Cine sunt medicii cu renume cooptaţi în reţeaua interlopului Titi Sgîrcitu. Schema prin care doctori, farmacişti şi angajaţi CJAS au comis o fraudă uriaşă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

FRAUDĂ Doctori şi farmacişti apreciaţi din Constanţa şi din Brăila se confruntă cu arestul, fiind reţinuţi, marţi, de DIICOT pentru un prejudiciu de nouă milioane lei, după ce au intrat într-o reţea coordonată de interlopul brăilaen Titi Sgîrcitu, prin care se făcea fraudă cu reţete medicale falsificate.

Medici şi farmacişti renumiţi din Constanţa şi Brăila se află pe lista reţelei coordonate de interlopul brăilean Titi Sgîrcitu. Schema de fraudare fusese pusă la cale în 2009, prin lanţul de farmacii administrat de soţia sa Liliana. Cei doi cooptaseră medici şi funcţionari ai Casei de Asigurări de Sănătate Brăila, pentru decontarea ilegală a unor sume, în baza unor reţete fictive pentru farmaciile lui Sgîrcitu.

Doctorii - medici specialişti sau de familie - prescriau reţetele pe numele unor pacienţi reali (copii din centrele de plasament), iar CJAS-ul aproba decontarea lor. Medicamentele nu erau eliberate decât scriptic, astfel că filiera funcţiona de minune.

Brăilenii i-au adus în afacere şi pe colegii apropiaţi din Constanţa, deschizând două farmacii şi la malul mării şi aplicând aici aceeaşi schemă. Până la ora actuală, prejudiciul estimat de anchetatorii DIICOT care a fost adus Fondului Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate este de 9 milioane lei.

În urma celor 59 de percheziţii domiciliare făcute luni în Bucureşti, Brăila, Constanţa şi Vrancea, 13 persoane au fost reţinute marţi de DIICOT pentru 24 ore, fiind propuse spre arestare Tribunalului Bucureşti. Lista infracţiunilor comise de acestea este enormă: grup infracţional organizat, fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la spălarea banilor, fals în declaraţii, fraudă informatică în formă continuată, instigare la fals informatic în formă continuată, uz de fals în formă continuată, spălare de banilor în formă continuată, dare de mită, fals intelectual în formă continuată, complicitate la uz de fals în formă continuată, complicitate la infracţiunea de trafic de influenţă, fals material în înscrisuri oficiale în formă continuată, trafic de influenţă, permiterea accesului unor persoane neautorizate la informaţii ce nu sunt destinate publicităţii, efectuarea de operaţiuni financiare, ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia, şantaj şi abuz în serviciu.

Pe lista complicilor interlopului Sgîrcitu, care coordona totul din penitenciarul Focşani (unde este închis pentru înfracţiuni cu violenţă), figurau nume foarte cunoscute în sistemul sanitar din Constanţa şi din Brăila.

Dr. Elena Dumea şi dr. Eugenia Muja de la Constanţa Sursa foto infectioaseconstanta.ro

image

Dr. Mihaela Vrînceanu, director adjunct CJAS Constanţa Sursă foto observator.ro

mihaela vrinceanu

Spitalul Clinic de Infecţioase Constanţa a rămas fără doi dintre cei mai buni specialişti, dr. Eugenia Muja (fost director al unităţii în anii 2000) şi dr. Elena Dumea (şef de secţie adulţi), ambele fiind reţinute de DIICOT şi propuse spre arestare. În aceeaşi situaţie se află medicul neuropsihiatru Mihaela Mătărângă, asistenta Alina Dragu, farmacista Andreea Baciu, Coseti Niculescu - şef serviciu CJAS Constanţa şi Mirela Boboc - coordonatoarea grupării de la Constanţa.

Aceasta din urmă se ocupa de „atragerea la colaborare atât a unor medici care să le asigure reţetele fictive, cât şi a unor funcţionari din cadrul Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale şi din cadrul Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Constanţa, care să le faciliteze şi să accelereze procesul de decontare a acestor prescripţii“, dezvăluie anchetatorii DIICOT. Directoarea adjunctă a CJAS Constanţa, dr. Mihaela Vrînceanu, a fost plasată sub control judiciar.

Membrii reţelei din Brăila

Dintre medicii brăileni implicaţi în reţeaua înfiinţată de Titi Sgârcitu, un cunoscut interlop brăilean, încarcerat în prezent în Penitenciarul Focşani, şi soţia acestuia, Liliana Sgârcitu, cel mai sonor nume este al lui Cosmin Boldeanu, care până la izbucnirea scandalului a fost şeful Secţiei Oncologie din Spitalul Judeţean Brăila. Boldeanu are 38 de ani, este căsătorit şi are doi copii. A absolvit cursurile Facultăţii de Medicină Constanţa şi a făcut rezidenţiatul la institutul Oncologic din Bucureşti. La Spitalul Judeţean Brăila s-a angajat în 2008, iar după doar trei ani a preluat şefia Secţiei Oncologie. Potrivit declaraţiei de avere completată în luna mai a acestui an, dr. Boldeanu deţine două terenuri, din 2008 şi 2009, două imobile, un apartament şi o casă, ambele dobândite în 2008 şi 2009, un Mercedes, cumpărat tot în 2009, cinci depozite bancare, unul de 3.000 de euro şi alte patru de peste 15.000 de lei, care datează din 2006, 2008 şi 2010.

image

Cosmin Boldeanu (foto) are două credite bancare din 2009, unul de 84.275 euro, altul de 17.000 euro. Din salarii, în anul precedent, doctorul Boldeanu a obţinut 32.254 lei, ca şef Secţie Oncologie, iar soţia sa, judecător la Tribunalul Brăila, a avut un salariu de 116.671 lei. Tot anul trecut, doctorul Boldeanu a participat şi condus 20 de cercetări medicale ştiinţifice în domeniul oncologic, de pe urma cărora a câştigat 62.584 lei şi 41.925 euro.

În anul 2014, un alt medic oncolog a fost atras în reţeaua Sgîrcitu. Este vorba de dr. Claudia Pleşea, care elibera reţete decontate prin intermediul farmaciei soţilor Sgârcitu, "Ahmeya". "Veridicarea efectuată asupra acestor prescripţii a evidenţiat un număr de 43 de reţete cu valoare mai mare de 1.000 de lei, emise pe numele a opt pacienţi pentru medicamente decontate în cadrul Programelor Naţionale de Sănătate", susţin procurorii. Din cei opt oameni, doar doi erau într-adevăr bolnavi cu adevărat. Pentru ceilalţi şase pacienţi, doctoriţa Pleşea a eliberat un număr de 37 de prescripţii medicale, totalizând suma de 30.500 de lei.

Implicaţi în reţea mai erau şi medicii de familie Paul Creţu (foto) şi Sorica Vasile, care eliberau reţetele false. Paul Creţu este consilier judeţean PNL. Are 56 de ani şi a terminat, în 1987, cursurile institutul de Medicină şi Farmacie Bucureşti, Facultatea de Pediatrie absolvită în 1987. Este căsătorit şi are doi copii.


 

image

Vă mai recomandăm

Mihaela Vrînceanu, director adjunct CSAS, urmărită penal. Ea este acuzată că făcea partea dintr-un grup infracţional organizat

UPDATE Flagrant la Spitalul Judeţean Constanţa. Şeful de la Chirurgie Cardiovasculară, dr. Marius Militaru, şi soţii Arhire, anestezişti, reţinuţi de DNA

Trei medici constănţeni au fost trimişi în judecată de DNA pentru mită de 3.000 de lei

Medicul Marius Militaru nu poate reveni la Spitalul Judeţean Constanţa. El este judecat pentru luare de mită

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite