PatriotFest, concursul care încurajează inovaţia în beneficiul securităţii naţionale
0
PatriotFest, primul concurs de inovare în domeniul securităţii naţionale, a ajuns la cea de-a treia ediţie. Organizatorii au susţinut o conferinţă de presă la Cluj, marţi, 7 mai, prezentându-i publicului pe unii dintre inventatorii şi inovatorii care au fost premiaţi la ediţiile anterioare ale competiţiei.
La aceste întâlniri au participat Marcel Foca, din partea New Strategy Center şi Marian Vătavu din partea Ministerului Apărării Naţionale, dar şi reprezentanţi ai MAI, SRI, STS şi SPP, co-organizatori ai Patriot Fest.
Marian Foca a vorbit despre unicitatea proiectului la nivel naţional şi i-a sfătuit pe inovatori să se înscrie în competiţia PatriotFest. De altfel, spune el, proiecte asemănătoare există în SUA, iar în ultimii ani Agenţia Europeană de Apărare a investit fonduri importante pentru a promova inovaţia.
„Singura cerinţă pentru cei care doresc să se înscrie la acest concurs este să deţină cetăţenia română. Promovăm acest proiect inclusiv în străinătate, fiind adresat şi românilor care trăiesc afară. Îl promovăm şi prin Liga Studenţilor Români din Străinătate”, a informat Foca, răspunzând unor întrebări din partea asistenţei.
Invitaţi de marcă
Printre invitaţi s-au numărat şi Dumitru Grigore şi Ioan Burda, doi dintre performerii ediţiei 2017. Primul dintre ei a fost premiat pentru invenţia sa, MindMi, un sistem unic în lume care este deja utilizat în serviciile de recrutare de personal şi în unele cabinete de psiholgie. MindMi poate să furnizeze cele mai relevante informaţii şi să evidenţieze profilul psihologic al persoanelor examinate şi să ofere detalii despre acestea.
La rândul său, Ioan Burda a fost răsplătit, în urmă cu doi ani, pentru proiectul său de teleportarea simţului tactil: Haptic Interface.
A fost prezent şi unul dintre câştigătorii de anul trecut, bucureşteanul Sebastian Cochinescu. Fondator şi CEO al companiei SupplyBlockchain, pe care a înfiinţat-o anul trecut la San Francisco, Cochinescu a fost printre laureaţii secţiunii „Creativitate pentru Securitate” cu serviciile SupplyBlockchain adresate structurilor militare şi de securitate naţională. Produsul său este utilizat şi de companii din domenii din transporturi şi le permite acestora să urmărească orice produs pe lanţul logistic şi de transport,până la utilzatorul local.
Nu a lipsit nici Cristi Mocan, profesor la Universitatea Tehnică din Cluj. Acesta a fost premiat, alături de Cosmin Nechifor şi Beniamin Bia pentru sistemul lor de securitate accelerat prin hardware. Sistemul conceput de cei trei clujeni are ca principale funcţii recunoaşterea facială prin algoritmi acceleraţi prin hardware, cControlul accesului pe baza identificării feţei într-o bază de date sau a unui cod PIN, precum şi detecţia mişcării pe baza imaginilor de la o cameră video.
Citeşte şi