Un chinez învaţă la Cluj cum să ridice zgârie-nori în China. Tot în Ardeal speră să-şi găsească sufletul-pereche

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Shan Jian, într-o mică excursie la Alba Iulia FOTO: arhivă personală
Shan Jian, într-o mică excursie la Alba Iulia FOTO: arhivă personală

La Cluj-Napoca învaţă mii de studenţi străini veniţi de la sute de kilometri distanţă. Motivele pentru care tineri din SUA, Mexic şi China aleg să-şi facă studiile într-o ţară mică din estul Europei sunt variate. Spre exemplu, chinezul Shan Jian a ales Clujul drept locul unde va absolvi facultate pentru că găseşte fascinantă arhitectura oraşului. Tot în inima Ardealului speră să-şi întâlnească jumătatea.

Shan Jian are 23 de ani şi este fiul unui arhitect din Beijing, capitala Chinei. Este în anul IV la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca şi, judecând după bursa de studiu, este un student sârguincios.
Învaţă să fie un bun specialist în ingineria civilă.

“Am ales Clujul pentru că este un oraş vechi cu o arhitectură superbă, pentru că am prieteni care trăiesc în România de câţiva ani şi pentru că tatăl meu, care este arhitect, mi-a zis că ingineria civilă este un domeniu mai bun decât cel al arhitecturii. Aşa că am ajuns să studiez ingineria civilă”, povesteşte Shan Jian, în engleză.

Prietenii l-au adus în România

Un cuvânt de spus în alegerea Clujului au avut-o şi prietenii săi care învaţă la Sibiu. Ei i-au zis că România, despre care nu ştia mare lucru, este o ţară foarte frumoasă şi oraşele au o arhitectură unică. Lucru de care s-a convins ulterior cu propriii săi ochi. 

cluj

Foto dreapta: Shan Jian, alături de un prieten român, pe Cetăţuia Clujului

“Mi-au povestit despre două oraşe, despre Sibiu şi Cluj. Îmi place Clujul şi pentru viaţa liniştită (n. r. ritm liniştit de care nu are parte în oraşul natal, în Beijing), îmi place că oamenii se bucură de viaţa lor, îmi place mâncarea şi modul de viaţă de aici”, mărturiseşte Shan Jian.

La Cluj se descurcă vorbind englezeşte, deşi înţelege unele cuvinte din română. Tânărul spune că înţelege cuvintele uzuale din limba română, nu şi cele mai complexe. “Am învăţat româneşte la un institut din Cluj, anul trecut. Oricum, să învăţ româneşte este o sarcină grea pentru mine. Cred că nu am talent la limbile străine”, spune tânărul chinez.

Să ridice clădiri în China

După ce-şi termină facultatea, Shan Jian nu are de gând să se întoarcă acasă, ci să-şi continue studiile în Uniunea Europeană, unde vrea să înveţe tehnologii contemporane legate de construcţia de clădiri.
“Vreau să învăţ tehnologii avansate de construire a clădirilor în Uniunea Europeană şi, cu această experienţă, vreau să mă întorc acasă. Mă voi întoarce în ţara natală şi voi construi clădiri”, spune Shan Jian care îşi doreşte o carieră ca inginer.

image

Despre fete şi iubire

Şi-a făcut mulţi prieteni la Cluj, unii dintre ei au venit din China prin programe universitare de studiu. A vizitat şi împrejurimile Clujului, s-a pozat de pe Cetăţuie şi a ajuns la Alba Iulia. În micile sale excursii a avut parte de şi peripeţii, inclusiv cea pe care o păţesc şi unii studenţi, mai zăpăciţi: se urcă în trenul greşit.

Spune că la Cluj nivelul de consum e aproape la fel cum e cel din Beijing însă subliniază că atunci când vorbim de preţuri e cât se poate de clar că Beijing-ul e mult deasupra oraşului de pe Someş.

Despre români spune că sunt calzi, primitori şi săritori la necaz. Cât despre românce, le găseşte foarte frumoase. “Fetele din România sunt foarte frumoase şi sper să întâlnesc aici dragostea adevărată”, încheie chinezul care studiază ingineria civilă la Cluj-Napoca.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite