Constanţa: Toma Enache este regizor aromân de teatru antic
0La vârsta de 14 ani creştea animale pe dealurile din Kogălniceanu, iar acum joacă teatru în limba aromână. Toma Enache este un Scorpion ambiţios, tot timpul în vervă şi cu zâmbetul pe buze. A venit zilele trecute la Constanţa alături de bunul său prieten Claudiu Bleonţ, pentru a anunţa un nou spectacol.
„Să-l fi văzut pe Bleonţ vara trecută, în picioarele goale pe pământul arid al grădinii mamei de la Kogălniceanu, culegând roşii şi ardei...“, povesteşte râzând Toma.
Are trei surori mai mari, toate căsătorite cu aromâni, el fiind singurul care s-a îndrăgostit nebuneşte de o maramureşancă şi cu care va avea, în iunie, primul copil al familiei Toma Enache. „E băiat! Şi o să-l învăţ aromână, aşa cum am învăţat-o şi pe soţia mea, şi pe prietenii mei“, spune Toma.
„Aromânii au luat bilet“
A terminat Liceul Palas din Constanţa şi pentru că iubea animalele s-a dus la Bucureşti, unde s-a înscris la Facultatea de Zootehnie. „În timpul facultăţii începusem să scriu poezie la cenaclul literar «La Steaua» şi s-a întrebat cine să regizeze punerea în scenă a acelor versuri. M-am oferit eu şi a ieşit neaşteptat de frumos, iar spectacolul a fost preluat de TVR în 1992“, povesteşte Toma Enache.
Săli arhipline
S-a apucat de teatru, iar examenul de licenţă pe care l-a susţinut în 1997 a fost o piesă după Euripide cu actori de la Teatrul Dramatic din Constanţa. Fondul muzical al spectacolului a fost muzică aromână veche şi pentru că spectacolul s-a bucurat de succes, Toma a continuat să promoveze cultura aromână.
A pus în scenă „Conu Leonida faţă cu reacţiunea“ numai în aromână, iar premiera a avut loc la Teatrul Naţional din Skopje. A urmat „O noapte furtunoasă“, cu 100 de reprezentaţii în Macedonia, Spania, Ungaria; apoi „Tenda“, alt spectacol în aromână.
„Săli arhipline am avut în Macedonia, Grecia şi am fost singurul regizor aromân care a prezentat în limba maternă piese de teatru antic sau cu autori clasici. Iar în ţară, faptul că am reuşit să adun mii de aromâni la un spectacol cu bilet e mare lucru! Aromânii sunt zgârciţi, dar uite că am reuşit să le stârnesc interesul pentru teatrul adevărat“, spune Toma răzând.
Teatru radiofonic
A mai regizat, însă în limba română, în acest an, „Secta Femeilor“ după „Norii“, de Aristofan, spectacolul radiofonic de teatru-document „Toma Caragiu“; în 2009 - „Amadeus“, „Mincinosul“, de Carlo Goldoni, prezentat la Teatrul Nottara din Bucureşti, „Trei poveşti americane“, pentru Teatrul Naţional Radio şi altele. În 2006, pentru „Bucureşti Underground“, după Orfeu şi Euridice, Toma Enache a primit Marele Premiu în Croaţia la festivalul „Grand Prix Marulic“, dar şi o nominalizare Uniter.