Ţările în care instanţa te citează prin reţelele sociale
0Câteva state ale lumii apelează de mai bine de cinci ani la reţelele sociale ca să trimită o citaţie. Australia, Marea Britanie şi Africa de Sud sunt câteva dintre aceste ţări.
Un avocat şi consilier juridic scria, în 2014, un material pe reţeaua de socializare Linkedin prin care evidenţia, la acea vreme, decizia a şapte state ale lumii de a adopta măsura citării în instanţă prin intermediul reţelelor sociale.
Acesta, pe numele său - Charl Coetzer -, îşi desfăşoară activitatea în Africa de Sud. „O scurtă căutare pe Internet arată următoarele state ca social media prietenoase când vine vorba de citarea prin intermediul lor“, scrie acesta pe contul său de linkedin.com.
El oferă exemple detaliate la fiecare dintre cele 7 ţări unde instanţele apelează la reţelele sociale ca să citeze persoane - Australia, Marea Britanie, Canada, Africa de Sud, Noua Zeelandă, Irlanda, SUA.
Potrivit acestuia, în mai 2012, „Tribunalul districtual din New South Wales a permis promotorului unui festival de muzică australian să trimită o declaraţie de revendicare a unui rapper american prin Facebook, deoarece rapperul nu a apărut la festivalul de muzică în ciuda plăţii unei taxe de performanţă în avans“. Tribunalul amintit e din Australia.
O altă speţă pe care o dă ca exemplu e una din Africa de Sud, în care un judecător de la Curtea Supremă KwaZulu-Natal, Durban, a dispus „o cerere de înlocuire pe Facebook, pe lângă anunţul publicat într-un ziar local". Judecătorul ar fi declarat: „Modificările tehnologiei de comunicare au crescut în mod exponenţial şi, prin urmare, nu este nerezonabil să ne aşteptăm ca legea să recunoască astfel de schimbări şi să le adapteze“.
În Irlanda, Înalta Curte de acolo a trimis o citaţie printr-un mesaj privat pe Facebook unui acuzat ce nu era cetăţean irlandez. Într-o altă speţă, din aceeaşi ţară, un lichidator a reuşit să contacteze directorul unei firme doar prin LinkedIn.
Un inculpat ce părea de negăsit din Noua Zeelandă, într-o speţă comercială, a fost citat prin Facebook.
Facebookul şi Twitter-ul sunt reţelele sociale prin care judecători din Marea Britanie au decis să trimită citaţii, potrivit şi themarysue.com, respectiv thetelegraph.co.uk. „Anul trecut (n. r. 2011), un avocat a primit permisiunea Tribunalului Hastings să trimită o citaţie prin Facebook ca o ultimă soluţie după ce un debitor a reuşit să evite toate formele convenţionale de comunicare. Desigur, nu este ca aceasta să devină metoda principală prin care se servesc citaţiile, deşi, din cauza uşurinţei cu care pot fi trimise, convocările Facebook devin probabil comune“, se arată pe themarysue.com.
În Statele Unite, arată avocatul Charl Coetzer, autorităţile statului Texas avuseseră ideea introducerii unui proiect de lege care acorda diferitelor entităţi dreptul de a cita persoane prin conturile lor sociale. „Tendinţele globale în utilizarea mijloacelor de informare în masă socială sunt sigur că ne vor face cunoscute evoluţii interesante în ceea ce priveşte acest subiect în următoarele luni“, mai nota avocatul.
Mai puteţi citi:
Premieră: un judecător din Cluj a dispus trimiterea unui citaţii prin intermediul Facebook