Coronavirus în România. În ce condiţii pot invoca firmele cazul de forţă majoră

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Camera de Comerţ, Industrie, Navigaţie şi Agricultură Constanţa transmite oamenilor de afaceri condiţiile în care pot invoca şi solicita aviz favorabil pentru cazurile de forţă majoră.

Pandemia de coronavirus afectează multe dintre afacerile private din România prin reducerea activităţii sau impunerea de restricţii, elemente ce trebuie abordate şi în contextul clauzelor contractuale înscrise în contractele dintre operatorii economici.                                                      .

Atributul Camerei de Comerţ, Industrie, Navigaţie şi Agricultură (CCINA) Constanţa este de a analiza şi aviza favorabil cazurile de forţă majoră, la solicitarea unui agent economic, aviz care să confirme imposibilitatea executării obligaţiilor contractuale, dar numai cu condiţia îndeplinirii cumulative a prevederilor Codului Civil.

„Astfel, pandemia Covid-19, chiar dacă, în prezent, este un eveniment de notorietate, poate constitui caz de forţă majoră doar dacă sunt îndeplinite condiţiile prevăzute de Codul civil, respectiv:

  • (i) evenimentul este cu certitudine unul extern de voinţa părţilor;
  • (ii) imprevizibilitatea trebuie analizată în raport de cazul concret invocat, astfel, deşi s-ar putea argumenta că ameninţarea Covid-19 a apărut deja din decembrie anul trecut, realitatea este că pe piaţa locală abia încep să resimtă efectele concrete ale pandemiei;
  • (iii) condiţia ca situatia să fie de neînlăturat este din nou de analizat, de la caz, la caz, urmând ca părţile să facă o analiză concretă a evenimentului generator şi a legăturii de cauzalitate între eveniment şi obligaţia care trebuia executată.


Includem, mai jos, câteva exemple din cazuri reale: imposibilitatea executării obligaţiei de livrare a unor produse, în baza unui import, din orice ţară care şi-a închis graniţele, întârzierile cauzate de intrarea în carantină a personalului navigant pentru navele sosite în rada portului la descărcare/încarcare, care trebuie să aştepte expirarea perioadei de carantină etc.

În orice caz, este de precizat că niciun eveniment exterior nu poate justifica o imposibilitate fortuită de executare dacă priveşte bunuri de gen – ce pot fi înlocuite, precum obligaţia de a plăti o suma de bani.

Este important de precizat că, în cadrul contractului încheiat între părţi ar trebui să existe inserată clauza de forţă majoră, chiar dacă nu este menţionată expres cauza existenţei unei pandemii.

În acest context, informăm că instituţia noastră şi-a restrâns activitatea cu publicul, însă, pentru eliberarea avizelor de forţă majoră, vă rugăm să ne contactaţi pe adresa: ruxandra.serescu@ccina.ro sau telefon 0732520095, iar pentru eliberarea certificatelor de origine pe adresa : adriana.barothi@ccina.ro sau telefon 0731055046”, transmite CCINA.

Pe aceeaşi temă:

România educată online. Cine sunt profesorii care au înlocuit catedra cu calculatorul: „Elevii nu se simt abandonaţi“



 

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite