Costineşti, focar de COVID-19. Un grup din Dâmboviţa a fost evacuat şi trimis acasă. Era cazat la o pensiune cu 150 de persoane
0Un nou focar de COVID-19 a fost descoperit pe litoral, adus de un grup de turişti din Dâmboviţa. Aceştia s-au cazat la Costineşti, într-o pensiune cu 150 de persoane. Costineşti este staţiunea unde zilele trecute, mai mulţi tineri din Vaslui au fost în aceeaşi situaţie, din cauza fiicei unei ambulanţier care a sfidat restricţiile.
„În după-amiaza zilei de 07.08.2020, DSP Dâmboviţa a informat telefonic DSP Constanţa despre un caz confirmat COVID-19, care a fost cazat în Costineşti, la un complex turistic“, anunţă în seara de sâmbătă, 8 august, Prefectura Constanţa.
Autorităţile au mers în control la unitatea turistică, unde au fost constatate următoarele: un tânăr bolnav de Covid-19 a sosit la complexul turistic din Costineşti, în data de 3 august, în jurul prânzului.
„Deplasarea de la Târgovişte spre Costineşti s-a efectuat cu un autocar, împreună cu aproximativ 40 de persoane, elevi minori şi studenţi. În cursul zilei de 4 august, acesta a părăsit complexul turistic, fără să anunţe organizatorul.
Din afirmaţiile organizatorului acestei excursii, pe perioada deplasării au fost purtate măşti de protecţie şi au fost asigurate măsuri de distanţare (capacitate autocar 63 locuri).
Atât la urcarea în autocar, cât şi la sosire, a fost efectuat triajul – termometrizarea acestora.
Pentru elevii minori s-a făcut dovada avizului epidemiologic eliberat de medicul de familie şi consimţământul părintelui.
Din punct de vedere al condiţiilor igienico-sanitare de funcţionare, s-au constatat următoarele: complexul turistic funcţionează la o capacitate de 40%, la momentul controlului fiind cazaţi circa 150 persoane, adulţi şi copii.
Au fost respectate măsurile de prevenire şi limitare a infecţiei cu SARS-CoV-2, atât pentru personal, cât şi pentru turişti - covoraşe impregnate cu produs biocid, dispenser cu dezinfectant pentru mâini, trusă medicală la recepţie, marcaje privind circulaţia în incintă, afişe cu mesaje în ceea ce priveşte obligativitatea purtării măştii, păstrării distanţei, igienei personale, asigurarea distanţei dintre mese.
Având în vedere faptul că toţi membrii grupului sunt contacţi ai cazului confirmat COVID-19, în jurul orei 21.00, turiştii au părăsit locaţia cu acelaşi mijloc de transport, urmând ca DSP Dâmboviţa să dispună măsura carantinării.
S-a recomandat intensificarea măsurilor de salubrizare şi decontaminare a suprafeţelor şi desemnarea unor persoane responsabile din rândul organizatorilor, pentru efectuarea triajului observaţional zilnic al turiştilor“, transmite DSP Constanţa.
Ce ştie Dâmboviţa
Autorităţile din Dâmboviţa au transmis că un grup de 26 de tineri, cu vârste cuprinse între 16 şi 19 ani, au plecat la mare cu un profesor din Titu, care organiza an de an diverse tabere.
Chiar înainte de plecare, tinerii, printre care se aflau elevi şi studenţi, au prezentat acte medicale care să ateste că sunt sănătoşi.
Între timp, unul dintre tineri, fiu de jandarm, a fost sunat de părinţi să-i spună că sunt pozitivi, iar băiatul a plecat imediat de la mare pentru că acuza şi el simptome.
Ceilalţi tineri au au fost luaţi, de urgenţă, cu autocarul şi duşi la domiciliile din judeţul Dâmboviţa, unde se află acum în carantină.
Cei mai mulţi dintre ei, 23, sunt din Braniştea, o comună de lângă oraşul Titu, iar ceilalţi sunt din alte localităţi.
„A fost un grup care nu a fost organizat de o şcoală anume. Au fost mai mulţi studenţi, câţiva elevi de liceu, în general foşti elevi ai domnului profesor. Prin urmare, nu putem considera că a fost vorba de o încălcare a unor norme, a unor reguli, din punctul de vedere al Inspectoratului Şcolar.
E o chestie absolut privată, de vacanţă, deci nu avem ce să îi reproşăm domnului profesor. Nu a fost o tabără, ci un grup care merge în aceeaşi locaţie în fiecare an.
Mai mult, mi-a spus că toţi participanţii au avut, la plecare, un certificat medical. Din câte înţeleg, au aflat ulterior. Este posibil ca elevul să îşi fi făcut testul înainte de plecare. Au aflat că unul dintre participanţi a fost declarat pozitiv”, a declarat inspectorul general al ISJ Dâmboviţa, Sorin Ion.
DSP a început o anchetă amplă, atât la Dâmboviţa, cât şi la Constanţa. Prefectul de Dâmboviţa e de părere că băiatul s-a infectat la mare.
„Tânărul s-a simţit rău înainte cu două-trei zile, a venit acasă, a mers la UPU Târgovişte unde a fost testat, iar analizele au arătat că e pozitiv. S-a declanşat o anchetă epidemiologică după ce el a spus că a fost la mare cu un grup de copii până în 18 ani. Ancheta s-a făcut de DSP Dâmboviţa cu DSP Constanţa. Tinerii care au fost cazaţi la o pensiune din Constineşti au fost aduşi acasă, carantinaţi la domiciliu. În total sunt 26 de tineri, dintre care 23 sunt din Braniştea. Se pare că băiatul s-a pozitivat la mare”, a precizat prefectul judeţului Dâmboviţa, Aurelian Popa.
Părinţii tânărului se aflau în concediu şi nu sunt date c-ar fi intrat în contact cu nimeni de la muncă.
Dâmboviţa este unul dintre judeţele în care numărul infectărilor cu SARS-Cov-2 a crescut alarmant în ultimele săptămâni, în aceste condiţii autorităţile dispunând măsuri precum purtarea măştii inclusiv în spaţii deschise aglomerate.
În ultimele 24 de ore, în Dâmboviţa au fost diagnosticate cu COVID-19 un număr de 69 de persoane.
Pe aceeaşi temă: