Cum au fost blocate pentru închiriere plajele profitabile de la Marea Neagră. Licitaţiile depind de decizia guvernului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sursa Apele Române
Sursa Apele Române

Plajele litoralului nu sunt disponibile deocamdată spre închiriere. Este nevoie de o decizie a Guvernului pentru a da undă verde noilor contracte ce se obţin în urma unor licitaţii.

Licitaţiile pentru plajele litoralului, care de regulă au loc primăvara, sunt blocate în acest moment pentru operatori. Administratorul Apele Române aşteaptă o Hotărâre de Guvern care să dea undă verde noilor contracte de închiriere.

De anul trecut, de când a fost aprobat Codul Administrativ (prin OUG nr. 57/2019), bunurile statului se închiriază („după caz“, spune legea), prin Hotărâre de Guvern. 

Astfel că până la emiterea unei Hotărâri de Guvern prin care să fie aprobată închirierea plajei Mării Negre, Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea-Litoral nu poate organiza o licitaţie publică în vederea atribuirii contractelor de închiriere a sectoarelor de plajă libere.

„Plaja reprezintă domeniul public al Statului Român administrat de Administraţia Naţională Apele Române prin Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea – Litoral şi se poate închiria exclusiv prin licitaţie publică ce are la bază un caiet de sarcini cu prevederi minime obligatorii. 

Detalii privind licitaţiile organizate pentru închirierea domeniului public, în speţă subsectoare de plajă, se vor afişa în momentul organizării acestora la adresa: http://www.rowater.ro/dadobrogea/Lists/Licitatii/Licitatii%20Active.aspx“, a transmis Apele Române unei solicitări „Adevărul“.

Cum sezonul turistic debutează oficial la 1 Mai, Executivul trebuie să ia în calcul, în activitatea sa fragmentată de schimbarea guvernului, şi exploatarea sectoarelor de plajă - care aduc profituri substanţiale.

Luna martie aduce pregătirea plajelor, cu refacerea nisipului după iarnă. Cum temperatura a fost blândă, iar furtunile n-au răvăşit Dobrogea, terenul va fi curăţat, nivelat şi completat pe alocuri, unde apa şi vântul au mai săpat.

Operaţiunea va dura până la mijlocul lui aprilie. „Activităţile constau în lucrări de: nivelare, degajarea panourilor de stuf, igienizări manuale şi mecanizate, transportul deşeurilor rezultate la rampele de depozitare, discuire şi îndepărtarea nisipului din zona de delimitare a plajelor“, precizează Apele Române.

Lucrările se fac pe 3 tronsoane diferite ca structură şi aspect: Tronsonul 1 - Corbu, Năvodari, Mamaia, Constanţa; Tronsonul 2 - Agigea, Eforie Nord, Eforie Sud, Tuzla, Costineşti; Tronsonul 3 - Olimp, Neptun, Jupiter, Cap-Aurora, Venus, Saturn, Mangalia, 2 Mai, Vama Veche.

Statistic, sunt 440 contracte în derulare cu operatorii portuari care au închiriat plaje de la Apele Române. Contractele sunt încheiate pe perioade între 5 şi 10 ani, pe suprafeţe între 361 şi 46.787 metri pătraţi, de la Corbu la Vama Veche. Pentru că legea permite prelungirea contractelor pe o perioadă maximă celei contractate, 5 contracte au fost prelungite - pe sectorul Mamaia III, Jupiter Zona I, Costineşti I, Costineşti II si Neptun I.

Preţul de închiriere în 2019 pentru un metru pătrat de plajă, fără TVA, a fost între 1,28 lei/mp şi 12,65 lei/mp.

La plajele reabilitate cu fonduri europene (Mamaia Sud, Tomis Nord, Tomis Centru, Tomis Sud şi Eforie Nord) a fost organizată o licitaţie în care au fost oferite numai subsectoarele de plajă (53 la număr) care nu aveau contract de închiriere la limita de vest (spre faleză).

Cele mai multe sectoare sunt închiriate la Mamaia – 131, urmată de Năvodari – 87, Eforie – 64, Constanţa – 34, Vama Veche – 23, Olimp – 21, Venus – 18, Cordon Venus-Saturn – 13, Saturn – 13, Mangalia – 8, Jupiter – 6, Tuzla – 5, Cap Aurora – 5, 2 Mai – 4, Corbu-Năvodari – 3, Costineşti – 2, Neptun – 2, Agigea - 1.

La Corbu-Năvodari (unde sunt 3 sectoare) sunt cele mai mari suprafeţe de plajă închiriate: între 21.562 şi 46.787 metri pătraţi.

La Neptun, cele 2 sectoare au suprafeţe de 13.551 şi 14.233 metri pătraţi.

Costineştiul are 2 sectoare mari de plajă închiriate: de 5.285 şi de 37.651 metri pătraţi.

La Mamaia (131 sectoare), cea mai mică suprafaţă are 480 mp, cea mai mare este de 22.099 mp.

Tuzla (5 sectoare) are plaje mari închiriate, de mii de metri pătraţi: de la 2.945 la 6.162 mp.

Iar Vama Veche (23 sectoare) are plaje între 565 mp şi 3.715 mp.

Sectorul din Agigea are 1.617 mp.

Tariful de închiriere a plajelor nu s-a modificat simţitor faţă de 2013, când a apărut Ordinul ministrului Mediului şi Schimbărilor Climatice nr. 454/2013, privind organizarea desfăşurării licitaţiei publice pentru atribuirea contractelor de închiriere, a contractului-cadru de închiriere a plajei Mării Negre şi a Listei sectoarelor de plajă propuse spre închiriere.

Sunt 2 categorii de plaje: cu funcţie de recreere/divertisment şi cu funcţie sportivă. Fiecare categorie are 3 paliere, în funcţie de situare.

La categoria de recreere/divertisment, per total, preţul minim a crescut de la 5,67 lei/mp (fără TVA) în 2013 la 6,32 lei/mp (fără TVA) în 2019, iar preţul maxim s-a mărit de la 11,35 lei/mp (fără TVA) în 2013 la 12.65 lei/mp (fără TVA) în 2019.

La categoria sportivă, per total, preţul minim a crescut de la 1,14 lei/mp (fără TVA) în 2013 la 1,28 lei/mp (fără TVA) în 2019, iar preţul maxim s-a mărit de la 2,26 lei/mp (fără TVA) în 2013 la 2,52 lei/mp (fără TVA) în 2019. 

Pe aceeaşi temă: 

Încep lucrările de pregătire a plajelor pentru sezonul estival 2020

Cadavrele oilor de pe nava Queen Hind nu afectează calitatea apei. Autorităţile susţin că monitorizează zona Portului Midia

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite