Crăciun românesc departe de casă. Cum se pregătesc românii din diaspora de sărbătoarea Naşterii Domnului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Părintele Claudiu Avram împreună cu colindătorii români din Alicante
Părintele Claudiu Avram împreună cu colindătorii români din Alicante

Departe de casă, în diferite comunităţi de pe Glob, românii din diaspora se pregătesc de Crăciun încercând să păstreze tradiţiile şi obiceiurile din România. Totul se întâmplă în jurul bisericilor româneşti din străinătate, acolo unde de sărbători comunitatea se adună ca într-o familie.

Familia preotului Claudiu Avram a venit în Alicante (Spania) în anul 2010. Criza economică din România (tăierea salariilor în sistemul bugetar) i-a determinat să ia drumul către Vestul Europei. „Aici ne aştepta aceeaşi criză, poate mai mare. Mulţi români rămăseseră fără muncă, unii veneau la biserică necăjiţi şi în căutarea unui loc de muncă, alţii au decis să se întoarcă în România. Nu a fost uşor, dar am avut alături soţia şi copilul, dar şi alţi 3 fraţi care erau aici şi mama mea”, îşi aminteşte părintele Claudiu (39 de ani).  

Slujitorul Domnului a luat-o de la zero în Spania. Nu avea o biserică, nici credincioşi, nici obiecte de cult, „doar pe Dumnezeu şi familia”, după cum singur mărturiseşte. A început să slujească într-un locaş de cult reformat, Episcopia Reformată Anglicană fiind de acord ca românii să se roage între ora 8.00 şi 11.30. Pentru a trăi în Spania, părintele munceşte, fiind expert în amenajări exterioare şi piscine.

„Biserica este locul unde ne întâlnim sâmbătă şi duminica, dar şi în sărbători. Este locul unde mulţi şi-au făcut prieteni, unii şi-au găsit de lucru, intrând în contact cu alţii. Este şi spaţiul sfânt unde te simţi ca în România. Vorbim numai româneşte, slujba şi toate activităţile sunt în limba română”, adaugă preotul.

Crăciunul românilor din Alicante este diferit de cel de acasă, deşii oamenii se pregătesc la fel cum o făceau şi când trăiau în România. Dar la o temperatură de 20 de grade îţi vine greu să crezi că întâmpini Naşterea Domnului, nu Paştile.

„Toată lumea devine nostalgică, de cum intrăm în Postul Crăciunului oamenii parcă sunt altfel. Pregătirile merg pe două fronturi: spiritual şi material. Majoritatea se mărturisesc, se împărtăşesc, sunt mai buni cu ceilalţi, ajută pe săraci şi sunt cu inima alături de cei dragi. Cred că numai într-un suflet cald  şi o inimă curată se poate naşte pruncul Iisus”, spune părintele Claudiu. Biserica are şi un cor unde de câteva săptămâni se repetă colinde româneşti, iar în fiecare an, înainte de Crăciun, corul participă la un festival de colinde organizat de parohiile româneşti din acea zonă a Spaniei.


                 Preotul Claudiu Avram şi un grup de copii la biserica din Alicante

Biserici ortodoxe din diaspora

Deşi toţi ar vrea să meargă de Crăciun acasă, în România, serviciul sau lipsa banilor îi opreşte. „Vezi chipuri pline de lacrimi şi suspine. Ducem dorul de România şi mulţi l-au descoperit pe Dumnezeu aici. Am întâlnit credincioşi care nu s-au mărturisit niciodată şi acum vin în fiecare duminică la biserică”, explică slujitorul.

Desigur, pe mesele românilor aflaţi departe de ţara natală se regăsesc acelaşi preparate tradiţionale. „Primim pachete de acasă cu porc tăiat recent, cârnaţi şi mâncăruri care sunt specifice Crăciunului. Mai trimitem şi noi, deşi ne spun părinţii ca n-au nevoie de nimic, doar noi să mai mergem pe acasă, că le este dor de copiii lor”, adaugă Claudiu Avram

„Este o perioadă a nostalgiei”

Şi preotul Florin Ciurean (39 de ani) a venit în anul 2010 în oraşul Santarém (Portugalia). Aici este o comunitate de limbă română, formată din români, români din Republica Moldova şi din Ucraina. Încet, încet, de la 6 oameni la prima slujbă a ajuns să pună bazele unei comunităţi.

„Slujim într-o capelă cedată de o instituţie a Bisericii Catolice. Este monument istoric, secolul XIII, de aceea nu avem voie să facem nici un fel de amenajări. Folosim icoane mobile pentru că este interzis să baţi chiar şi un cui”, spune părintele care în acest moment este înscris la un doctorat în politici publice la Institutul Superior al Universităţii din Lisabona.


                  Capela Catolică din Santarem, locul unde se ţin şi slujbele românilor

Biserici ortodoxe din diaspora

Înainte de sărbători părintele organizează cu copiii, în special, dar şi cu adulţii, concerte de colinde. Au un grup cu care se pregătesc încă din luna noiembrie în fiecare sâmbătă. În ziua de Crăciun, la parohie, se organizează un concert de colinde tradiţionale româneşti. „Este o perioadă a nostalgiei. Mai mult decât în orice altă perioadă, românii îşi amintesc de casă , de părinţi de tradiţii şi chiar dacă suntem departe, suntem într-o altă realitate economică sau culturală, aceste tradiţii se ţin. De fapt, acesta este rolul Bisericii în perioada această: să le ofere spaţiul în care să-şi trăiască identitatea”, spune părintele Florin.


      Părintele Florin Ciurean împreună cu corul bisericii româneşti din Santarem

Biserici ortodoxe din diaspora

De aceea tot la biserică se organizează şi o masă de Crăciun unde se mănâncă produse tradiţionale pregătite chiar de credincioşi. Părintele Florin mărturiseşte că sunt români stabiliţi acolo care şi-au confecţionat chiar şi afumători pentru a prepara bucatele din carne de porc după reţetele româneşti.

Pe aceeaşi temă:

Povestea profesoarelor care predau româna la mii de kilometri depărtare de casă. „Limba română este limba inimii“

FOTO Românul cotat printre cei mai buni îmblânzitori de cai din lume: „Pentru mine calul este prieten, coleg, asociat“










 

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite