Artileriştii antiaerieni români detaşaţi în  Polonia s-au antrenat cu aliaţii polonezi în poligonul Wierzbiny FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO MApN
FOTO MApN

Militarii din România din detaşamentului de Apărare Antiaeriană participant la Grupul de Luptă NATO din Polonia s-au instruit în poligonul Wierzbiny împreună cu militari polonezi ai Batalionului de Apărare Antiaeriană din cadrul Brigăzii 15 Mecanizată.

Artileriştii antiaerieni dobrogeni care operează sub numele „Gheparzii de fier” sau avut ocazia să cunoască capabilităţile sistemelor de apărare antiaeriană din dotarea armatei poloneze, iar aliaţii naţiunii gazdă au fost curioşi să afle despre capabilităţile complexului antiaerian Gepard din dotarea Armatei României. 

De asemenea, militarii celor două naţiuni au desfăşurat un exerciţiu în comun, acest schimb de experienţă contribuind semnificativ la menţinerea unui nivel ridicat de interoperabilitate între aliaţi, precum şi la verificarea compatibilităţii sistemelor tehnice de luptă aliate.

Sistemul antiaerian Gepard face parte din categoria tehnicii autopropulsate blindate, cu mobilitate ridicată şi timp foarte scurt de reacţie, misiunea sa tactică fiind angajarea luptei atât împotriva ţintelor aeriene care atacă prin surprindere, la joasă înălţime, cu o viteză de până la 475 m/s, cât şi a ţintelor terestre. Dotat cu două tunuri Oerlikon calibru 35 mm, dispune de radar de cercetare şi însoţire şi nu necesită calare pentru executarea tragerilor din mers cu sau fără opriri. În pofida greutăţii relativ ridicate, capacitatea de deplasare a sistemului este de 60 km/h şi autonomia de peste 500 km.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite