Reacţia lui Boc la acuzaţiile din The Telegraph: „Britanicii vor să demolăm campusul teologic, iar aşa ceva nu se întâmplă nici la Londra şi nici la Cluj“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Emil Boc susţine că ziariştii britanici nu au publicat toate informaţiile furnizate de Primăriei în cazul romilor de la Pata Rât
Emil Boc susţine că ziariştii britanici nu au publicat toate informaţiile furnizate de Primăriei în cazul romilor de la Pata Rât

Primarul Clujului, Emil Boc, a răspuns acuzaţiilor care i-au fost aduse în cotidianul britanic „The Telegraph“, care arăta că lideri religioşi din Anglia îi cer edilului să rezolve problema romilor evacuaţi din centrul oraşului, la groapa de gunoi Pata Rât. Boc spune că nu este vorba despre evacuare, întrucât romii şi-au dat acordul pentru mutare. De asemenea, el a prezentat o filmare cu condiţiile pe care le au aceştia la Pata Rât.

"Solicitarea britanicilor este să demolăm campusul teologic şi să aducem înapoi pe strada Coastei construcţiile ilegale. Acest lucru nu se întâmplă nici în LOndra şi nu se va întâmpla nici în Cluj-Napoca", a susţinut Emil Boc într-o conferinţă de presă. El a precizat că nu este vorba despre o evacuare forţată, aşa cum a precizat The Telegraph, întrucât oamenii şi-au dat acordul pentru mutare. "Toţi cei care au avut contracte cu Primăria pe strada Coastei au semnat contractele de închiriere pentru noile case modulare de la Pata Rât. Este vorba despre 40 de familii", a detaliat primarul. El a mai arătat că cele 40 de locuinţe modulare puse la dispoziţia romilor oferă condiţii decente de trai familiilor de romi, condiţii mai bune decât casele şi colibele ilegale costruite de aceştia pe strada Coastei. Aceştia plătesc o chirie de 30 de lei lunar. Boc a mai precizat că ziariştii englezi nu au prezentat informaţiile oferite de Primărie în legătură cu mutarea romilor. Legat de hotărârea Tribunalului Cluj prin care se decidea plata unei despăgubiri de 2.000 de euro pentru romii mutaţi de pe strada Coastei Boc a precizat:” ”Instanţa a dispus plata acestor despăgubiri pentru că Primăria nu a aşteptat 5 zile ca decizia să poată fi atacată sau nu. Eu unul sunt de acord cu decizia Primăriei de atunci. Romii locuiau în mod ilegal, fără a avea autorizaţie pentru colibele de pe strada Coastei."

În atenţia presei din Anglia

Problema romilor de la groapa de gunoi Pata Rât din Cluj-Napoca ajunge iar în ziarele britanice, de această dată ei nu sunt prezentaţi ca „invadatorii” care vor cuceri Anglia, ci ca subiect de îngrijorare pentru mai mulţi lideri religioşi englezi. The Telegraph relatează, într-un articol publicat astăzi, că „mai mulţi lideri religioşi din Anglia – printre care arhiepiscopul de Wales, episcopul de Manchester şi Salisbury şi rabinul de Westminster – şi-au unit forţele pentru a-l convinge pe primarul Emil Boc să pună capăt segregării romilor de la Pata Rât”. 

Ce solicită liderii religioşi englezi

"Ca un om credincios ce sunteţi, vă îndemnăm să conştientizaţi lipsa de umanitate a acestor acţiuni şi să faceţi demersuri pentru a reconstrui relaţiile  cu comunitatea romă din oraşul dumneavoastră”, se arată în scrisoarea deschisă trimisă la iniţiativa Amnesty International şi semnată de liderii religioşi amintiţi. Episcopul din St Albans, Alan Smith, a ridicat problema şi în Camera Superioară a Parlamentului Britanic. Biroul baronesei Warsi' (ministrul răspunzător cu drepturile omului şi cu relaţiile internaţionale) i-a răspuns acestuia că Ambasada Marii Britanii la Bucureşti monitorizează atent situaţia şi a ridicat probleme faţă de autorităţile clujene în timpul unei vizite efectuate pe 11 februarie. "Biserica ese una dintre acele instituţii care pot lua atitudine cu folos în legătură cu această problemă," a susţinut Arun Kataria, purtătorul de cuvânt al episcopului.

Problema romilor de la Pata Rât 

Scrisoarea trimisă de Amnesty International se referă la cei 300 de romi evacuaţi, pe 17 decembrie 2010, de pe strada Coastei, aproape de centrul oraşului. Jandarmii şi poliţiştii locali au pus în aplicare o hotărâre de consiliu local prin care 56 de familii de romi, care locuiau pe această stradă în nişte colibe şi case dărăpănate pe care le-au construit fără autorizaţie pe terenul municipalităţii, au fost mutate la Pata Rât, groapa de gunoi a oraşului. Acolo li s-au pus la dispoziţie case modulare. Autorităţile au justificat mutarea de atunci în baza numeroasele reclamaţii ale vecinilor romilor de pe strada Coastei împotriva comunităţii de romi. În zona Pata-Rât trăiesc aproximativ 1.500 de persoane. 300 dintre aceştia provin de pe strada Coastei. Terenul eliberat a fost donat Mitropoliei Clujului care a ridicat aici un campus teologic. Precizăm că Pata Rât este o groapă de gunoi care nu este realizată pentru aruncarea reziduurilor chimice, aşa cum se arată în The Telegraph.

Pe aceeaşi temă

Lideri religioşi importanţi din Anglia iau atitudine faţă de problema romilor din Cluj. Aceştia îi cer primarului Emil Boc să „anuleze evacuarea forţată”

FOTO Romii de la Pata Rât au adus gunoaie la Consiliul Judeţean Cluj

Gropa de gunoi a Clujului, „vedetă“ la BBC

Premierul Victor Ponta este aşteptat mâine, la Cluj, la inaugurarea celui mai modern campus teologic din ţară

Clujul are cel mai modern campus teologic din ţară. Investiţie de circa 30 de milioane de lei

Averea Arhiepiscopiei Ortodoxe de Alba Iulia: campus teologic, fabrică de lumânări, radio şi proiecte sociale de milioane de euro

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite