Milionar clujean omagiat de mitropolitul Clujului şi de preşedintele Senatului UBB. La înmormântare au participat sute de oameni
0Mitropolitul Clujului, Andrei Andreicuţ şi preşedintele senatului Universităţii Babeş-Bolyai, Ioan Chirilă, au oficiat slujba de înmormântare a cunoscutului om de afaceri Vasile Leordean. La eveniment au participat sute de persoane, politicieni, oameni de afaceri, membrii ai mediului universitar. Leordean a condus Flacăra, una dintre fabricile-simbol ale oraşului şi a înfiinţat clubul Rotary Parc.
La înmormântarea omul de afaceri Vasile Leordea, care a decedat zilele trecute la vârsta de 78 de ani, au participat sute de persoane, politicieni, oameni de afaceri, membrii ai mediului universitar.Printre aceştia s-au numărat ex-ministrul Ioan Rus, fostul şef al Poliţiei Cluj- Ioan Păcurar, fostul primar - Gheorghe Funar, prefectul Gheorghe Vuşcan, şeful Direcţiei Finanţelor Publice Cluj Mihai Costin.Leordean a fost unul dintre cei mai bogaţi clujeni, dar şi unul dintre cei mai darnici filatropi ai oraşului, a înfiinţat clubul Rotary Park,
„Era un om de calitate al acestei urbe”
Slujba a fost oficiată la Colegiul Academic al UBB de către Mitropolitul Clujului, Andrei Andreicuţ şi de către părintele profesor Ioan Chirilă, preşedintele senatului UBB. „Era un om de calitate al acestei urbe (...) Adevărata bucurie vine din interior, din prinosul adus oamenilor, eşti mare şi puternic prin ceea ce poţi dărui altora, nu prin ceea ce poţi lua de la alţii. Vasile Leordean a fost un om care a avut această deschidere”, a spus mitropolitul Clujului.
“Nu voi putea eu să descriu aici toate modalităţile sale de implicare, implicare în viaţa efectivă a universităţii noastre pentru că era mereu punct de sprijin pentru orice conexiune . Pt deschiderea ciclului de formare şi aciclului educaţionat universitare spre viaţa plină. Zicea că nu e de ajuns elementul teoretic, că teoria trebuie să dea naştere, să zămislească ceva, să deschidă ceva, de aceea am zis, că în acest moment meditativ ne aducem aminte de jovialitatea domniei sale, de distincţia şi echilibrul atitudinal şi verbal, de chipul lui deschis, cu un zâmbet larg şi luminos cu care te întâmpina, cu care venea şi cu care îţi răspundea când doreai să faci un gest de recunoştinţă, de omenie faţă de el. Când doreai să îi oferi ceva, ca şi orice gazdă, spunea: "îmi e de ajuns că suntem laolaltă”, a susţinut
.
Cine a fost Vasile Leordean
Vasile Leordean s-a născut în 1937 în comuna Leordina , judeţul Maramureş, într-o familie de ţărani cu 7 copii. A absolvit liceul la Sighetu Marmaţiei, în 1954, iar între 1957-1962 a frecventat cursurile Facultăţii de „instustrie uşoară, secţia Tricotaje-Confecţii din Iaşi”. Din 1962 a fost repartizat ca inginer la FC Flacăra, fiind avansat ca şef de producţie în 1984. A fost apoi promovat ca director tehnic la centrala de Industrie Uşoar Cluj între 1970-71. În 1978 a absolvit Facultatea de Ştiinţe Economice. Până în 1989, a fost inginer şef la FC Flacăra Cluj, iar după 1990 a fost director tehnic al Centralei Industriei Confecţiilor Sibiu, care cuprindea toate fabricile de confecţii din Ardeal.
Din 1991, şi-a adus contribuţie la înfiinţarea Camerei de Comerţ şi Industrie Cluj, iar în 2002 a fost ales preşedintele aceseia.
În 1994, fostul director a înfiinţat firm "Leotex Industries", cu 300 de angajaţi, orientată spre export, firmă care a câştigat licitaţia pentru privatizarea Flacăra în 1997.
Cofondator Rotary Parc
Împreună cu alţi oameni de afaceri a înfiinţat în 2002 clubul Rotary Parc, pe care l-a condus în 2002 şi 2004. Printre actele de caritate realizat sub patronajul său se află Cantina Sfânta Maria pentru bătrânii săraci şi clasa de elevi supradodaţi din Cluj-Napoca.
Pentru sprijinul acordat comunităţii academice, a fost desemnat Senator de Onoare al UBB şi al Universităţii Cluj. În 2010, a fost desemnat cetăţean de onpare al Clujului.
Flacăra, brand de Cluj
Fabrica Flacăra a fost unul dintre brandurile importante ale Clujului în perioada în care Leordean s-a aflat la conducerea acesteia. Fabrica a fost înfiinţată în 1949 şi, iniţial, producea uniforme militare, iar ulterior a trecut la producerea de haine pentru piaţa externă. În 1997, compania Leotex Industries, înfiinţată de Leordean, a cumpărat pachetul majoritar de acţiuni la vechea fabrică Flacăra. După divizarea fostei fabrici de îmbrăcăminte Flacăra din 2006, terenurile şi clădirile fostei societăţi au intrat în patrimoniul unei firme imobiliare. Compania clujeană Jolidon a preluat producţia de textile în 2007 pentru 800.000 de euro. La momentul respectiv, fabrica Flacăra (Leotex) era una dintre cele mai mari fabrici de confecţii din România, avea 1.000 de angajaţi, şi deţinea marca Falla.
Citeşte şi
Forbes: Cel mai tânăr manager din construcţii conduce o companie cu tradiţie din Cluj