Au început lucrările la stația de epurare Eforie Sud

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lucrările au început
Lucrările au început

Stația va fi una una dintre cele mai moderne din România și este cea mai mare investiție la infrastructura de canalizare din Constanța. La finalizarea lucrărilor apele deversate în Marea Neagră vor fi la standarde europene, iar plajele din zonă vor putea arbora steagurile Blue Flag

Luni, 24 octombrie 2011, s-a dat startul lucrărilor de construcţie pentru realizarea proiectului CL1E „Reabilitarea Staţiei de Epurare ape uzate Eforie Sud”, investiţie finanţată din Fondul de coeziune. Acest proiect face parte din Programul Operaţional Sectorial de Mediu Axa 1 „Extinderea şi modernizarea sistemelor de apă şi apă uzată”.
Valoarea acestui ambițios proiect derulat de SC RAJA SA Constanta se ridică la 1,15 miliarde lei (aproximativ 271 milioane de euro). Programul european, denumit generic POS MEDIU are la Constanţa două componente mari: „Reabilitarea Staţiei de Epurare ape uzate Eforie Sud” în valoare de aproape 140 milioane lei şi „Reabilitarea şi modernizarea sistemului de alimentare cu apă şi canalizare în regiunea Constanţa - Ialomiţa” în valoare de 1,07 miliarde lei
Execuţia lucrărilor pentru Stația de Epurare Eforie Sud a fost câştigată în urma unei licitații publice internaționale de către firma BETON & ROHRBAU C.F. Thymian GmbH & Co. KG. Durata de execuție estimată a contractului este de 22 de luni, cu finalizare în februarie 2013.
La inaugurarea lucrărilor au participat și reprezentanți ai autorităților locale beneficiare ale proiectului. Printre cei prezenți s-au numărat și Cristinel Dragomir - Vicepreședinte Consiliul Județean Constanța și Carl Friedrich Thymian, managerul și asociatul firmei BETON & ROHRBAU C.F. Thymian GmbH & Co. KG.
Directorul general SC RAJA SA Constanța, Felix Stroe, a declarat: „Această staţie trebuia să fie gata demult, a fost unul din cele patru obiective ale măsurii ISPA de la Constanţa. Contractul pentru realizarea lucrărilor a fost semnat în 2004, de către Ministerul de Finanţe, dar nu a fost finalizat pentru că cei care au adjudecat iniţial lucrarea şi-au dovedit incapacitatea de a o realiza. Noi am avut doar rolul de beneficiar final - subdiriginte de şantier. În anul 2008, Ministerul Finanțelor a reziliat acest contract și a trebuit să facem eforturi extraordinare pentru ca România să nu plătească în întregime contractul ISPA derulat pe Constanța, dar am găsit înţelegere la Bruxelles. Am reușit să scoatem această lucrare din măsura ISPA şi să o introducem în Programul Operațional Sectorial de Mediu”.

La finalizarea lucrărilor apele deversate în Marea Neagră vor fi de o calitate ireproșabilă, conform celor mai înalte standarde europene, iar plajele din zonă vor putea arbora steagurile Blue Flag, care arată că apele de îmbăiere respectă toate normele de calitate.

Staţia de epurare Eforie Sud va deveni una dintre cele mai moderne staţii de epurare din România. Dimensionarea stației este prevăzută pentru 140.000 p.e. (populaţie-echivalentă), la un debit maxim de 0,745mc/secundă. Staţia va colecta şi va trata apele uzate din localităţile Eforie Nord, Eforie Sud, Agigea, Techirghiol, Tuzla, Costinești și Schitu,  fiind integrată în sistemul de canalizare.

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite