Gafe ale Ministerului Turismului: introduce peste noapte o biserică în patrimoniul UNESCO şi încurcă o veche denumire istorică

0
Publicat:
Ultima actualizare:
abatia carta

Un site clujean de călătorii atrage atenţia asupra unui comunicat trimis de Ministerul Turismului în care se gafează de două ori. Prima dată se spune că abaţia cisterciană de la Cârţa, judeţul Sibiu, este monument UNESCO, ceea ce nu este (din păcate), iar a doua greşeală constă în folosirea a doi termeni -„Ţara Făgăraşului“ şi „Ţara Oltului“- ca două entităţi diferite când, de fapt, e vorba de aceeaşi regiune cunoscută sub două nume diferite.

„Astăzi, 14 octombrie a.c, doamna Maria Grapini, Ministrul Delegat pentru IMM-uri, Mediu de afaceri şi Turism va face o vizită în localitatea Cîrţa, judetul Sibiu. Ministrul Maria Grapini va avea o întâlnire cu reprezentanţii mediului de afaceri din Ţara Oltului şi Ţara Făgăraşului.

Un punct important pe agenda Ministrului Delegat va fi vizita la fosta Abaţie Cisterciană, monument UNESCO, unul dintre cele mai vechi şi importante monumente ale goticului timpuriu din aceasta parte a Europei. Scopul acestei vizite este acela de a identifica şi alte destinaţii cheie din punct de vedere turistic, pentru a le introduce în planul de promovare turistică al României.

De asemenea, Ministrul pentru IMM-uri, Mediul de afaceri şi Turism va vizita biserica ortodoxă din localitate şi târgul de toamna organizat de Şcoala Gimnazială Cîrţa, vizita se va încheia la fântâna ridicată în memoria artistei Maria Tănase“, se arată în comunicatul cu pricina, citat de agerpres.ro.

Site-ul de călătorii cluj.travel a întrebat-o pe Raluca Anghel Mihalcea, consilierul personal al ministrului delegat pentru IMM-uri, Mediu de afaceri şi Turism, Maria Grapini, de unde a luat informaţia că abaţia de la Cârţa face parte din Patrimoniul UNESCO.

„Consilierul ministerial ne-a precizat că sursa este primăria localităţii. (..) Reamintim că turismul cultural este printre priorităţile enunţate pentru 2013 de Maria Grapini, în luna martie, la Târgul Internaţional de la Berlin“, mai scrie site-ul clujean.

Lista integrală a monumentelor UNESCO din România, printre care nu figurează abaţia de la Cârţa, poate fi consultată pe site-ul oficial al UNESCO, aici.

Atât banala wikipedia, cât şi site-urile de turism din judeţul Sibiu ştiu că Ţara Făgăraşului este una şi acelaşi lucru cu Ţara Oltului.

„Ţara Oltului fiindcă, la nord, este străbătută de apele râului Olt. Ţara Făgăraşului, deoarece la sud, este străjuită de fascinantul lanţ al Munţilor Făgăraş, cel mai înalt lanţ muntos din Carpaţii româneşti“, relatează sibiu-turism.ro.

„Orice istoric medieval vă poate confirma că Ţara Oltului este una şi aceeaşi cu Ţara Făgăraşului“, afirmă istoricul clujean Tudor Sălăgean, directorul Muzeului Etnografic al Transilvaniei.

Mai puteţi citi:

Ce cred experţii despre sloganul turistic al Moldovei „Hospitality. Traditions. Mystery“: „Important e ca ultimul cuvânt să nu ajungă «misery»“

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite