Român din München, despre viaţa după atentante: „Situaţia este scăpată de sub control. E suficient să ieşi pe stradă şi nu te mai simţi în siguranţă”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Situaţia e scapata de sub control”. Aşa descrie un IT-ist român care trăieşte în Munchen atmosfera din Germania după cele cinci atacuri sângeroase care i-au îngrozit pe nemţi. Mersul pe stradă sau cu metroul au devenit o sursă de nelinişte pentru acesta, după ce autorităţile au recunoscut că printre cei 1,2 milioane de refugiaţi veniţi în ţară sunt şi luptători ISIS.

 „Situaţia e scapata de sub control şi asta n-o spun eu, ci vice-premierul Sigmar Gabriel a spus încă de anul trecut <<ca statul a pierdut controlul>>, spune George, 35 de ani, un romând care lucrează în IT la Munchen (şi care a vrut sa română anonim). Cinci atacuri sângeroase au şocat Germania într-o perioadă de numai 10 zile, din 18 iulie şi până în 28 iulie. După o perioadă de relativă linişte, sâmbăta aceasta, Munchenul a fost din nou în alertă: un anonim a sunat la ora 17.30 şi a spus ca cineva a pus explozibil la mall-ul din Pasing, un cartier din vestul oraşului. Pe acest fond, ultimele mesajele ale cancelarului Angela Merkel nu sunt foarte optimiste: „ştiu că printre refugiaţi sunt şi luptători ai ISIS, dar trebuie să ne obişnuim cu asta”,

Panică în metrou 

„O diferenţă se poate observa în metrou. Unele persoane examinează atente persoanele din jur. Înainte nu se întampla acest lucru, nimeni nu se uita la tine în metrou. Eu de fiecare data când ma îndrept spre metrou am o stare de nelinişte şi agitaţie pe care nu pot să o stăpânesc. Înainte tot drumul până la muncă (50 min) citeam fără întrerupere, însa acum nu mai pot face acest lucru în totalitate. În plus de aceasta încerc să evit locurile aglomerate şi grupurile de oameni”, povesteşte George. Dacă metroul este plin, el preferă să îl aştepte pe următorul. 

image

Lumânări şi flori au fost depuse în faţa mallului Olimpia din Munchen. FOTO: Adevărul 

120.000 de terorişti? 

El susţine că nu există o statistică legata de cei 1,2 milioane de refugiaţi care au venit anul trecut în Germania: „Nu toţi au fost înregistraţi. Autorităţile nu i-au verificat pe toţi în parte, iar acum prim-ministrul Bavariei, Seehofer, a cerut acest lucru. Gândeşte-te că din cei 1,2 milioane de imigranti, poate 10% să fie terorişti. Deci 120.000 plus alţi bolnavi psihici pe lângă aceştia”. 

Atmosfera din Munchen este „încărcată dar nu pentru toată lumea.  O parte din oamenii de pe stradă nu par afectaţi, insa alţii da. Eu sunt printre cei care sunt afectaţi, pentru că nimic nu va mai fi din cum a fost înainte. Lumea nu e conştientă de ce se întamplă şi de ce va urma. Mulţi traiesc într-o stare de euforie nejustificată până la urmă. Oricum, în momentul în care nu mai e sigur aici, o sa venim acasă, pentru ca siguranţa familiei primează. Cum a spus prim-ministrul Bavariei, Seehofer, <<nu exista libertate fara siguranţă>>", spune George. Speranţa lui este că factorii de decizie „se vor trezi în ultimul ceas la realitate şi vor constientizea gravitatea situaţiei, care e de o gravitate excepţională. Mult mai grav decât îţi poţi imagina. Gandeşte-te că nu există o statistică legată de cei 1,2 milioane de imigranţi care au venit anul trecut. Nu toţi au fost înregistraţi. Autorităţile nu i-au verificat pe toţi în parte, iar acum prim-ministrul Bavariei, Seehofer, a cerut acest lucru”. 

„Ştiu că printre refugiaţi sunt şi luptători ai ISIS, dar trebuie să ne obişnuim cu asta”

Angela Merkel, cancelarul Germaniei

Ce se va întâmpla când încep expulzările?

„Ce se va întampla când vor începe expulzările?  Cum vor reacţiona oamenii expulzaţi? Autorităţile s-au trezit, dar sunt depăşite de situaţie. Au fost 4 atentate în 5 zile şi eu cred că până acum nu au făcut atentate ca să nu închidă Germania graniţele, dar acum dacă le închid, o să înceapă”, explică bărbatul. El crede că chiar în lipsa unei infrastructuri teroriste puse la punct în Germania, aşa- numiţii<<lupi singuratici>>" pot cauza mari probleme. „În plus, acum nu mai sunt graniţe, pot veni alte structuri din Belgia în Germania. La fel cum cei care au fost în Franţa au fost cazaţi în Germania în tabere de refugiaţi. De fiecare când aud pe stradă mai multe sirene, am obiceiul să deschid repede Focus sau Bild sau Süd Deutsche ca să vad ce s-a întâmplat. În plus ma ghidez după un principiu: <<evit deplasarile inutile. Merg doar unde într-adevăr am de mers. Daca nu e ceva important, prefer să nu merg”, explică tânărul. 

image

Lumânări şi flori au fost depuse în faţa mallului Olimpia din Munchen. FOTO: Adevărul 

„Cei care au profitat de pe urma globalizarii sunt cei care ar trebui să asigure securitatea”

„Părerea mea e că se va ajunge în situaţia în care securitatea cetăţenilor va fi asigurată şi de firme private , nu doar de stat. În momentul în care statul nu mai poate asigura siguranţa cetăţenilor ei, trebuie să vină cineva din mediul privat să o facă. Şi aici mă gândesc la fenomenul globalizării. Globalizarea aduce avantaje şi dezavantaje. Cei care au profitat de pe urma globalizarii sunt cei care ar trebui să asigure securitatea cetăţenilor şi aici ma refer la companiile multinaţionale care şi-au sporit considerabil veniturile datorita pieţelor libere”, spune George. El crede că Europa nu e pregătită pentru că încă nu a avut de a face serios cu aşa ceva: „Are nevoie de minimum 10 ani să înveţe. Gandeşte-te că secţia anti-terorism de la Interpol s-a înfiinţat doar de câteva luni, are nevoie de timp. E un proces lung. plus ca e nevoie de infrastructura IT. Astea nu se pot seta peste noapte, oamenii trebuie instruiţi”. El crede că securitatea Europei poate fi asemănată cu un business, „dacă nu eşti atent la concurenţă, poate să apară un Start-up care sa ia toată piaţa. E nevoie de agilitate. In Europa trebuie schimbata legislaţia, pe urma noua legislatie trebuie pusă în aplicare. Sunt multe lucruri de pus la punct, se pot face, dar necesita ani.  Ce se întamplă acum pe toţi i-a luat pe nepregătite”. 

„Societatea europeană e foarte deschisă şi îi tratează pe toţi egal”

El crede că ipoteza conform căreia imigranţii din Europa  sunt marginalizaţi este una falsă: „Societatea europeană e foarte deschisă şi îi tratează pe toţi egal. Dar poate că ei nu au pregătirea necesară ca să poata accede pe o poziţie într-o multinaţională şi atunci se simt marginalizaţi. Castigă mai puţin nepracticând o muncă intelectuală”.  George spune că e şi „vina parinţilor care nu au fost atenţi la educaţia lor, iar la urma tot omul nevinovat plăteşte. Asta e marea problema”. În München sunt 180 de naţii, adică 180 de culturi, spune Itistul. „E foarte greu ca 180 de culturi diferite sa convieţuiască în acelaşi oraş. Cred că cea mai mare greşeală e că cei care cred că cultura nu contează. Dar, contează enorm. Diferenţele de cultură sunt uriase. Fiecare poate face un compromis, să lase de la el, dar pana doar la un punct, dar diferenţele culturale tot rămân şi se simt”, detealizată românul. Multi dintre ei au trecut prin sistemul de învăţământ european, dar, spune George, „generaţii întregi au eşuat deja, nereuşind să se integreze sau să îşi clădească un viitor în Europa. Şi de aici intervin multe probleme”. 

image

Lumânări şi flori au fost depuse în faţa mallului Olimpia din Munchen. FOTO: Adevărul 

„În orice parte te întorci sunt oameni care arată suspect”

„Eu am încercat de fiecare data să fiu atent pe stradă şi să mă feresc de oamenii care par dubioşi, în special de cei care au barba groasă, însa problema e că aceştia sunt peste tot, în orice parte intorci capul pe strada, o sa dai de câţiva oameni care arata suspect. Chestia aceasta îmi provoaca nelinişte, pentru că oamenii aceştia inspiră frica la cum arată şi uneori la cum se comportă”, continuă tânprul. El povesteşte o întâmplare petrecută la metrou: „Când am dorit să ies la suprafaţă, erau vreo 7 negri care stăteau pe scari şi vorbeau foarte tare, scoateau niste sunete îngrozitoare. Bineînteles că nimeni nu a avut curajul să treaca pe lângă ei şi atunci am ales o alta gură de ieşire de la metrou. Vreau să mai spun că proporţia oamenilor care arată dubios este extrem de mare. Sunt din ce în ce mai puţini oameni care se imbracă elegant sau care se îngrijesc de aspectul fizic. Asta inseamna să-şi taie barba, sa-şi aranajeze tunsoarea, etc.  Cand ieşi pe stradă te simţi ca în Orientul Mijlociu şi în plus faţă de aceasta, unii dintre ei sunt şi foarte vocali şi încercă să iasă în evidenţă”. 

„Când am dorit să ies la suprafaţă, erau vreo 7 negri care stăteau pe scari şi vorbeau foarte tare, scoateau niste sunete îngrozitoare. Bineînteles că nimeni nu a avut curajul să treaca pe lângă ei şi atunci am ales o alta gură de ieşire de la metrou. Vreau să mai spun că proporţia oamenilor care arată dubios este extrem de mare"

George, IT-ist 

"Pericolul in München este foarte mare"

Pericolul in München este foarte mare, este de părere George. „Există o filmare pe Youtube de la locul atentatului, la o zi după, când oamenii aprindeau lumânări. Pe fundal se aud nişte arabi care provocativ au strigat Allah, iar atunci nemţii au început să urle la ei. Poliţia era în zonă, dar a intervenit să-i calmeze pe nemţi!! Nu pe cei care au strigat”, povesteşte el. Concluzia lui George este: „Situaţia e scapată de sub control, nu există o evidenţă clară, nu se ştie câţi dintre ei sunt afiliaţi gruparilor teroriste sau câţi dintre ei au probleme psihice. Dar aici nu vorbim doar de refugiaţi, vorbim şi de străinii din generatia a 2-a, care s-au născut în Germania. E suficient să ieşi pe stradă, să te uiţi în jur şi deja nu te mai simţi total în siguranţă. Cred ca siguranţa cetăţeanului e cel mai bun preţ. Dar faptul că se creează două sau mai multe societăţi paralele nu e deloc bine”. El este contrariat de faptul că „la metrou nu vezi un poliţist;  cred că e din cauza faptului că există un deficit foarte mare de poliţişti şi oameni care asigură ordinea. Atât de mare e deficitul, încat citeam în presă că anul trecut, din cauza venirii refugiaţilor, poliţiştii au facut extraordinar de multe ore suplimentare. De ce nu se măreşte capacitatea? Nu îmi dau seama”. „Ştiu că printre refugiaţi sunt şi luptători ai ISIS, dar trebuie să ne obişnuim cu asta”, a spus cancelarul german Angela Merkel săptămâna trecută. Seehofer, premierul Bavariei, a spus că el nu poate să-şi asume celebra fraza rostita de Merkel anul trecut când au început să vina refugiaţii: "Wir schaffen das = Noi o să reuşim să trecem peste asta". 

Merkel vorbeste dupa atacul de la Munchen FOTO AFP

Cancelarul Angela Merkel a susţinut că printre cei 1,2 milioane de refugiaţi primit în Germania sunt şi luptători ISIS. FOTO: AFP

Atacurile care au îngrozit Germania 

Luni 18 iulie  - Un adolescent înarmat cu un topor şi un cuţit a atacat şi rănit cinci persoane într-un tren de lângă Würzburg

Vineri – 22 iulie -  un iraniano-german de 18 ani a împuşcat mortal nouă persoane la mallul Olimpia din Munchen.

Duminică – 24 iulie - un sirian de 21 de ani, solicitant de azil, a ucis o femeie cu o macetă, şi a rănit alte două persoane, înainte de a fi arestat în oraşul Reutlingen din sudul Germania.

Marţi 26 iulie - Un pacient a intrat într-o clinică din Berlin şi l-a ucis pe directorul clinicii, iar apoi s-a sinucis.

Joi – 28 iulie - un sirian s-a aruncat în aer şi a rănit 12 persoane, la intrarea în zona unui festival de muzică în oraşul german Ansbach. 

Citeşte şi

Cum ajung terorişti mii de tineri crescuţi în Europa. „Jihadiştii sunt toţi tâmpiţi, proşti, drogaţi şi n-au loc de muncă“

  

Reportaj în „dormitorul“ teroriştilor europeni: „Sunt bombe rătăcitoare, care pot în orice moment să explodeze

„Recrutarea teroriştilor se face pe Facebook. Tinerii nu calcă în moschei“. Viaţa secretă din cartierul Molenbeek

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite