Când ar putea fi puse sub acuzare primele persoane în cazul incendiului de la Boli Infecţioase Constanţa. Procuror: „Ancheta vizează totul”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Incendiu la Spitalul de Boli Infecţioase Constanţa - 1 oct 2021 / FOTO Inquam Photos / Costin Dincă
Incendiu la Spitalul de Boli Infecţioase Constanţa - 1 oct 2021 / FOTO Inquam Photos / Costin Dincă

Pe 1 octombrie, şapte femei internate în Secţia ATI a Spitalului de Boli Infecţioase din Constanţa au murit în urma unui incendiu. Ancheta se desfăşoară la această oră in rem: se cercetează fapta fără ca o persoană anume să fie pusă sub acuzare.

Zafer Sadîc este procurorul din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa care se ocupă de acest caz. El a declarat pentru „Adevărul” că „se fac investigaţii deocamdată. Avem suspiciuni, avem bănuieli de la ce a pornit, ce a declanşat, dar deocamdată nu putem face supoziţii.”

Deşi au fost distruse de incendiu, sistemele de supraveghere video au oferit informaţii importante anchetatorilor, care au reuşit să recupereze imaginile din acea zi. „Putem spune mai multe după ce va fi finalizată expertiza tehnică. Abia atunci vom putea face acuzaţii penale asupra unor persoane determinate”, explică procurorul.

Doar că, finalizarea expertizei tehnice poate dura şi o jumătate de an deoarece sunt experţi puţini şi au mult de lucru, arată Zafer Sadîc. După finalizarea expertizei în cazul incendiului de la Spitalul din Piatra Neamţ, experţii lucrează la cazul incendiului izbucnit la Spitalul „Matei Balş”, apoi vine rândul Constanţei. 

„Va dura o jumătate de an. Sunt puţini experţi şi au mult de lucru. Este o listă de aşteptate. Cel care a făcut expertiza la Piatra Neamţ este desemnat şi la noi. Durează”, mai spune procurorul.

„Ancheta noastră vizează totul”

În ziua incendiului, peste 100 de pacienţi cu COVID-19 au fost transferaţi de la Spitalul de Boli Infecţioase din Constanţa la alte spitale din judeţ. În săptămâna următoare, patru dintre ei au murit. Procurorii au solicitat informaţii şi despre aceste cazuri. 

„Au murit din cauza COVID-19, nu au legătură cu incendiul. Am urmărit la vremea respectivă cauzele respective, am discutat cu medicul legist pentru a vedea dacă există vreo astfel de legătură. Au fost doar şapte victime şi atât, în urma incendiului”, explică anchetatorul.

De asemenea, după finalizarea expertizei tehnice, procurorii vor analiza şi documentele cu privire la solicitările şi finanţarea sau nefinanţarea Spitalului în vederea dotării cu sisteme de detecţie a fumului. Chiar şi includerea unităţii medicale într-un proiect ce vizează reabilitarea energetică va fi analizată. 

„Ancheta noastră vizează totul. În momentul în care vom putea găsi pe cineva vinovat nu ne vom da în lături de la a-l acuza”, afirmă Zafer Sadîc. 

Anchetatorul arată că legea care obligă instituţiile să aibă autorizaţie la incendiu este destul de lejeră, de laxă. De aceea sunt în România, la ora actuală, destule spitale care funcţionează în baza unor avize provizorii fără autorizaţii, tocmai pentru că legea le permite. Acest lucru complică activitatea procurorilor care trebuie să găsească legături între activitatea sau inactivitatea unor persoane şi incendiul care s-a produs. 

Vă recomandăm şi: 

Managerul demis în urma incendiului de la Spitalul de Boli Infecţioase contestă în instanţă decizia

Mesajul postat de medici pe clădirea unui Spital Judeţean: „Vă rugăm să vă vaccinaţi”

Sute de nereguli au fost descoperite la unităţile medicale din judeţul Constanţa

Constanţa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite