Burse pentru şcolarii din Medgidia şi Cogealac. Primarii care se lăudau cu grija pentru populaţie, obligaţi de instanţă să dea copiilor banii cuveniţi
0În premieră în România, un consiliu local e obligat să acorde burse pentru elevi pentru semestrul trecut. Victoria a fost obţinută de Asociaţia Elevilor din Constanţa, care a dat în judecată administraţia unui oraş care ignora drepturile propriilor copii.
Asociaţia Elevilor din Constanţa (AEC) a câştigat cel de-al doilea proces cu o administraţie locală pentru asigurarea burselor în judeţul Constanţa.
„Primăria Municipiului Medgidia este obligată să respecte legea şi să nu mai trateze cu indiferenţă educaţia, mii de elevi urmând a beneficia de burse după ce timp de 9 ani legea a fost considerată opţională de către autorităţile locale!“, a anunţat AEC.
„În premieră în România, un consiliu local e obligat să acorde burse pentru elevi pentru semestrul trecut. Sunt onorat că am putut contribui la această reuşită şi că Tribunalul Constanţa a decis în favoarea elevilor“, a declarat Mihai Tănase (clasa a XI-a), fostul lider AEC, care a predat zilele trecute ştafeta, după două mandate, primei fete care a obţinut preşedinţia asociaţiei, Andreea-Sabina Spătariu.
Tribunalul Constanţa a emis luni, 24 februarie a.c, decizia judecătorească prin care obliga Consiliul Local al Municipiului Medgidia să emită o hotărâre prin care să stabilească cuantumul şi numărul burselor şcolare care urmează să fie acordate elevilor din şcolile şi liceele de pe raza municipiului, atât pentru semestrul II al acestui an şcolar, cât şi retroactiv, pentru semestrul I. Astfel, elevii vor beneficia şi de bursele pe care ar fi trebuit să le primească în primul semestru.
„Deciziile Tribunalului Constanţa, deşi nu sunt definitive, sunt dovada clară a faptului că proastă gestionare a bugetului, dar şi celelalte motive invocate pentru lipsa de interes faţă de educaţie şi faţă de elevi, nu pot fi motive de sustragere de la respectarea legii. Aşadar, Asociaţia Elevilor din Constanţa solicită public primarului Comunei Cogealac şi primarului Municipiului Medgidia ca, din respect pentru elevi, să nu facă recurs la Curtea de Apel, subliniind astfel, încă o dată, dezinteresul total pe care îl au faţă de accesul liber la educaţie şi faţă de diminuarea ratei de abandon şcolar.
Deşi acordarea burselor reprezintă una dintre principalele modalitaţi de creştere a ratei de promovabilitate la examenele naţionale şi de reducere a abandonului şcolar, primarul municipiului Medgidia, una dintre cele mai importante localităţi din judeţul Constanţa, a refuzat ani de-a lungul să respecte legea, invocând imposibilitatea alocării din bugetul local a sumelor necesare“, arată AEC.
În urmă cu câteva zile, elevii constănţeni mai primeau o veste bună, Consiliul Local Cogealac, fiind obligat vineri, 14 februarie, potrivit deciziei instanţei, să înceapă demararea demersurilor în vederea acordării burselor prin emiterea unei hotărâri de consiliu local în acest sens. „Astfel, pentru prima dată în România, elevii au reuşit să îşi câştige dreptul de a primi bursele şcolare mult meritate în instanţa, apelând la mijloacele legale existente, în contextul dezinteresului manifestat de către autorităţile locale“, precizează AEC.
Asociaţia Elevilor din Constanţa, prima structură independentă de reprezentare a elevilor din România şi singura de acest fel din judeţul Constanţa, chema în judecată, la sfârşitul anului trecut, 12 unităţi administrativ-teritoriale care, timp de ani de zile, au refuzat să respecte legea şi să acorde burse şcolare pentru zeci de mii de copii, şi anume: comunele Cogealac, Crucea, Băneasa, Lipniţa, Mihail Kogălniceanu, Nicolae Bălcescu, Topalu, Gârliciu, Dumbrăveni şi Mereni, oraşul Hârşova şi municipiul Medgidia.
„De asemenea, solicităm primarilor celorlalte 9 localităţi din judeţ în care eleviilor nu li se asigura dreptul, prevăzut în lege de mai bine de 9 ani de zile, de a primi burse şcolare, primării pe care le-am chemat în judecată, să înceapă, în al doisprezecelea ceas, să trateze legea ca nefiind opţională, începând să acorde burse elevilor, conform reglementărilor legale, înainte de pronunţarea instanţelor judecătoreşti. Ne dorim ca autorităţile locale să îşi asume rolul pe care îl au faţă de menţinerea a mii de copii pe băncile şcolii, faţă de reducerea riscului de abandon şcolar, prioritizând educaţia şi respectand legea“, spune Asociaţia Elevilor din Constanţa.
„Încă o dată AEC a arătat că respectarea legii nu este opţională, iar faptul că demersul privind acordarea burselor în judeţ prinde contur reprezintă un pas important. Totuşi, acţiunile noastre nu se opresc aici! Până la finalul anului în curs, ne dorim ca bursele să fie acordate în cât mai multe localităţi, iar primarii să conştientizeze că de ei depinde viitorul a mii de elevi“, a afirmat Andreea-Sabina Spătariu, preşedinte AEC.
Pe aceeaşi temă:
Elevii îşi cer drepturile: 12 consilii locale, date în judecată pentru neacordarea burselor şcolare
Câţi bani dau primarii pe educaţia şcolară. Burse de 10 lei oferite elevilor din Constanţa