VIDEO Cum au ajuns „americănismele“ să împartă ţările arabe în două tabere. Exemple de femei oprite de familie să se afirme

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Femeie musulmana FOTO Fotolia/Jasmin Merdan via Sputnik
Femeie musulmana FOTO Fotolia/Jasmin Merdan via Sputnik

Diplomat de carieră şi pasionată de diversitatea culturilor, Cynthia Schneider a prezentat la una din conferinţele TEDx o analiză pe ideea cum concursurile de talente gen „American Idol“ şi „Britanicii au talent“ schimbă, treptat, tipare în lumea arabă.

Cynthia Schneider, fost ambasador al SUA în Olanda, povesteşte la o conferinţă TEDx, din 2009, cum societăţile din Afganistan şi lumea arabă se schimbă în urma integrării în cultura lor a unor show-uri televizate.

„Vreau să vă arăt cum aceste concursuri de talente, la care câştigătorul e votat prin SMS, schimbă societăţile tribale. Mă refer aici la Afganistan şi Emiratele Arabe Unite“, afirmă Cynthia Schneider. Şi totul, explică diplomatul, pleacă de la divertisment.

Dă exemplu cum se străduiesc afganii să nu rateze vreun episod din „Star Afgan“, pe care-l văd chiar dacă nu au televizor. „Însă ei nu se uită doar, ci îşi susţin concurentul preferat. Oamenii ajung să se implice atât de mult, încât au voluntari, la fel ca cei politici, care merg prin toată ţara şi fac campanie candidatului lor. Concurenţii îşi fac şi ei reclamă“, afirmă Cynthia.

Acest gen de emisiuni este o posibilitate pentru femei să se afirme. În ultimul sezon din „Star Afgan“ au ajuns în finală două femei - una e Lima Sahar, de etnie paştună, din Kandahar o regiune foarte conservatoare. În documentarul pe care Cynthia l-a urmărit, concurenta afgană povesteşte cum prietenii ei au încurajat-o să nu participe la concurs. I-au spus că „îi părăseşte în favoarea democraţiei“. Însă femeia a aflat că unii dintre talibani au trimis SMS-uri pentru ea.

Un alt exemplu dat de diplomatul american e cel al Aydah Al Jahani, care s-a înscris la competiţia „Poetul Milioanelor“. S-a bucurat de susţinerea soţului, dar nu şi a tribului şi familiei care i-au cerut să nu participe. Însă odată ce a impresionat lume îşi câştiga, şi-au schimbat părerea.

„Am fi crezut că ''American Idol'' ar duce la o anumită americanizare, dar s-a petrecut taman opusul. (...) În Afganistan, unde talibanii au interzis muzica timp de mai mulţi ani, acum a fost reintrodusă muzica tradiţională. Ei nu cântă muzică pop, ci muzică afgană. Ei au mai învăţat cum să piardă cu demnitate, fără să se răzbune pe câştigător“, concluzionează Cynthia.

Aceasta a mai descoperit o emisiune afgană numită „Candidatul“, unde oamenii prezintă proiecte electorale care sunt apoi votate. „Pentru mine, substanţa lucrurilor nevăzute e felul în care aceste emisiuni influenţează realitatea“, încheie discursul Cynthia Schneider.


 

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite