Constanţa: Cultele ortodox şi catolic au sărbătorit un secol de istorie musulmană

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Numeroase personalităţi locale şi naţionale au participat la centenarul Moscheei Regale „Carol I“ Constanţa.

Pe cel mai faimos covor din Europa, găzduit de celebra moschee au călcat ieri diplomaţi din SUA, Rusia, China, Malaesia, Turcia, dar şi Arhiepiscopul Tomisului şi Monsegnior Ghenţa. 

Cum cere tradiţia, indiferent de rangul purtat, toate oficialităţile s-au descălţat şi au intrat cu plecăciune în moschee. Un edificiu care nu îşi arată vârsta, graţie şi numeroaselor lucrări de reparaţii şi conservare.

Momentul de sărbătoare - prilejuit de împlinirea unui secol de la punerea pietrei de temelie a lăcaşului a fost marcat prin acordarea de medalii, dar şi lansarea albumului foto - documentar „Moscheea Regală Carol I Constanţa 1910 - 2010“.  Simpozionul „Islamul dobrogean, model de convieţuire interculturalitate şi europenitate”, organizat la Centrul de cultură şi educaţie islamică, şi o expoziţie dedicată arhitectului moscheei, Victor Ştefănescu, la Muzeul „Ion Jalea“, au completat programul zilei.

„Moscheea, care mărturiseşte, în acelaşi timp, măreţia divină şi prezenţa triumfătoare a Islamului, este, similar celorlalte lăcaşuri, edificiul cel mai impresionant şi reprezentativ al diferitelor şcoli de arhitectură de pe teritoriul său şi este centrul vieţii musulmane“, a declarat muftiul Cultului Musulman din România, Iuusuf Murat.

Prima construcţie din beton armat

Moscheea „Carol I“ este prima construcţie din beton armat din România, executată de inginerul Gogu Constantinescu. În moschee se află cel mai mare covor din România, lung de 144 metri şi cu o greutate de 483 kilograme. Turiştii nu ocolesc în primul rând minaretul, de unde sunt chemaţi enoriaşii la rugăciune; are înălţimea de 47m, iar în interior este o scară în spirală cu 140 de trepte, sus aflându-se o semilună, simbol al Islamului.

image

În 1968, în Dobrogea existau nu mai puţin de 196 de geamii. Regimul comunist a redus numărul lor. Geamia „Esma han Sultan“ din Mangalia este cea mai veche din ţară, pe lângă cele din Medgidia, Cernavodă, Hârşova, Tulcea, Babadag, Măcin şi Isaccea, declarate monumente istorice.

Moscheea „Carol I“ din zona peninsulară a Constanţei este la ora actuală înconjurată de construcţii, unele în fază de început; însă este vorba de lucrări moderne, zona istorică pierzându-şi încet farmecul.

image
Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite