Soluţia propusă de patronate pentru stoparea exodului forţei de muncă. „Să ne asigurăm că avem angajaţi mulţumiţi“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prima întâlnire din seria conferinţelor „Pactul pentru Muncă", organizată de Confederaţia Naţională pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF) şi de Federaţia Patronală Petrol şi Gaze (FPPG) a fost organizată miercuri, 11 septembrie, la Cluj. Următoarea conferinţă va avea loc la Iaşi.

Patronatele şi Guvernul sunt nevoite să găsească soluţii pentru a rezolva cât mai repede problema forţei de muncă în ţară. Aceasta este ideea care a stat la baza întâlnirii de la Cluj, unde reprezentanţii CONAF, FPPG şi ministrul Fondurilor Europene, Roxana Mânzatu, s-au aşezat la aceeaşi masă pentru a identifica soluţiile.

De altfel, „Pactul pentru Muncă" reprezintă o iniţiativă a Confederaţiei Naţionale pentru Antreprenoriat Feminin şi Federaţiei Naţionale de Petrol şi Gaze care îşi propune să găsească soluţii şi strategii viabile care să contribuie la diminuarea deficitului forţei de muncă.

Printre participanţii la dezbatere s-au numărat Roxana Mînzatu - Ministrul Fondurilor Europene, Emil Boc - primarul Municipiului Cluj-Napoca , Mihaela Luţaş – prof. Univ.dr. UBB, Bogdan Badea – CEO Hidroelectrica, Bibiana Constantin –director resurse umane Electrica, Adrian Volintiru - CEO Romgaz, Franck Neel - OMV Petrom, Ramona Jurubiţă - country managing partner KPMG, Carmen Neagu - director EnergoBIT, Dragos Anastasiu - Coaliţia pentru Dezvoltarea României, Luisiana Dobrinescu – avocat, specialist în fiscalitate şi antreprenorul Camelia Şucu.

În cadrul conferinţei a fost prezentat un studiu privind ocuparea forţei de muncă din România în contextul UE, analiza celor mai recente date, realizat de Asociaţia de Analiză Decizională şi Strategică.

„Dacă vrem ca peste 30 de ani să avem o pensie decentă, atunci trebuie să ne asigurăm că avem angajaţi mulţumiţi, că avem oameni la muncă în România şi care nu mai pleacă în străinătate, tineri care rămân în România să aducă plus valoare şi care să se profesionalizeze pe segmentele pe care economia le absoarbe", a punctat Cristina Chiriac.

Primele propuneri

Soluţiile există şi vor fi identificate, este mesajul transmis de aceasta. De altfel, Cristina Chiriac spune că la următoare întâlnire, care va avea loc la Iaşi, va fi elaborat un memorandum care va fi înaintat Guvernului. Pe această listă se vor găsi propuneri pentru rezolvarea deficitului forţei de muncă.

„Avem ceva de spus, avem capacitatea de a găsi soluţii, avem forţa de a găsi soluţii împreună, să construim o cale de dialog cu Guvernul. Mi-aş dori ca vocea noastră să se audă şi reverberaţiile acestor conferinţe pe care le organizăm să aibă şi nişte rezultate. Vreau astăzi să demonstrăm că putem să strângem o serie de soluţii pe care să le înaintăm Guvernului, soluţii care ar rezolva problemele cu care noi ne confruntăm. Lucrul acesta îl vom face şi la Iaşi şi, la final, în luna septembrie, va fi un 'Memorandum of Understanding', o listă cu propuneri, o strategie pe termen lung", a mai spus Chiriac.

Mesajul reprezentantei Guvernului, Roxana Mînzatu, a fost unul de colaborare. Ministrul Fondurilor Europene a dat asigurări că şi Guvernul caută soluţii şi CONAF şi a invitat organizaţiile patronale să se alăture grupurilor de lucru formate în vederea gestionării viitoarelor programe operaţionale, în elaborarea de programe şi politici publice care să contribuie la dezvoltarea unui cadru flexibil pe piaţa muncii.

„Invit CONAF şi structurile reprezentative asociative să ni se alăture nouă, Ministerului Fondurilor Europene, în acest proces în care suntem, în grupuri de lucru în care începem să gestionăm viitoarele programe operaţionale 2021-2027. Suntem la început încă, suntem în grupuri de lucru pe diverse tipuri de domenii. Pe zona de social, incluziune socială, patronatele, sindicatele sunt alături de noi" a afirmat Roxana Mînzatu.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite