Cei mai iubiţi sfinţi ai românilor. Cu ce te ajută dacă te rogi lor
0Creştinii îi cinstesc pe sfinţi şi îi consideră „prietenii” lui Dumnezeu, mijlocitori ai rugăciunilor în faţa Celul de Sus.
Calendarul creştin este plin de nume ale unor sfinţi pe care Biserica îi consemnează în anumite zile. Fie că vorbim de sfinţi martiri, sfinţi părinţi, mucenici, apostoli, cuvioşi sau ierarhi, toţi au fost consideraţi oameni cu o viaţă specială, închinată lui Dumnezeu.
În tradiţia ortodocşilor români sunt consemnaţi câţiva sfinţi pentru care credincioşii au o evlavie deosebită. Fiecare dintre ei sunt consideraţi ocrotitori sau vindecători ai vreunei boli. Cel mai uşor criteriu pentru a recunoaşte un sfânt „popular” este răspândirea numelui său în onomastica populaţiei. Aşa avem multe persoane botezate cu numele de Ioan, Vasile, Gheorghe, Petru, Pavel, Nicolae etc.
Prima zi din an, 1 ianuarie, este închinată Sfântului Vasile cel Mare (330 şi 379), considerat „păzitor de duhurile rele”, astfel că prima zi a anului a ajuns să fie considerată un moment propice pentru desfăşurarea practicilor magice. În ziua Sfântului Vasile se citesc şi celebrele molitfe, care sunt blesteme adresate diavolului.
Vasile a fost arhiepiscop al Cezareei în anul 370, a fost un apărător al dreptei credinţe şi întemeietorul „vasiliadelor”, primele aşezăminte cu caracter social din istoria Bisericii.
La câteva zile după Sfântul Vasile, creştinii îl cinstesc pe Ioan Botezătorul, poate cel mai popular sfânt al Bisericii, aşa explicându-se faptul că în calendar găsim mai multe zile închinate lui: zămislirea - 23 septembrie; naşterea - 24 iunie; soborul - 7 ianuarie; tăierea capului - 29 august; prima şi a doua aflare a capului 24 februarie; a treia aflare a capului său - 25 mai.
Ioan este cel care l-a botezat pe Iisus în apele Iordanului, cel care a propovăduit venirea lui Mesia, fiind considerat ultimul prooroc al Vechiului Testament. Ioan este considerat şi ocrotitorul pruncilor.
Sfântul Ierarh Nicolae (6 decembrie), arhiepiscopul Mirelor Lichiei, este unul dintre cei mai iubiţi sfinţi de către credincioşi. Sfântul Nicolae este patronul marinarilor şi al copiilor, salvatorul celor din temniţă şi primejdii, ajutătorul săracilor şi al celor nedreptăţiţi.
Nicolae este printre cei mai cunoscuţi şi iubiţi sfinţi ai Bisericii pentru bunătatea de care a dat dovadă în viaţa sa. De aceea, tradiţia oferirii darurilor în preajma sărbătorii s-a răspândit foarte repede în lumea creştină
Creştinii îl sărbătoresc pe 23 aprilie pe Sfântul Gheorghe, martir din secolul al IV-lea, patronul spritual al Forţelor Terestre Române. Numele Marelui Mucenic Gheorghe este purtat de peste un milion de români.
În 30 noiembrie îl cinstim pe Sfântul Apostol Andrei, nume care derivă din cuvântul grecesc Andreas, care înseamnă "viteaz" sau "bărbătesc", ocrotitorul românilor, numit şi „Cel dintâi chemat”, deoarece el a fost primul care a răspuns chemării lui Iisus Hristos la apostolat.
Sfântul Andrei este apostolul despre care Biserica Ortodoxă spune că a călcat în ţinutul Dobrogei de astăzi, fiind întemeietorul creştinismului pe aceste meleaguri.
Sfântul Ierarh Nectarie (1846-1920) este considerat făcător de minuni, vindecător al cancerului. A trăit în Eghina (Egina), unde a întemeiat mănăstirea Sfânta Treime. Prăznuirea sa se face în ziua de 9 noiembrie.
Sfântul Stelian este recunoscut pentru grija sa faţă de copii în general, mai ales faţă de copiii bolnavi, la fel ca şi Sfântul Efrem.
Pe 12 decembrie este cinstit Sfântul Ierarh Spiridon al Trimitundei, mare făcător de minuni şi vindecător de boli.
Sfântul Dumitru (26 octombrie) protejează de rele şi chiar îi ajută pe tineri să-şi găsească perechea. Sfântul Dumitru este considerat şi patronul păstorilor. Dumitru a trăit în timpul împăraţilor Diocleţian (284-305) şi Maximian (286-305). Datorită calităţilor sale este numit după moartea tatălui său, guvernator al Tesalonicului. Ţinând seama de faptul că Dimitrie nu a ascuns că este creştin, a fost întemniţat.
Potrivit tradiţiei, Nestor - un tânăr creştin, cere binecuvântarea de la Sfântul Dimitrie să-l omoare pe Lie, gladiatorul favorit al împăratului, pentru a pune capăt luptelor sângeroase. Dimitrie îl va însemna cu semnul sfintei cruci pe frunte şi îi va spune: "Du-te şi pe Lie îl vei birui, iar pe Hristos îl vei mărturisi". Prin rugăciunile Sfântului Dimitrie, Nestor reuşeşte să-l străpungă cu lancea pe Lie. La finalul acestei lupte, împăratul Maximian porunceşte ca lui Nestor să i se taie capul, iar Dimitrie să fie străpuns cu suliţele. Din trupul lui Dimitrie nu a curs sânge, ci mir tămăduitor de boli.
Pe 20 iulie credincioşii îl sărbătoresc pe Sfântul Ilie Tesviteanul, prooroc din Vechiul Testament, considerat făcător de minuni, aducător de ploi şi ocrotitor al recoltelor. În tradiţia populară, aceasta este o zi de care mulţi oameni se tem.
„Sfântul Mihail este protectorul călugărilor, al armatelor creştine, al voievozilor, care purtau cu ei pe câmpul de luptă icoana Marelui Arhanghel. Sfântul Gavriil este, mai ales, protectorul fecioarelor creştine, al familiei creştine, protectorul mamelor care nasc copii, ca şi protectorul copiilor şi al călugăriţelor iubitoare de feciorie şi iubitoare de Hristos”, scrie Ilie Cleopa, în „Predici la praznice împărăteşti şi la sfinţi de peste an”. Sfinţii Arhangheli sunt cinstiţi în data de 8 noiembrie.
Creştinii îi sărbătoresc (pe 29 iunie) pe Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel, care sunt ocrotitorii celor din penitenciare care au greşit faţă de Dumnezeu, precum au greşit şi ei: Petru s-a lepădat de Hristos, iar Pavel i-a prigonit pe creştini.
Cuvioasa Parascheva (14 octombrie) s-a născut în Epivatos, un sat situat pe lângă mare, nu departe de cetatea Calicatria, unde s-a călugărit de tânără, împreună cu fratele ei, Evtimie. A dus o viaţă ascetică în pustie, rugându-se neîncetat. Într-o noapte i s-a arătat un înger, care i-a spus să se întoarcă acasă, căci acolo trebuie să moară. S-a întors şi a murit la 27 de ani. Sfânta Parascheva este cea mai populară dintre toţi sfinţii ale căror moaşte se află pe teritoriul Românie, fiind consideratăvindecătoare de boli.
Pe aceeaşi temă: