, s-a prăbuşit şi el, la mică distanţă, la Gura Dobrogei, la 11 kilometri de Aeroportul Mihail Kogălniceanu. Cei şapte militari aflaţi la bordul elicopterului şi pilotul MiG-ului au murit.

În elicopter se aflau şapte militari, dintre care doi erau scafandri de la Divizionul 176 Nave Scafandri de Mare Adâncime: maistrul militar clasa I Vlad Carp şi maistrul militar clasa a II-a Sergiu Bosoi.

Trebuie menţionat că MApN, ministrul Apărării Vasile Dîncu şi Forţele Aeriene au comunicat oficial că în elicopter se aflau doar cinci militari care au murit. După mai bine de de o oră, după ce au ajuns publice informaţii de la faţa locului, oficialii militari au revenit şi au declarat că sunt şapte victime în urma prăbuşirii elicopterului.

„Pe lângă cei cinci membri ai echipajului comunicaţi iniţial, urcaseră la bord şi doi salvatori pe mare din cadrul Forţelor Navale Române”, au revenit cu explicaţii oficialii din MApN.

„Rolul celor doi militari ai Forţelor Navale Române, în această operaţiune de cătare-salvare, era acela de scafandri salvatori în situaţii de urgenţă”, transmit Forţele Navale Române. 

Avionul MiG-21 LanceR a fost dat dispărut în zona Cogealac - Gura Dobrogei, o zonă în care se află şi un lac situat chiar în apropierea Mănăstirii Sfântul Ioan Casian.

Lacul din zona Gura Dobrogei Manastirea Ioan Casian foto Ionut Druche

Lacul din zona mănăstirii Sf. Ioan Casian foto: Ionuţ Druche

 

Forţele Navale despre scafandrii militari din elicopterul IAR 330-Puma

Maistrul militar clasa I Vlad Carp a căzut la datorie în seara zilei de miercuri, 2 martie, în timpul executării unei misiuni deasupra Dobrogei, ca parte a echipajului elicopterului IAR 330 PUMA care s-a prăbuşit în timpul executării misiunii de căutare-salvare a aeronavei Mig 21 LanceR, dispărută de pe radar, într-o zonă cuprinsă între localităţile Cogealac si Gura Dobrogei. S-a născut la 23 martie 1982, în municipiul Constanţa

Vlad Carp scafandru mort gura dobrogei foto Fortele Navale Romane

După ce a absolvit Liceul cu program sportiv „Nicolae Rotaru”, a urmat cursurile Şcolii Militare de Maiştri Militari a Forţelor Navale „Amiral Ion Murgescu”, specialitatea „Timonerie şi tehnică de navigaţie”, iar în anul 2004 a primit gradul de maistru militar clasa a V-a. A îndeplinit diferite funcţii la bordul navelor militare, atât din compunerea Divizionului 146 Nave Minare-Deminare, cât şi din cea a Divizionului 175 Nave Scafandri, timp în care a urmat şi cursurile de brevetare scafandru de bord, de calificare scafandru lucrător subacvatic şi de atestare scafandru de căutare şi salvare, precum şi cursul de conducere a ambarcatiunilor. 

Din anul 2019, după 15 ani de activitate în domeniul scafandreriei, Vlad Carp făcea parte din echipajul navei maritime pentru scafandri „Grigore Antipa”, din cadrul Divizionului 176 Nave Scafandri de Mare Adâncime. 

În cariera sa militară, a dat dovadă de profesionalism şi pasiune pentru activitatea de scafandru, a participat la numeroase misiuni internaţionale, precum şi la asigurarea activităţilor de verificare a reactoarelor de la Centrala Nucleară Cernavodă, fiind capabil să execute scufundări până la adâncimi de 60 de metri. De asemenea, a participat la numeroase misiuni de tăiere şi ranfluare la epavele navelor şi pontoanelor scufundate în acvatoriile porturilor din ţară.

Maistrul militar clasa I Vlad Carp a fost decorat, în anul 2019, cu Semnul onorific „În Serviciul Patriei” pentru 15 de ani de activitate, iar în anul 2021 a primit titlul de Veteran din teatre de operaţii. Vlad Carp avea 39 de ani, era căsătorit şi tatăl unui copil.

Maistrul militar clasa a II-a Sergiu Bosoi a căzut la datorie în seara zilei de miercuri, 2 martie, în timpul executării unei misiuni deasupra Dobrogei, ca parte a echipajului elicopterului IAR 330 PUMA care s-a prăbuşit în timpul executării misiunii de căutare-salvare a aeronavei Mig 21 LanceR, dispărută de pe radar, într-o zonă cuprinsă între localităţile Cogealac si Gura Dobrogei. S-a născut la 29 iunie 1984, municipiul Medgidia, Judeţul Constanţa. 

sergiu bosoi scafandru mort la gura dobrogei foto fortele navale romane

În anul 2005, a absolvit Şcoala Militară de Maiştri Militari a Forţelor Navale „Amiral Ion Murgescu”, specialitatea „Rachete navale şi antiaeriene”, după care a fost repartizat la Divizionul 50 Corvete de la Mangalia. În perioada 2008-2014, a fost încadrat la Centrul 39 Scafandri, unde a îndeplinit funcţia de instructor scafandri. Din anul 2014, făcea parte din echipajul navei maritime pentru scafandri „Grigore Antipa”, din cadrul Divizionului 176 Nave Scafandri de Mare Adâncime.

Începând cu anul 2007, până în anul 2020, Sergiu Bosoi a arătat o dorinţă remarcabilă de dezvoltare, motiv pentru care a urmat numeroase cursuri, precum cele de abordare şi control al unei nave supuse unei interdicţii maritime, de pregătire scafandri de luptă, de atestare scafandru - lucrător subacvatic, de atestare scafandru de căutare şi salvare, de reatestare lucrări mecanice cu scule acţionate pneumatic şi hidraulic şi de iniţiere operator barocameră.

În cariera sa militară, a dat dovadă de profesionalism şi pasiune pentru activitatea de scafandru, a participat la numeroase misiuni internaţionale, precum şi la asigurarea activităţilor de verificare a reactoarelor de la Centrala Nucleară Cernavodă, fiind capabil să execute scufundări până la adâncimi de 60 de metri. De asemenea, a participat la numeroase misiuni de tăiere şi ranfluare la epavele navelor şi pontoanelor scufundate în acvatoriile porturilor din ţară. 

Maistrul militar clasa a II-a Sergiu Bosoi a fost decorat, în anul 2020, cu Semnul onorific „În Serviciul Patriei” pentru 15 de ani de activitate, iar în anul 2021 a primit titlul de Veteran din teatre de operaţii. Sergiu Bosoi avea 37 de ani, era căsătorit şi tatăl a doi copii. 

Vă recomandăm şi: 

Avion MiG 21 LanceR prăbuşit în Dobrogea. Pilotul a murit. Elicopterul trimis în căutare a căzut şi el. Cei şapte militari de la bord, morţi VIDEO UPDATE

Cine sunt cei şapte militari care au murit în tragedia aviatică din Constanţa. „Toţi erau foarte experimentaţi“

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite