Soluţia lui Emil Boc pentru a creşte populaţia Clujului. „Facem unirea de jos în sus”

0
Publicat:

Zeci de mii de clujeni s-au mutat în localitățile limitrofe, din cauza prețurilor apartamentelor în cel mai scump oraș al țării. Dacă aceștia ar reveni în Cluj și dacă ar fi luați în calcule și studenții și toți cei care locuiesc în Cluj fără forme legale, populația Clujului ar fi mult mai mare.

Clujul e unul dintre cele mai aglomerate orașe ale României
Clujul e unul dintre cele mai aglomerate orașe ale României

Clujul, alături de București și Timișoara, se află în top 3 al orașelor mari din România care au înregistrat cele mai mari scăderi de populație, raportat la 2011. Dacă la recensământul din 2011, Clujul era al doilea oraș al țării, cu o populație de 324.576 de locuitori, în 12 ani a pierdut peste 37.000 de locuitori. Conform datelor recensământului din 2021, Clujul a rămas pe locul 2, după București, însă populația sa a scăzut la 286.598 de locuitori. Aici nu sunt incluși zeci de mii de oameni care locuiesc în Cluj fără a avea forme legale și nici o bună parte din cei circa 100.000 de studenți, care ar face probabil ca orașul să aibă o populație de circa 400.000 de locuitori.

Cel mai mare oraș rămâne București, iar al treilea este Iași. Capitala are acum o populație de 1.716.983 de oameni, în timp ce Iași are 271.692.

Prețuri la locuințe mai mari ca-n Vest

Mulți sociologi consideră că de vină pentru acest exod dinspre Cluj spre localitățile din apropiere, din Zona Metropolitană Cluj, ar fi în primul rând prețurile foarte mari. Clujul este, din multe puncte de vedere, cel mai scump oraș din România, iar proprietățile imobiliare costă mai mult decât în multe orașe similare din Vest. 

Primarul Emil Boc a găsit soluția miraculoasă pentru ca cei peste 37.000 de oameni să se întoarcă, indirect, în Cluj. Lor li s-ar adăuga lți zeci de mii de oameni, cu o condiție: Clujul să se unească în sfârșit cu localități precum Florești (cea mai mare comună a țării, care are o populație de aproape 60.000 de locuitori), Apahida, Baciu, dar și altele. 

Întrebat de ce această unire întârzie, deși au existat numeroase discuții în ultimii 20 de ani,  edilul a dat vina pe lipsa reformei administrative din România, dar a precizat că momentul în care Clujul va „înghiți” localitățile din Zona Metropolitană nu e departe. 

Nu am făcut asta pentru că nu există reformă administrativă. Ultima reformă administrativă a fost în 1968, nimeni nu a avut curajul să o ducă mai departe și să o actualizeze. Sunt convins că va veni și un asemenea moment. Eu spun că nu e departe. Până atunci însă noi facem unire de jos în sus. Noi pregătim unirea Clujului cu Florești, cu Baciu și cu tot ce e în preajmă prin proiectele comune pe care le avem: transport în comun pentru toată lumea, coridor pe malul Someșului din Gilău până-n Apahida, facem tren metropolitan, facem centură etc”, a spus Boc, la Radio Napoca.

Cum au crescut localitățile din Zona Metropolitană

În timp ce populația Clujului a scăzut, cea din localitățile Zonei Metropolitane Cluj au urmat o cu totul altă tendință.

Cea mai mare comună a țării, Florești, a stabilit un adevărat record național și a ajuns să aibă o populație de 52.735 persoane, cu 29.922 mai mult decât în 2011. Neoficial, Floreștiul ar putea să aibă o populație de peste 70.000 de locuitori, având în vedere că foarte mulți locuiesc și acolo fără forme legale.

Creșteri pe linie au avut și Apahida, comună care are acum o populație rezidentă de 17.239 persoane, cu 6.554 mai mult decât în 2011 și Baciu - 13.922 de persoane, cu 3.605 mai mult decât în 2011. Comunele Florești și Apahida ocupă primele două poziții înregistrând creșteri de 231,2%, respectiv de 161,3% față de 2011. 

Cluj-Napoca


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri