Rachete prăbușite în Polonia. Ce reacție va avea NATO? Opinia unui apreciat general român
0NATO va continua să susțină Ucraina cu tot ce are nevoie în războiul cu Rusia, dar nu se pune problema unei implicări directe a Alianței Nord-Atlantice, spune generalul (r) Dan Grecu.
O lume întreagă așteaptă cu sufletul la gură reacția oficială a NATO după incidentul de marți seara, 15 noiembrie, când două rachete, care s-a presupus inițial că ar fi rusești, au căzut la granița Poloniei cu Ucraina, într-un sat polonez. Incidentul a fost cu atât mai grav cu cât rachetele au ucis doi fermieri polonezi.
Întrebările care s-au pus de la bun început au fost dacă vom avea război NATO-Rusia, de ce nu a intervenit apărarea antiaeriană poloneză, dacă este vorba de o rachetă trasă cu intenție de Rusia, pentru a provoca, sau chiar e o rachetă trasă de ucraineni?
Până acum, autoritățile poloneze, dar și majoritatea țărilor NATO au reacționat mai degrabă prudent și au evitat să facă declarații războinice. Mai mult, deși a invocat inițial articolul 4, Polonia pare că s-a răzgândit, după ce au apărut informații că rachetele ar fi de fapt ucrainene. Chiar și așa, au existat și mai există voci care invocă tratatul 5 din NATO și ar vrea confruntare cu Rusia.
„Adevărul” a consultat un general român cu expertiză serioasă, Dan Grecu, unul dintre cei mai importanţi comandanţi din misiunile externe sub egida ONU şi NATO, ale forţelor armate româneşti. Grecu are o experiență vastă în zona militară, fiind șef al Echipei Naționale la Comandamentul Central American pentru operațiunile din Afganistan și Irak, iar mai apoi, acesta a fost șef la Echipa Română de Legătură la Comandamentul Regional Sud al ISAF din Kandahar, dar a luat și parte la Misiunea ONU din Etiopia și Eritreea.
Generalul spune că nu se pune problema unui război NATO-Rusia. Totuși, în cazul în care ar apărea noi elemente care să susțină ideea inițială, că rachetele au fost trase de ruși, Alianța Nord-Atlantică ar lua unele măsuri.
„NATO va continua să sprijine Ucraina, dar nu se va implica în război”
„Probabil NATO o să își intensifice măsurile, se va merge mult pe diplomație, dar cu siguranță Alianța nu va intra în Ucraina să se lupte cu rușii, așa cum ziceau unii. NATO va continua să sprijine Ucraina cu armament, cu informație, cu muniție, cu tot ce trebuie, dar să fie clar, nu va escalada și nu se va implica în război”, spune Grecu.
Generalul nu crede nici că NATO va lua în calcul insituirea unei zone excludere aeriene în Ucraina.
„Nu se va ajunge ca NATO să închidă spațiul aerian al Ucrainei și să-l interzică Rusiei. Astea sunt povești, chiar dacă ucrainenii au tot cerut asta. E o certitudine că nu vom avea război NATO – Rusia. Nici NATO și nici Rusia nu vor o confruntare directă și o vor evita”, a mai spus generalul.
El a explicat și motivele pentru care nu a intervenit nicio unitate antieriană poloneză sau dintr-un alt stat NATO pentru a doborî rachetele, înainte ca acestea să poată deveni un pericol.
„Rachetele au căzut lângă graniță, la câțiva kilometri de Ucraina. Nici polonezii nu țin apărarea pentru o fermă”, a adăugat generalul Grecu.