„Paszkany, parcul înapoi!”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 40 de clujeni, majoritatea membri ai Grupului pentru Acţiune Socială (GAS), au protestat ieri în faţa Parcului Feroviarilor faţă de faptul că acesta a fost închis şi va fi transformat în bază sportivă

Protestatarii se plâng de faptul că iniţiativa patronului clubului de fotbal CFR CLUJ, Arpad Paszkany, „limitează drastic accesul general și gratuit în parc“. De altfel, locuitorii din zonă spun că parcul a fost închis încă din toamna anului trecut. La protest au fost distribuiţi fluturaşi şi 1.000 de autocolante, ce urmează să fie lipite în tot oraşul, care descriu, atât în română cât şi în maghiară, scopul acţiunii. Mai mult, fiecare cetăţean e invitat să scrie pe autocolant ce-şi doreşte să fie Parcul Feroviarilor. Secretarul GAS, Adrian  Dohotaru, a purtat pe cap, în timpul protestului, o mască de gaze, pentru a sugera faptul că în oraş sunt din ce în ce mai puţine spaţii verzi. Protestatarii au încins şi o partidă de fotbal în stradă, printre maşini - „dacă în parc nu e voie, facem sport unde putem“, a explicat Dohotaru.

Sunt obligaţi să planteze alţi copaci în locul celor tăiaţi

Marţi, la ora 17.00, Garda de Mediu a trimis o echipă de control în Parcul Feroviarilor, pentru a stabili exact motivul pentru care o parte dintre copacii din parc au fost deja îndepărtaţi. Comisarul regional Viorel Pleşca a explicat că este legal ceea ce fac reprezentanţii clubului CFR, atât timp cât în locul copacilor tăiaţi vor fi plantaţi alţii.

„În urmă cu câteva săptămâni, vântul a rupt crengile mai multor copaci şi a fost nevoie de o ecologizare a zonei. Cei de la CFR fiind administratorul parcului, în baza unui contract de asociere, au tot dreptul să igienizeze zona, din moment ce este vorba de o investiţie în interes naţional. Condiţia este ca în cazul tăierii unor copaci care încurcă amenajarea bazei sportive, să fie plantaţi alţii, în alt loc. Suprafaţa spaţiului verde nu are voie să fie redusă“, a spus acesta.

Iuliu Mureşan: „Îşi va recăpăta funcţiunea“

În urma nemulţumirilor clujenilor, care nu sunt de acord cu amenajarea unei baze sportive în detrimentul unui loc de agrement, bun public, preşedintele CFR, Iuliu Mureşan, a dat promisiuni, într-un comunicat postat pe site-ul oficial al clubului, că parcul îşi va recăpăta strălucirea de altădată. „În ultimii 15-20 de ani, aşa zisul Parc al Feroviarilor a devenit un maidan neîntreţinut, plin de copaci bătrâni. S-au deteriorat vegetaţia şi aleile, iar aşa zisa fântână arteziană nu mai funcţionează de zeci de ani. Zona a devenit insalubră, un rai al boschetarilor, al câinilor vagabonzi şi un loc de depozitare a deşeurilor“, a menţionat conducătorul clubului.

Acesta a explicat că în zonă se vor investi două milioane de euro. „Parcul Feroviarilor îşi va recăpăta funcţiunea de parc, refăcându-se împrejmuirea, terenurile de fotbal pe zgură şi pe gazon care existau, terenurile de tenis, patinoarul natural, locurile de joacă pentru copii, fântâna arteziană, se va regazona tot parcul, se vor planta arbori şi arbuşti ornamentali, se vor reface aleile şi iluminatul şi se va reface digul de pe malul Someşului, care se va transforma într-o zonă de promenadă, iluminată şi cu bănci, iar clădirea administrativă de la intrarea în parc va fi renovată. Îi vom reda parcului strălucirea de altădată“, a declarat Iuliu Mureşan.

CFR Cluj a preluat parcul pe doi lei

Parcul Feroviarilor din Cluj-Napoca, situat nu departe de zona centrală a oraşului, a fost preluat anul trecut official de clubul de fotbal CFR Cluj. Acesta va plăti anual doar 1,19 euro pe metrul pătrat, preţ considerat un chilipir de specialiştii în afacerile imobiliare. Parcul Feroviarilor se întinde pe 5,3 hectare, iar preţul anual pe care Paszkany îl va plăti pentru el este de circa 64.000 de euro.

Parcul a fost concesionat de la la Compania Naţională de Căi Ferate „CFR“ S.A. - Sucursala Regionala CF Cluj, în 2006, când secretar de stat responsabil cu infrastructura feroviară era Constantin Dascălu, un apropiat al lui Arpad Paszkany, pentru care a şi lucrat între 2000 şi 2005, la firma Ecomax. În acest context, afacerea a generat suspiciuni încă din 2007, când s-a aflat despre ea. După scandalul din presă, afacerea a fost pusă „la păstrare”, până anul trecut, când s-au semnat actele prin care clubul CFR a preluat parcul.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite