VIDEO O istorie în imagini a bunelor maniere: de la harpon şi pastă de dinţi din urină de cal la furculiţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Desene într-o peşteră FOTO Shutterstock
Desene într-o peşteră FOTO Shutterstock

Înţelesul cuvântului „maniere“ s-a schimbat enorm de-a lungul timpului. Dacă în secolele de dinaintea erei noastre, oamenii trăiau în peşteri şi îşi mâncau la propriu, de vii, duşmanii, iar craniile le transformau în vase ritualice, azi, în poate cele mai civilizate vremuri pe care le trăieşte omenirea, oamenii îşi mănâncă la figurat duşmanii, tot de vii.

„Oamenii primitivi nu aveau maniere“, se spune într-un video conceput de cei de la School of Life despre istoria manierelor. În niciun sfert de oră aflăm de pe youtube cum strămoşii noştri trăiau în peşteri, au învăţat să folosească harpoanele şi au domesticit câinele, cum Caterina de Medici a fost prima femeie de viţă nobilă ce a introdus folosirea banalei furculiţe în lumea bună a Franţei secolului al XVI-lea, dar şi cum cei mai mari lideri ai lumii actuale au renunţat la cravate în 2013, la summitul G8.

Înregistrarea video prezintă câteva momente cheie din istoria bunelor maniere:

  • Anul 13.000 înainte de Hristos - în vremea paleoliticului, strămoşii omului trăiau în peşteri, au învăţat cum să folosească harpoanele şi să îmblânzească animalul care va deveni cel mai bun prieten al omului, dar au lăsat şi urme pe pereţi: desene
  • Anul 20 înainte de Hristos, Roma - romanii făceau cel puţin o baie pe săptămână şi se spălau pe dinţi dintr-o pastă creată, printre altele, din oase şi cochilii de scoici zdrobite, respectiv urină de cal. „Poate igiena dentară e discutabilă, însă mentalitatea e avansată şi fascinantă“, se arată în video.
  • Anul 1152, Poitiers, Franţa - Eleonore de Aquitaine aduce la curtea soţului său un cântăreţ prin ale cărui poeme cântate încerca să le arate nobililor cum să se comporte cu doamnele şi să-şi controleze impulsurile violente, inclusiv cele sexuale.
  • Anul 1209, Londra, Anglia - apare o carte de bune maniere sub forma unui poem în care se spune ce nu ai voie să faci în public: să te scobeşti, să te apropii prea tare de o femeie etc.
  • Anul 1450, Veneţia - în Insula Murano se inventează paharele din sticlă de Murano care se puteau sparge foarte uşor, de aceea se recomanda nobililor să se poarte cu delicateţe cu acestea.  
  • Anul 1533, Marsilia, Franţa - Caterina de Medici, originară din oraşul italian Florenţa, este primul monarh care aduce la curtea sa o colecţie de furculiţe şi astfel folosirea banalului obiect intră în codul bunelor maniere 
  • Anul 1750, Franţa - filosoful Jean-Jacques Roussou publică un eseu unde foloseşte termenul de „sălbatic nemanierat“, prin care se înţelege acel om care nu se spală pe dinţi şi nu foloseşte furculiţa. Acesta mai spunea în eseu că oamenii din peşteri erau mult mai civilizaţi decât nobilii de la curtea regelui de la Versailles
  • Anul 1827, New York - francezul Alexis de Tocqueville scrie că e surprins de lipsa de maniere pe care a întâlnit-o la americani. Îl uimea că în State nu existau diferenţe între oameni, că un poştaş putea saluta un judecător.
  • Anul 2013, Irlanda de Nord, summitul G8 - liderii lumii renunţă la cravate şi se salută colocvial în timpul summitului
  • Anul 2014, Anglia - englezul David Lee Jones e pedepsit pentru hărţuire sexuală. Potrivit videoului, se poate spune că acest englez şi-a uitat manierele. 

Mai puteţi citi:

De ce să ne trezim mai repede. Ponturi pentru cei care sunt morocănoşi dimineaţa

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite