Peste 20 de cazuri de febră Q la Cluj, ţinute în secret de autorităţi. Din ce cauză s-au îmbolnăvit zeci de studenţi
0În ultimele luni, pe durata verii, au fost înregistrate 23 de cazuri de Febră Q, o boală infecţioasă rară, cu simptome apropiate de cele ale gripei. Cu toate acestea, nici o instituţie nu a anunţat că există un focar de infecţie, pentru ca oamenii să se poată feri.
Cei mai mulţi bolnavi au fost semnalaţi printre studenţii de la Medicină Veterinară, scrie G4Media.ro. Sursa de infecţie ar fi constituit-o clinicile veterinare care funcţionează pe lângă Facultatea de Medicină Veterinară din cadrul Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj (USAMV).
„Focarul a fost, nimeni nu-l contestă. Au fost dacă nu mă înşel 12 cazuri, şi 23 confirmate la laborator, adică posibile, dar care nu s-au consumat”, a menţionat şeful DSP Cluj. Acesta a adăugat că microbul care a cauzat infecţia provine de la animale care au fost tratate la clinicile veterinare de la facultatea de Medicină Veterinară. „[A fost vorba de] un animal care avea boala şi cineva care nu a respectat procedura de curăţenie şi dezinfecţie. Ei acolo animale bolnave. Dacă au aplicat măsurile pe care le-am dispus, totul e rezolvat”, a declarat, conform sursei citate, directorul executiv al Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Cluj, dr. Mihai Moisescu-Goia.
Conform spuselor sale, DSP a evitat să comunice public cazul, pentru a nu produce panică. De altfel, Moisescu-Goia a precizat că Febra Q nu este o boală periculoasă. Totuşi, deşi nu s-a făcut public focarul, au fost luate mai multe măsuri pentru a elimina sursa de infecţie şi răspândirea bolii. Astfel, clinicile şi spitalul de urgenţă au fost închise pentru mai multe zile, prima oară în jurul datei de 20 mai, iar apoi în intervalul 25-28 iulie, pentru a se efectua curăţenie generală şi dezinfecţie, iar accesul vizitatorilor a fost restrâns şi vizitele de grup au fost anulate.
Ulterior, tot personalul USAMV care ar fi putut avea contact cu clinicile universitare a fost testat. „La ora actuală, nu avem niciun coleg bolnav şi niciun animal bolnav”, au anunţat reprezentanţii USAMV.
Febra Q este o boală rar întâlnită la om, care se transmite de la animale. De regulă, infecţia apare ca urmare a inhalării bacteriei din particulele de praf contaminate. Bălegarul sau urina precum şi subproduse animaliere cum ar fi pielea, lâna sau blana pot constitui sursă de infecţie.Simptomele apar la 2-3 săptămâni de la expunere şi constau în semne asemănătoare gripei, cu febră prelungită, oboseală, dureri de cap, dureri musculare şi, ocazional, pneumonie sau alte complicaţii.