România, prinsă în menghina prietenilor Rusiei. Detaliile scenariului sumbru

0
Publicat:
Ultima actualizare:

România s-ar putea confrunta cu o situație delicată dacă partidele proruse ajung la putere la Sofia, atenționează profesorul de relații internaționale Valentin Naumescu. Astfel, am fi înconjurați de prietenii Rusiei.

Președintele Serbiei, Aleksandar Vučić, alături de Vladimir Putin FOTO EPA-EFE
Președintele Serbiei, Aleksandar Vučić, alături de Vladimir Putin FOTO EPA-EFE

Profesor la Facultatea de Studii Europene din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj și expert independent și evaluator al Comisiei Europene în domeniul relațiilor internaționale din 2015, Valentin Naumescu vorbește, pentru cititorii cotidianului „Adevărul” despre scenariul sumbru în care România ar ajunge să fie înconjurată de țări cu obiective de politică externă diferită, apropiate mai degrabă de Rusia.

Situația este deocamdată ipotetică, dar depinde foarte mult de ceea ce se va întâmpla în Bulgaria și pe frontul ucrainean. Un eventual succes categoric al rușilor, care ar duce la cădere Ucrainei ar echivala cu instaurarea unui regim pro Kremlin la Kiev, iar România ar fi astfel direct expusă din nord, chiar și în eventualitatea în care Rusia nu și-ar ocupa militar vecina. În acest caz, instaurarea unui regim similar cu cel din Belarus, unde Aleksandr Lukașenko nu își permite să iasă de sub cuvântul lui Putin ar fi cea mai plauzibilă variantă pentru Ucraina.

Partidele proruse, aproape să preia puterea în Bulgaria

Și chiar dacă Ucraina va rezista și va reuși să recâștige teritoriile sale care au fost ocupate de ruși, rămân alte elemente îngrijorătoare. Astfel, după mulți ani, România începe să fie oarecum izolată în regiune, mai ales după evenimentele de la Sofia.

„Nu pot să nu remarc faptul că riscăm să fim înconjurați în vest și în sud de trei state care nu împărtășesc 100% politica României și pe cea transatlantică. Ungaria, Serbia și mai nou Bulgaria sunt țări care preferă să mențină relații bune cu Rusia. Sigur că în Bulgaria lucrurile nu sunt încă foarte clare și se poate întâmpla orice. La ei există acum o accentuată instabilitate politică, după cădere guvernului pro-european. Bulgaria, țară care a fost conectată dintotdeauna cu Rusia, riscă să aibă un guvern dominat de partide eurosceptice, care sunt bănuite de rusofilie. Sigur, deocamdată vorbim doar despre un scenariu acolo, dar trebuie ținut cont de acesta, pentru că nu poate fi pozitiv pentru România”, spune profesorul.

În menghina prietenilor Rusiei

În cazul în care euroscepticii apropiați de Kremlin ar prelua puterea la Sofia, România ar fi în situația în care ar fi înconjurată, cel puțin în sud și în vest, de țări care manifestă o anumită apropiere de Rusia.

Aici ar fi vorba în primul rând despre Serbia, aliată tradițional cu Rusia, dar și Ungaria, o țară membră a Uniunii Europene și NATO, însă care a transmis de multe ori semnale ce pot fi interpretate ca o apropiere de Moscova. În cazul în care în Bulgaria ar ajunge la putere partidele proruse, situația s-ar complica în mare măsură.

Profesorul Valentin Naumescu. FOTO Arhivă personală
Profesorul Valentin Naumescu. FOTO Arhivă personală

„Asta ar însemna o anumită izolare, chiar și în condițiile în care, paradoxal cumva, politica noastră este împărtășită mai degrabă de vecinii din Est, Ucraina și Moldova, țări care nu fac însă parte din NATO și Uniunea Europeană și nu există alianțe oficiale cu ei. Pe de altă parte, faptul că există o apropiere între România și Ucraina este o veste bună, cu atât mai mult cu cât tradițional cele două țări nu aveau relații tocmai bune”, mai afirmă Naumescu.

Italia, bomba cu ceas în zona Euro

Există însă și alte riscuri, chiar dacă pentru România par oarecum îndepărtate, însă pot avea o influență imensă pentru Uniunea Europeană și pentru viitoare politică a Bruxelles-ului. Norii negri se adună și deasupra Italiei, țară în care vor avea loc alegeri anticipate, în septembrie, după căderea Guvernului de la Roma. Și aici există date care arată ascensiunea unor partide mai degrabă apropiate de Rusia și eurosceptice.

După alegerile din 2018, partidul „Fratelli d'Italia” (Frații Italiei), cunoscut ca eurosceptic și acuzat de unii de neofascism a tot crescut în sondaje și a ajuns acum foarte sus, cu 22% din intențiile de vot.

În paralel, un alt scenariu sumbru pornește de la faptul că Italia se confruntă și cu probleme economice uriașe, iar datoria imensă amenință să ducă țara în incapacitate de plată și să lovească precum un tsunami în zona Euro.

„Frații Italiei, considerați de multă lume un partid de extremă dreapta, deși ei neagă asta, sunt printre primii în sondaje. Ascensiunea lor se datorează și Giorgiei Meloni, şefa partidului, care a căpătat multă popularitate în ultimul timp. În Italia există însă mai multe elemente îngrijorătoare. Dincolo de riscurile ca Frații Italiei să câștige alegerile, oricine le-ar câștiga nu prea se vede în acest moment o alianță, așa că există riscul ca această criză politică să se prelungească. Și mai există un element la fel de îngrijorător. Italia se confruntă cu probleme uriașe economice, iar datoriile uriașe de peste 160% din PIB pot să o transforme într-o nouă Grecia. Există însă elemente agravante: Italia are o economie de cel puțin cinci ori mai mare decât Grecia, așa că un eventual colaps economic al Italiei ar însemna un dezastru pentru zona Euro, dar și pentru toată Uniunea Europeană”, mai spune el.

Expertul apreciază că printre elementele de risc se mai numără alegerile care vor avea loc în Statele Unite ale Americii în luna noiembrie și care ar putea să însemne victoria republicanilor și izolarea lui Joe Biden. Acest lucru ar putea să însemne că SUA nu vor mai acorda același ajutor Ucrainei și că ar putea fi mai degrabă interesate de o pace în zonă, chiar și în detrimentul Ucrainei.

Și asta nu este tot, crede naumescu. Foste aliate în ultimii două sute de ani, Franța și Marea Britanie au mai multe neînțelegeri, iar o scindare la acest nivel în alianța transatlantică nu poate decât să fie o veste bună pentru Rusia. Declarațiile agresive ale Lizei Truss, una dintre favoritele la postul de premier, au deranjat la Paris și au provocat replica președintelui Emanuel Macron.

Liza Truss nu s-a oprit aici și a anunțat o nouă măsură ostilă Uniunii Europene. Ea susține că va suspenda Protocolul nord-irlandez dacă va deveni premier al Marii Britanii și a alimentat discursul antieuropean al conservatorilor britanici. Iar dacă Liza Truss va fi preferată în fruntea viitorului guvern britanic, este de așteptat să devină din ce în ce mai acidă.

„Liza Truss este de apreciat pentru faptul că arată mult sprijin Ucrainei și multă fermitate în relațiile cu Rusia. Pe de altă parte, a provocat anumite tensiuni între Londra și Bruxelles. Ea este exponent al unor grupări antieruopene din rândul conservatorilor, care nu uită Brexitul și care vor o și mai mare distanțare de Uniunea Europeană”, mai spune profesorul clujean.

Există și vești bune

În tot acest tablou sumbru există și o veste mare pentru România, după ce cancelarul Germaniei, Olaf Scholz a anunțat că susține aderarea țării noastre, a Croației și Bulgariei la spațiul Schengen. În opinia lui Naumescu, această declarație arată că decizia a fost deja luată și că e favorabilă României.

„Declarația lui Scholz este extrem de importantă. În opinia mea, când un personaj cu greutatea cancelarului Germaniei face o asemenea afirmație înseamnă că decizia a fost deja luată la cel mai înalt nivel, iar România, alături de Bulgaria și Croația va fi acceptată în spațiul Schengen”, conchide Naumescu.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite