Constanţa: Premiaţi cu diploma Jules Verne

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alexandru, Alexandra, Oana, profesorul Stănculete, Marilena şi Dragoş
Alexandru, Alexandra, Oana, profesorul Stănculete, Marilena şi Dragoş

Cinci elevi pasionaţi de fizică de la Liceul Teoretic Traian din Constanţa deţin premiul pentru imaginaţie anticipativă. Adolescenţii coordonaţi de profesorul Nicolae Stănculete au primit distincţia la faza judeţeană a Concursului Naţional de Fizică Creativă Ştefan Procopiu.

Marilena Radu, Dragoş Mitrofan, Alexandra Cabuzu, Oana Parnică şi Alexandru Corleancă sunt în prezent elevi în clasa a XII-a B şi se pregătesc pentru bacalaureat şi admiterea la facultate. 

Au lucrat în echipă

Proiectul lor, realizat anul trecut pentru Concursul de Fizică Creativă Ştefan Procopiu, făcea referire la undele gravitaţionale. Au prezentat un filmuleţ care prezentau Tenerife sub influenţa undelor gravitaţionale, au conceput slide-uri, ghicitori, întrebări, rebusuri pe această temă. Au lucrat cu mare drag în echipă. „Ne-am împărţit sarcinile în mod egal, aşa că a fost foarte uşor“, povestesc adolescenţii.

Pentru că au fost originali şi au dat dovadă de spirit creativ, tinerii fizicieni au primit premiul pentru imaginaţie anticipativă, distincţie care poartă numele celebrului scriitor francez Jules Verne. „Sunt o promoţie de copii buni, cu care poţi lucra la nivel ridicat. Concursul are multe secţiuni, aşa încât elevii să se poată afirma, iar fizica devine atractivă în acest fel“, spune profesorul lor, Nicolae Stănculete.

Distincţia i-a încântat, mai ales că fiecare dintre ei a citit romanele lui Jules Verne în copilărie, iar acum îşi amintesc cu mult drag de paginile care i-au fascinat. „20.000 de leghe sub mări“, „Doi ani de vacanţă“ şi „Călătorie spre centrul Pământului“ sunt romanele care le-au rămas în minte pentru că le-au plăcut atât de mult!

Viziune

Că au ceva din spiritul lui Jules Verne o pot demonstra cu uşurinţă. Cum îşi imaginează ei planeta peste un secol? Marilena povesteşte: „Cred că peste 100 de ani vom avea aparate pentru studiul educaţiei acasă, adică să apară holograma profesorului şi să te înveţe. Şi mai este posibil să fie inventate maşinile cu triplă funcţie - să poţi merge cu ele pe uscat, pe apă şi să poţi zbura. Uneori sunt pesimistă şi mă gândesc că nu ştiu cât va mai rezista planeta dacă omul nu o va îngriji şi nu va lua măsuri“. Toţi recunosc că urmăresc cu nesaţ filmele science fiction, mai ales că sunt fascinaţi de subiectele misterioase.

Deşi le place foarte mult fizica, niciunul dintre ei nu vrea să urmeze mai departe o carieră în acest domeniu. Marilena vrea să facă Dreptul la Bucureşti, Alexandra - Academia de Ştiinţe Economice, Oana - Medicina la Constanţa, Dragoş - Arhitectura, iar Alexandru - Informatică.

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite