Apele „ucigaşe“ ale României: lacuri blestemate, unde sufletele morţilor cer răzbunare. Razim, lacul malefic care te adoarme şi apoi se transformă în iad
0În România există mai multe legende legate de apă. Despre multe lacuri se crede că sunt bântuite. În apele unde cândva şi-au găsit sfârşitul mirese, nuntaşi, militari sau pescari, localnicii spun că aud încă vaiete sau muzică. Vieţi nevinovate care sfârşesc aici fac ca legendele să nu moară.
La sfârşitul anului trecut, Lacul Siutghiol a luat trei vieţi. Echipajul SMURD format din pilotul Petru Cătuneanu, copilotul Ginel Claudiu Crăcănel, medicul Laura Vizireanu şi asistenta medicală Gabriela Camelia Harton au murit pe 15 decembrie, în condiţii încă misterioase.
Pilotul Petre Cătuneanu (47 ani) era din Buzău, iar soţia sa este profesor la Liceul pentru nevăzători din Buzău. Au o fiică, Miruna, studentă la SNSPA. Copilotul Ginel Claudiu Crăcănel (42 ani) era din Mioveni - Argeş, fiind desemnat recent cetăţean de onoare al oraşului său. Era căsătorit şi avea un copil.
Medicul Laura Vizireanu (39 ani) a fost căsătorită cu comisarul-şef Mircea Vizitiu, fost şef al IPJ Brăila. Cei doi au un băieţel, Andrei, care a serbat recent împlinirea a 9 ani.
Asistenta medicală Gabriela Camelia Harton (38 ani) îşi pierduse în urmă cu 10 ani soţul bolnav de cancer şi era mama unei copile de 12 ani, Alexia. Îşi refăcuse viaţa alături de logodnicul ei Cristian Ciortan, căruia tocmai îi dăduse vestea că vor fi părinţi. În elicopterul morţii, ea comunica prin SMS, cu iubitul aflat la sol, despre sarcina ei.
Cei patru salvatori efectuaseră o misiune medicală la Tulcea, de unde preluaseră o pacientă în vârstă de 79 ani, care simţea înţepături în zona inimii. Bătrâna fusese adusă la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa. Aparatul de zbor plecase apoi să alimenteze cu combustibil la baza militară de la Mihail Kogălniceanu. Deasupra lacului Siutghiol din Mamaia, elicopterul s-a prăbuşit inexplicabil. S-a rupt în două la impactul cu apa, iar coada elicopterului a rămas la suprafaţă.
Unii spun că este un lac blestemat. Trei hidroavioane nemţeşti s-au scufundat în apa lacului Siutghiol în cel de-al Doilea Război Mondial. „La Constanţa, în zona Palazu Mare era hangarul de hidroavioane. Avioanele de luptă au sfârşit pe fundul apei ca urmare a unor accidente de pilotaj sau în urma bombardamentelor “, precizează Ghicherie Caraivan, cercetător principal la Institutul Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Geologie Marină.
În urmă cu doi ani, doi scafandri de la ONG Club Marine Explorer, Pascale Roibu şi Iulian Rusu, au descoperit cu ajutorul sonarelor două epave ale unor hidroavioane nemţeşti. Ele erau îngropate în mâl, la o adâncime de 4,5 metri, în mijlocul lacului, travers de Cotul Alb, povesteşte Roibu Pascale.
Este vorba de epava unui hidroavion construit la vestitul şantier Blohm und Woss, unde a fost ridicat şi bricul Mircea. Aparatul de zbor a avut un accident la aterizare pe tipul unui antrenament de noapte. În aprilie 1943 a murit tot echipajul.
Cel de-al doilea hidroavion este un HEINKEL 114 despre care se ştiu foarte puţine lucruri.
Cele două aparate de zbor, povesteşte scafandrul, erau foarte bine conservate, astfel că în multe locuri se putea distinge vopseaua originală. Cele două epave sunt expuse la Muzeul de Marină Constanţa.
Tot pe fundul lacului, scafandrii au găsit o şalupă veche de fier, cu care se transporta combustibil pentru hidroavioane, la Gara veche din staţiunea Mamaia.
Pe lângă epavele avioanelor nemţeşti, aici şi-au găsit sfârşitul oameni şi mai aproape de zilele noastre. Astfel, prin anii 90, doi tineri care au plecat să se plimbe cu barca pe apa lacului şi-au găsit sfârşitul.
Nu doar despre Lacul Siutghiol se spune că este blestemat. Pe cuprinsul României sunt o sumedenie de ape despre care localnicii vorbesc cu teamă. Orice întâmplare nefericită petrecută pe aceste ape nu face decât să le sporească şi mai tare teama. worldwideromania.co a trecut în revistă câteva astfel de lacuri.
Lacul Miresei
Lacul Miresei se află lângă Biserica Sfinţii Voievozi din Câmpina. Legenda spune că în lac s-a aruncat o fată forţată de părinţi să se căsătorească cu un bărbat avut, chiar dacă iubea pe altcineva. În dimineaţa aceea, oamenii au văzut voalul ei plutind la suprafaţă, iar de la acea întâmplare locul a devenit unul blestemat în care în fiecare an lacul „cere suflet de om tânăr, în special de bărbat”, după spusele localnicilor.
Lacul Fântânele
În ultima jumătate de secol, foarte mulţi oameni s-au înecat misterios în Lacul Fântânele din comuna Radovan, judeţul Dolj. Localnicii spun că în anii ’40, aici s-au mutat mai mulţi oameni din Moldova printre care şi o tânără foarte frumoasă, Ileana.
S-a îndrăgostit de ea un băiat din sat şi s-au luat. Destinul a făcut însă ca în noaptea nunţii ginerele să fie omorât în bătaie de câţiva nuntaşi. De necaz, mireasa s-a dus în pădurea de la marginea satului şi s-a spânzurat de ciutura unei fântâni, povestesc localnicii. Oamenii sunt de părere că cei care mor în acest lac sunt victime ale miresei pentru că pădurea unde s-a spânzurat înconjoară lacul.
Lacul de la Ciotul Paltinului
Lacul se află între judeţele Prahova şi Buzău şi se spune că în mijlocul lui se creează un vârtej care atrage bărcile în adâncurile lui.
Cei mai în vârstă spun că acest fenomen are loc din cauza blestemelor date de oameni lacului. Acesta este format pe craterul unui vechi vulcan şi îi obliga pe oameni să ocolească pe un alt drum foarte greu şi anevoios, iar aceştia spuneau: „Dărâma-s-ar muntele, că greu mai e!”.
În timpul unei furtuni a avut loc o alunecare de teren care a lărgit lacul cu aproape 1 kilometru, acela fiind momentul care a declanşat blestemul.
Lacul misterios din Bucegi
Lacul se află departe de civilizaţie şi de curiozitatea oamenilor. Acesta apare şi dispare după legi greu de înţeles şi perceput de normal. Legenda locului spune că acolo, în mijlocul unui lac, îşi ducea veacul o vrăjitoare care chinuia copiii. Aceştia s-au revoltat şi au scufundat vrăjitoarea cu tot cu casa ei, cu ajutorul zânei lacului. Doar că puterea vrăjitoarei era foarte mare şi astfel lacul reapare uneori, răpeşte un suflet de om şi dispare. În ultimul timp aici au murit mai mulţi turişti.
Lacul Bezid
Este unul dintre cele mai misterioase locuri din judeţul Mureş. A luat naştere prin construirea barajului de pe pârâul Cuşmed. Lucrările au început în anul 1975, dar lacul s-a umplut doar în 1992. Scopul construirii lui a fost prevenirea inundaţiilor care puneau în pericol patru sate. Şi în prezent se mai vede turla vechii biserici cum iesi din lac, precum o fantomă.
Iazul Nimirceni
Acest lac se află la 5 kilometri distanţă de Bosanci şi Fălticeni din judeţul Suceava. Cea mai veche legendă se leagă de un alai de nuntaţi care a fost înghiţit de apele iazului,, întâmplare de acum sute de ani.
Era iarnă. Nuntaşii se duceau spre o biserică din apropiere. Ca să nu înconjoare iazul, au trecut de-a latul său. La mijloc însă gheaţa a cedat, iar toţi nuntaşii s-au înecat, povesteşte o localnică.
Se spune că în unele nopţi nuntaşii reînvie şi continuă nunta, aici auzindu-se muzică, chiar dacă nu este nimeni în zonă.
Lacul de baraj artificial Chiriţa
Lacul se găseşte în partea de nord-est a municipiului Iaşi, în vecinătatea localităţilor Valea Lungă şi Dancu şi este folosit drept rezervă de apă potabilă pentru municipiu încă din anul 1968. Un localnic din Valea Lungă povesteşte despre doi paraşutişti care au aterizat din greşeală în lac: „Unul a scăpat, dar altul a fost înghiţit de ape. Au chemat scafandrii ca să-l caute. Băieţii au intrat în apă, dar după câteva minute au ieşit speriaţi la mal. Ne-au spus că au văzut nişte somni uriaşi, şi că ei nu mai intră în apă”, spunea acesta.
Trupul neîsufleţit a ieşti la suprafaţă după aproape 3 săptămâni: „Avea o parte a feţei mâncată de peşti. Vă spun eu: sunt mari de tot somnii ăia din lac, că şi scafandrii spuneau că te pot mânca”, zice localnicul.
Trupul paraşutistului a ieşit la suprafaţă după trei săptămâni. „Avea o parte a feţei mâncată de peşti. Vă spun eu: sunt mari de tot somnii ăia din lac, că şi scafandrii spuneau că te pot mânca”, zicea localnicul.
Barajul Paltinu
Barajul de pe Valea Doftanei a fost construit în anul 1971 şi de el se leagă câteva legende despre peştii imenşi care trăiesc în apă sau despre tributul de suflete pe care îl cere lacul. O dovadă înspăimântătoare sunt zecile de cruci de pe malul lacului.
Lacul Razim
Cel mai întins lac din România are 415 kilometri pătraţi şi este şi cel mai periculos. Locuitorii susţin că acest lac este malefic: te adoarme cu liniştea lui, iar apoi se transformă în iad. Femeile se uită lung după soţii lor care pleacă la pescuit deoarece mulţi dintre aceştia nu se mai întorc.
„Singura şansă este să ajungi cât mai repede la mal, altfel adio. Valurile se ridică la doi metri, brusc începe vijelia de nu mai vezi ţărmul. Din cauză că lacul e foarte mare, se fac valuri uriaşe de te răstoarnă imediat. Am scăpat dintr-o asemenea furtună doar pentru că văzusem malul”, povesteşte Ovidiu Ghionu, pescar tulcean.
Tragedia cea mai mare care a avut loc pe Lacul Razim a avut loc în anul 1997 când au pierit şapte oameni. Băieţii au plecat pe lac. Era iarnă şi lacul era îngheţat. S-au dat jos din lotcă şi podul de gheaţă a cedat. Au intrat dedesubt, n-a scăpat niciunul. I-au găsit când s-au topit gheţurile. Razelmul este infinit mai primejdios decât Marea Neagră, au spus localnicii.
Vă mai recomandăm:
Legendele Prahovei: lacuri blestemate care îşi cer tributul şi munţii-sanctuar al vechilor daci