Muzicieni din România, revoltaţi de atentatele de la Bruxelles. Dedică un concert memoriei victimelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Filarmonica de Stat Transilvania din Cluj a decis să dedice concertul vocal-simfonic programat joi memoriei victimelor din atentatele de la Bruxelles. Artiştii îşi manifestă „îngrijorarea şi revolta” faţă de atrocităţile din capitala Belgiei.

Joi, de la ora 19, pe scena Colegiului Academic al UBB, Filarmonica din Cluj a programat un concert cu Oratoriul „Patimile lui Ioan”, de Johann Sebastian Bach, în contextul în care pentru catolici este Joia Mare. 

“Dedicăm concertul din seara zilei de 24 martie memoriei victimelor atentatelor de la Bruxelles. Ne exprimăm îngrijorarea şi revolta faţă de actele de terorism care au îndoliat Europa şi întreaga lume. Ne exprimăm solidaritatea faţă de toţi partenerii europeni ai României. Dorim ca Patimile după Ioan de Johann Sebastian Bach să fie o chemare pioasă de convieţuire pentru toţi, indiferent de credinţa căreia i se închină”, a transmis colectivul Filarmonicii din Cluj.

Instituţia a dedicat şi cu alte ocazii concerte memoriei victimelor unor tragedii.

În concertul programat joi, când catolicii sărbătoresc Joia Mare, premergătoare Paştilor, pe scenă vor urca soliştii Daniela Păcurar (soprană), Mihaela Işpan (mezzosoprană), Tiberiu Simu (tenor), Richard Resch (tenor), Cristian Hodrea (bariton), Beniamin Pop (bas), pentru a interpreta „Patimile după Ioan”, de Johann Sebastian Bach. Dirijorul Corului este Cornel Groza. Concertul va fi dirijat de Stephen Smith.

Oratoriul lui Bach

Potrivit reprezentanţilor Filarmonicii, adaptarea polifonică (care presupune suprapunerea mai multor părţi vocale sau instrrumentale) a fragemntelor din cele patru Evanghelii, care se citesc de Florii şi în Săptămâna Patimilor a început în secolul XV.

“La vremea lui Bach, aceste adaptări suplimentau povestirea biblică prin texte poetice noi în forme muzicale diverse, de la recitative la corale cântate de credincioşi. Bach a fost cel care a adăugat arii splendide, dar şi coruri de început şi final, şi a exploatat la maximum potenţialul expresiv al acestui gen. Auzim nu doar personajele dramei, ci şi personaje anonime care comentează acţiunea în arii elaborate, precum şi membri ai congregaţiei, în melodiile de coral, aici armonizate foarte bogat. Perspectiva realizată de Bach este aproape cinematică, prin combinaţia de acţiune şi comentariu, prin cântarea corală şi solourile de virtuozitate care opresc, pentru un moment, desfăşurarea acţiunii”, explică Filarmonica din Cluj.

Biletele la concert costă 20 de lei, cu preţ întreg, respectiv 10 lei cu preţ redus, pentru elevi, studenţi şi pensionari şi pot fi procurate online, pe biletmaster.ro, de la Casa de Cultură a Studenţilor, până la ora 18, dar şi de la locul concertului, Colegiul Academic, cu o oră înaintea începerii acestuia.

Citeşte şi:

Pianistul de jazz Roberto Fonseca vine, pentru prima dată, la Cluj. Concertează alături de doi prieteni ai săi

De ce catolicii şi ortodocşii sărbătoresc Paştele la date diferite

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite