Preotul-medic care a îngrijit gratis mii de muribunzi, „luat la șuturi” de funcționarii statului. Întrebarea sinistră pusă pacienților

0
Publicat:

Bogdan Chiorean, managerul unui centru de îngrijiri paliative din Cluj, unde sunt tratați bolnavi aflați în stadii terminale, a povestit cum a decurs un control al instituțiilor statului. Lipsiți de orice empatie, funcționarii au dat buzna peste muribunzi și i-au luat la întrebări.

Mii de pacienți aflați în stadii terminale au fost îngrijiți de Bogdan Chiorean. FOTO Pixabay
Mii de pacienți aflați în stadii terminale au fost îngrijiți de Bogdan Chiorean. FOTO Pixabay

Bogdan Chiorean e manager al Centrului de Îngrijiri Paliative „Sfântul Ierarh Nectarie” din Cluj, iar în ultimii ani a îngrijit mii de bolnavi aflați pe patul de moarte, mulți dintre ei oameni care nu își mai găseau loc nici măcar în spitale.

Centrul asigură asistență medicală gratuită. Serviciile medicale sunt completate de o asistență religioasă și psihologică care nu se limitează la pacienți ci cuprinde și aparținătorii, tot gratuit.

Cum nicio faptă bună nu rămâne „nerăsplătită”, Bogdan Chiorean a avut probleme săptămânile trecute, după ce mai multe instituții ale statului au trimis funcționari în control. Din motive absurde, Chiorean, care e cunoscut și ca preotul-medic care vindecă muribunzi s-a văzut nevoit să plătească amenzi usturătoare către stat. El a povestit asta pe Facebook.

Am spus de mai multe ori că în vreo 15-20 de ani, dacă se continuă acest trend, medicina va deveni tot mai defensivă. Specialiștii se vor feri să trateze pacienți de teama penalului. Deja se întâmplă adesea să se prefere o variantă imorală, dar legală, iar studenții sunt învățați din primii ani cum să se acopere legal de hârtii, indiferent de cât de bine sau rău îi e omului. Pacienții cu hemoragii vor semna cu sânge venos externarea „pe propria răspundere”. Iar instituțiile statului vor pune tot mai multă presiune pe spitale, ca lucrurile „să meargă bine”. Nu știm pentru cine, dar în niciun caz pentru pacienți”, și-a început postarea.

Apoi, preotul-medic, așa cum este cunoscut Bogdan Chiorean, a povestit pe Facebook cea mai recentă experiență cu un astfel de control.

„Azi am avut un control. Nimic neobișnuit. Ne controlează vreo 20 de instituții. Dacă te-ai ocupa cu cine-știe-ce nelegiuiri, n-ar fi atâtea. Am îngrijit 6.000 de pacienți în 10 ani. Gratuit. Oameni pe care nu i-a mai vrut niciun spital. Echipele de „îndrumare și control” i-au întrebat pe unii pacienți dacă pot enumera efectele adverse ale medicației. Ai mei abia își puteau rosti numele din cauza bolii. Concluzia „experților”? Nu există comunicare medic-pacient eficientă. Pe alții i-au întrebat dacă li s-a comunicat data externării. Răspunsul unei muribunde a fost mai potrivit ca orice: „Doar Dumnezeu știe când ne mai externează de aici. De tot”, a scris medicul.

Ce „nereguli cumplite” au descoperit

Controlul a mai descoperit o sumedenie de „grave nereguli”. Bogdan Chiorean a povestit în ce au constat.

Unii vin să ne spună că pacienții imobilizați pot fi cazați doar la parter, să poată fugi din calea focului, dacă e să fie. Celelalte 3 etaje să le folosim pentru birouri. De ce să ajuți 40 de pacienți simultan când poți sta confortabil doar cu 8? Nenorocit confort! Anul trecut, cu 40 de paturi autorizate, aproape 1.000 de bolnavi terminali au rămas pe lista de așteptare fără să aibă un loc.

Unii vin la bucătăria spitalului și ne spun că nu avem cântar verificat metrologic. E drept că pâinea ce se frământă acolo, ca să aducă aminte de casă, e ca de aur, dar nu suntem amanet și punem câtă făină vreau eu. Tot ei au reclamat că de Crăciun am dat unor muribunzi mâncare tradițională de să le aducă aminte de Ignat și nu m-am conformat meniurilor făcute de un dietetician autorizat, dar defazat”, a mai scris el.

Dar lista „gravelor abateri” nu s-a oprit aici. Inspectorii s-au asigurat că găsesc suficiente argumente ca să îi poată da bătăi de cap, inclusiv faptul că iarna nu avea plase la toate geamurile împotriva țânarilor sau că nu consemna temperatura ambientală de trei ori pe zi.

Și dacă n-ai plase de insecte la toate geamurile, ce contează că o mână blândă le mângâie chipurile tot timpul de n-apucă țânțarii să ajungă? Temperatura ambientală nu e consemnată de măcar 3 ori pe zi. Dar, Doamne, parc-aș vrea să consemnez în Celsius sau Fahrenheit căldura pe care o simt oamenii ăștia în spitalul nostru”, a adăugat el.

La un moment dat, inspectorii s-au simțit nevoiți să explice intransigența. „Dar, știți, normativele... Și noi suntem puși să...”, ar fi spus aceștia, potrivit preotului.

Bogdan Chiorean a mai spus și că puțini dintre cei care au venit în control au îndrăznit să intre în saloanele unde stau oamenii care își așteaptă, de multe ori conștienți încă, sfârșitul.

N-am avut niciodată o problemă cu raportarea la autoritate, dar întotdeauna dezaprob acceptarea tacită a neghiobiei. Niciunul dintre cei care vin în control nu vrea să intre în saloane. E prea dură confruntarea cu realitatea vieții. Ca niște actori grăbiți și macabri, spun adesea că „în fața legii, moralitatea și dragostea voastră n-are nicio valoare. Dragă bolnavule, cumva e mereu sâmbătă și nu-ți este îngăduit la vindecare! Și amenda va fi plătită din banii tăi, ai muribundului...”

Emoție și revoltă

Relatarea lui a stârnit emoție și revoltă în rândul celor care au citit-o. Oamenii au recunoscut rigiditatea funcționarilor de stat și cerbicia acestora atunci când este vorba să dea amenzi. Postarea a devenit virală: aproape 90.000 de români au apreciat-o.

Părinte Bogdan, din toată inima vă mulțumesc pentru grija și ajutorul oferit soțului meu pe toată perioada cât a fost internat în Centrul dumneavoastră! Vă rog nu vă lăsați afectat foarte tare de cănitul cu ai săi slugarnici, vă rog mult! Sunt atâția oameni care va iubesc pentru tot ce faceți și vă sunt recunoscători, priviți lucrurile și așa!”, a scris cineva.

Alte numeroase mesaje de susținere s-au succedat, iar printre cei care au comentat sau regăsit și rude ale bolnavilor îngrijiți la centrul manageriat de Bogdan Chiorean.

Trist!!! Mă întreb dacă acei domni inspectori știu ce înseamna un bolnav în stare paliativă?! Părinte, vă doresc mult succes în extinderea centrului! Doamne ajută!” și „Altfel poate ar sta lucrurile dacă într-unul din acele saloane ar fi mama , tatăl , soția sau copilul celor ce vin în control... Dar până să ne iubim aproapele ca pe noi înșine, sau măcar ca pe unul de al nostru, mai e cale lungă. Fruntea sus, Părinte. Sunt mai mulți cei care vă stau alături decât cei ce-s împotrivă”, au fost doar două dintre acestea.

În discuție au intervenit și unii dintre pacienții aflați în faze terminale. Oamenii s-au arătat revoltați de faptul că pe lângă că statul nu îi ajută cu nimic, mai și pune piedici celor care încearcă să o facă și care sunt dedicați bolnavilor.

„Nu pot să cred că sunt chiar așa de ... să nu spun cum... Cum să amendezi un spital care ne ajută pe cei cu cancer în faza terminală ? Cum când tu stat nu faci nimic pentru noi, de ce nu fac ei unul să-i ajute pe cei terminali, de ce? Dar dacă cei care vin în control ar avea pe cineva în faza terminală, ar veni să ceară ajutor. Oare de ce când cineva vrea și face ceva bun pentru semeni vine statul și îți pune bețe în roate, de ce și până când. Doamne dă-le minte și înțelepciune. Trist, foarte trist ce se întâmplă. Nu mai dă nimeni nimic mai ales pe cei bolnavi.”

O altă doamnă grav bolnavă a ținut să comenteze pe același subiect. „Dacă ar fi posibil, tare mi-ar plăcea să îi conducem noi (beneficiarii) pe acești domni să le arătăm cântarul ce măsoară dragostea și atenția și grija pe care le oferiți gratuit celor pe care sistemul perfect pe care îl reprezintă i-au abandonat. Oare ce amendă ar trebui să o primească un medic care îi spune unui bolnav în stadiu terminal că nu are rost să îl mai interneze? Oare acolo în spitalul de stat unde nimic nu e gratuit cât de mari sunt amenzile? Și ce jenantă e scuza „nu e vina noastră... știți... legile!”, dar ei reprezintă legea. Ei fac legea! Foarte foarte trist.

Cântarul și rampa de acces, și autorizațiile sunt sub perna pacientului. Să între în salon să le verifice și să nu se grăbească, să stea acolo măcar o zi să fie convinși că au făcut o treaba bună, „conform legii”, a fost mesajul altei paciente revoltate.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite