Cum sunt pictaţi în biserici cei patru evanghelişti. Ce reprezintă fiecare simbol
0În toate bisericile ortodoxe sunt zugrăviţi cei patru evanghelişti, fiecare alături de un simbol: omul, leul, viţelul şi vulturul.
Evangheliile recunoscute de Biserică sunt cele scrise de Matei, Marcu, Luca şi Ioan. Cuvântul evanghelie înseamnă veste bună, iar conţinutul acestora constă în istoria vieţii Mântuitorului, minunile şi învăţăturile Sale.
Toţi cei patru evanghelişti sunt pictaţi în bisericile ortodoxe alături de anumite simboluri.
Conform Doxologia.ro omul a fost ales ca simbol al Sfântului Evanghelist Matei, deoarece acesta îşi începe Evanghelia cu înşiruirea oamenilor din genealogia după trup a Mântuitorului.
Leul a fost ales ca simbol al Sfântului Evanghelist Marcu, deoarece acesta ne vorbeşte la începutul Evangheliei despre Sfântul Proroc Ioan Botezătorul, ca fiind „Glasul celui ce strigă în pustie” (Marcu 1, 3), care aminteşte de răgetul leului.
Viţelul a fost ales ca simbol al Sfântului Evanghelist Luca, deoarece acesta este singurul Evanghelist care vorbeşte despre „viţelul cel gras” care, potrivit parabolei întoarcerii fiului risipitor, este sacrificat la ospăţ.
Vulturul a fost ales ca simbol al Sfântului Evanghelist Ioan, deoarece acesta se înalţă asemenea vulturului, în descrierea Logosului Dumnezeiesc şi felul în care pune în valoare iubirea divină cea mai presus de lume, afirmând că Dumnezeu este iubire (Ioan, 4, 8).
Cei patru evanghelişti sunt pictaţi pe bolta bisericii, iar în mijlocul lor este pictată icoana Mântuitorului-Pantocrator (Atotputernic).
Iisus Hristos şi cei patru evanghelişti - icoană
Pe aceeaşi temă:
Ce au voie să mănânce creştinii în zilele însemnate cu „harţi“ în calendarul ortodox
La cine se roagă românii de Sfântul Vlasie pentru a avea mereu „o para în pungă“