Anchetă la DSVSA Constanţa, instituţia care a girat exportul a milioane de animale prin Portul Midia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Oi salvate de la înec în Portul Midia                                             FOTO: ISU Dobrogea
Oi salvate de la înec în Portul Midia                                             FOTO: ISU Dobrogea

Nava oprită de inspectorii ANSVSA să plece către Arabia Saudită cu 16.500 de oi vii a fost verificată înainte de reprezentanţii DSVSA Constanţa care i-au dat undă verde.

Robert Chioveanu, şeful ANSVSA (Agenţia Naţională Sanitar Veterinară şi Pentru Siguranţa Alimentelor) a dispus efectuarea unei anchete interne la Direcţia Sanitar Veterinară Costanţa, după incidentul din Portul Midia, în care peste 14.400 de oi au murit.

„Ei (DSVSA Constanţa n.red.) sunt sub verificare, se face o anchetă, un audit şi o verificare a eficienţei controalelor oficiale”, a declarat pentru „Adevărul” directorul ANSVSA, Robert Chioveanu.

Ciar sâmbătă, 30 noiembrie, inspectorii agenţiei au oprit o navă care trebuia să plece către Arabia Saudită cu 16.500 de oi la bord. Nava avea undă verde din partea DSVSA Constanţa, însă şefii lor de la Bucureşti au constatat o serie de nereguli privind echipamentele necesare asigurării bunăstării şi trasabilitatea animalelor.

Trebuie menţionat faptul că toate exporturile de animale vii, derulate prin Portul Midia, s-au efectuat cu girul DSVSA Constanţa. Vorbim despre milioane de animale care ies anual din România.

De exemplu, situaţia exporturilor de ovine, prin terminalul Midia, pentru ultimii ani arată astfel: anul 2016 - 1.617.580 de ovine exportate cu vaporul prin Midia; anul 2017 - 1.158.710 ovine exportate prin Portul Midia; anul 2018 - 1.219.467 de ovine exportate pe mare şi în anul 2019 (ianuarie-iulie) - 1.057.000 de ovine exportate prin Portul Midia.

Toate aceste exporturi au fost avizate de către inspectorii DSVSA Constanţa care acum fac obiectul verificărilor interne.

Pe aceeaşi temă:

Un nou incident legat de animale în Portul Midia. O navă încărcată cu 16.500 de oi, oprită să plece în Arabia Saudită

Oile moarte, care plutesc în jurul navei „Queen Hind”, vor fi colectate. Cum se defăşoară operaţiunea

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite