Moştenirea de suflet a unui fotograf. O zi din viaţa propriei fiice, timp de 15 ani. „Cele mai importante lucruri pe care le realizăm sunt amintirile“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Fotografia a fost pasiunea mea încă de când eram destul de mare ca să ţin un aparat, dar azi vreau să vă arăt 15 fotografii care îmi sunt foarte dragi. Niciuna nu este făcută de mine“, mărturisea, în februarie 2012, fotograful Steven Addis, la începutul conferinţei TEDx.

În urmă cu câţiva ani se afla la New York ca să ţină un discurs. Era cu soţia şi fiica sa care împlinea un an în acea zi. Soţia, povesteşte fotograful Steven Addis, i-a făcut o poză în care îşi ţinea fetiţa în braţe. Se afla la intersecţia străzii 57 cu 5 din marea metropolă americană. Un an mai târziu s-a întâmplat să se afle la New York în aceeaşi zi şi a decis să facă o poză în acelaşi loc, tot ţinându-şi copila în braţe.

„În apropierea celei de-a 3-a aniversări, soţia mi-a spus: «Hei, de ce n-o iei pe Sabina la New York într-o excursie tată-fiică şi să continuaţi ritualul?». Aici am început să rugăm turişti în trecere să ne fotografieze. E remarcabil cât de universal e gestul de a înmâna camera foto unui străin. Nimeni n-a refuzat vreodată şi, din fericire, nimeni n-a fugit cu camera. Atunci nu realizam cât de mult urma să ne schimbe vieţile această excursie. A devenit sacră pentru noi. Asta a fost făcută la doar câteva săptămâni după 9/11 şi m-am văzut pus în situaţia de a încerca să explic ce se întâmplase în acea zi în aşa fel ca o fetiţă de 5 ani să înţeleagă“, povesteşte Addis, la TEDx, care pe lângă fotograf e scriitor şi strateg de brand (are şi o afacere în acest sens).

În opinia sa, cele 15 fotografii sunt „mult mai mult decât nişte instantanee“, sunt „căi de a îngheţa/opri timpul în loc pentru o săptămână în octombrie şi de a reflecta la timpul scurs şi la schimbarea de la an la an, nu doar fizic. Făcând aceeaşi poză, perspectiva noastră se schimbă, atinge noi repere. Ajung să văd viaţa prin ochii ei, cum interacţionează şi cum vede totul“.

image

Îşi aminteşte că într-una dintre excursii, fiica sa s-a oprit în faţa unui magazin de păpuşi pe care-l observase în anii trecuţi. 

„Mi-a descris ce a simţit la 5 ani stând în faţa acelui magazin de păpuşi. Spunea că-şi amintea cum îi bătea inima să-i spargă pieptul, când a văzut prima oară acel loc, cu nouă ani în urmă. Iar acum, ceea ce caută în New York sunt facultăţi pentru că e hotărâtă să continue şcoala în New York. Şi mi-am dat seama: cele mai importante lucruri pe care fiecare dintre noi le realizăm sunt amintirile.

Deci vreau să vă sugerez ideea de a face un efort conştient de a crea amintiri. Nu ştiu despre voi, dar în afara acestor 15 poze eu nu apar în prea multe poze de familie. Sunt totdeauna cel care face pozele. 

Aşa că vă încurajez pe toţi să intraţi în poză şi să nu ezitaţi să rugaţi pe cineva: «Ne faceţi, vă rog, o poză?» Mulţumesc“, subliniază fotograful.

Mai puteţi citi:

O hartă neştiută a creierului uman. Cum a cartografiat un om de ştiinţă american „autostrăzile“ din mintea noastră

„Sunt aproximativ 86 miliarde de neuroni în creierul nostru, distribuiţi neuniform. Felul cum sunt distribuiţi contribuie  la funcţia lor de bază. Putem începe să cartografiem funcţiile creierului, putem începe să le legăm de celulele individuale“, explică omul de ştiinţă Allen Jones, CEO la Institutul Allen pentru Ştiinţa Creierului. Acesta coordona, în iulie 2011, când a vorbit la o conferinţă TEDx în SUA, un proiect despre cartografierea creierului uman, de creare a unui atlas al creierului uman.

Secretul vieţii lungi şi fericite. Ce spune cel mai longeviv studiu din lume despre viaţa adulţilor, făcut la Harvard 

Directorul studiului Harvard al Dezvoltării Adulţilor, psihiatrul şi profesorul Robert Waldinger, a vorbit la o conferinţă TEDx din noiembrie 2015, în SUA, despre ce ne menţine fericiţi şi sănătoşi pe măsură ce îmbătrânim. Banii şi faima, veţi spune, însă studiul american, desfăşurat pe aproape opt decenii şi care implică 724 de bărbaţi, arată cu totul altceva.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite