FOTO VIDEO Ziua #13 de protest la Cluj. Peste 8.000 de oameni au cerut demisia Guvernului. „Europa tre să ştie, România nu-i pustie!”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 8.000 de clujeni au protestat pentru a 13-a seară consecutiv. Pe reţelele sociale ce anunţa evenimentul de diseară, oamenii erau îndemnaţi să scrie parlamentarilor din fiecare oraş privind cele două ordonanţe.

UPDATE 22.10 Bob Rădulescu îi încurajează pe oameni să continue să vină la proteste ca să se termine ce s-a început acum 27 de ani. Îi îndeamnă pe oameni să nu cedeze comodităţii, fricii şi deznădejdii şi să vină seara la protest. După terminarea discursului, manifestanţii au plecat spre casă. 

UPDATE 22.00 Se cântâ Imnul României. Piaţa este luminată de mii de telefoane. 

image

UPDATE 21.45 Ultima şi cea mai nouă lozincă auzită şi rostită, duminică seara, de actorul Bob Rădulescu este „Europa tre să ştie, România nu-i pustie!”. Mulţimea scandează lozinca amintită mai devreme pe ritmul tobelor, de pe scena improvizată. Rădulescu susţine că 15.000 de oameni au ieşit în stradă la Cluj.

UPDATE 21.27 Peste 8.000 de clujeni au trecut prin faţa Prefecturii clujene şi au scandat "ştim cu toţii că noaptea fură hoţii". Oamenii au parcurs traseul Bulevardul 21 Decembrie- Memorandumului-Piaţa Lucian Blaga- Napoca- Piaţa Unirii. 

Protest la Cluj - se cântă Imnul Naţional

UPDATE 21.00 Circa 6.000 de manifestanţi trec acum de clădirea BRD scandând "Uniţi, salvăm toată România". Oamenii refac traseul de duminica trecută. În faţa clădirii „The Office” , protestatarii primesc ceai cald.

image
image

UPDATE 20.37 Mulţimea, însumând vreo 5.000 de persoane, se apropie de sensul giratoriu din cartierul Mărăşti. Oamenii scandează "nu staţi la căldură, PSD vă fură" în speranţa că oamenii din blocuri li se vor alătura.

Circa 5.000 de clujeni protestează 

UPDATE 20.30 Un clujean a întâmpinat miile de oameni care treceau pe Calea Dorobanţilor scoţând boxele pe balcon şi dând la maximum „Imnul naţional”. Iniţiativa lui a fost primită cu aplauze. 

Un clujean a scos boxele pe balcon şi a dat la maximum Imnul României

UPDATE 20.15 Circa 4.000 de clujeni mărşăluiesc pe Calea Dorobanţilor. Ei cer demisia Guvernului şi scandează: „Jos Tăriceanu, Dragnea şi Videanu”, „Uniţi salvăm toată România”, „România, trezeşte-te”. Unui protestatar aflat în scaunul cu rotile i s-a făcut rău. 

Marş anti-Guvern la Cluj

UPDATE 20.05 Coloana de manifestanţi a trecut de Teatrul National şi a intrat pe Calea Dorobanţilor. Se scandează: „Jos, Guvernul!”, „Demisia”, „România, trezeşte-te!”, „Tăriceanu, şobolanu”. Manifestanţii ocupă două benzi de pe Calea Dorobanţilor. În faţa clădirii Tribunalului ei strigă "nu vrem să fim o naţie de sclavi" şi "Cine nu sare nu vrea schimbare".

Protestatarii clujeni pe Bulevardul Eroilor 

UPDATE 19.55 Circa 3.500 de oameni mărşăluiesc pe Bulevardul Eroilor.

image

UPDATE 19.45 Actorul Bob Rădulescu le-a spus oamenilor că împreună cu alţii se vor interesa de mijloacele legale prin care se poate organiza un referendum.

De pe scena improvizată din Piaţa Unirii, el mai spune că, în urma unor reacţii, strada nu are nevoie de lideri: ”Nu sunt MC-ul pieţei”. Mai zice că oamenii care ies în strada sunt cinstiţi şi cer dreptate. Acum 27 de ani,  oamenii au rezistat 53 de zile. "Haideţi să rezistăm împreuna alte 53 de zile!”, le-a spus clujeanul. El a reluat vorbele unui om simplu: ”la ţară, din grajd, gunoiul se scoate cu furca, nu cu rugăminţi”. Bob Rădulescu a subliniat că protestul "este un protest al poporului, nu al partidelor politice".

În Piata Unirii sunt circa 2.000 de oameni. Se pleacă în marş şi se va face un traseu mai lung azi. 

image

Actorul Bob Rădulescu vorbeşte în a 13-a zi de proteste

UPDTATE 19.30 S-au adunat cam 500 de manifestanţi. Lumea huiduie şi scandează "demisia" şi "hoţii" . Piaţa începe să se umple. 

image
image

UPDATE 19.10 Circa 200 de oameni sunt acum în piaţă. Nu se scandează nimic încă. Se aud bătăi de tobe. Şi în seara asta, oamenii au venit cu copii, steaguri şi pancarte.

image

Câteva sute de oameni au anunţat, la ora scrierii acestei ştiri, pe Facebook, că vor protestea duminică seară, 12 februarie, în Piaţa Unirii din Cluj.

Pe pagina de Facebook ce anunţă evenimentul, manifestanţii au scris câteva idei despre consecinţele zilelor de proteste de până acum, despre ce au în plan să facă şi le reamintesc oamenilor ce cere strada: respingerea OUG 13, adoptarea OUG 14 în aşa manieră încât să anuleze toate efectele primei ordonanţe, demisia Guvernului Grindeanu - care împreună cu demisiile lui Dragnea şi Tăriceanu nu sunt ”negociabile” - şi solicitarea partidelor din coaliţia de guvernare să formeze un guvern din persoane competente şi integre.

Ce scriu manifestanţii pe Facebook:

Rezistăm de 11 zile.

Cu ce EFECTE ?

1. OUG 13 nu produce efecte...încă. Statul de drept şi independenţa justiţiei nu au fost rase. Democraţia supravieţuieşte doar pentru că 500 000 au decis să o păzească.
2. Iordache şi-a dat demisia.
2. Încep să apară crăpături în PSD. Încă nu sunt vizibile Apar oameni care contesta autoritatea/manieră dictatorială de conducere a lui Liviu Dragnea. Nu vă lăsaţi impresionaţi de aparenţă de forţă pe care o proiectează. E doar atât, o aparenţă.
Concluzia fundamentată pe opinii mult mai solide decât cele 3: Câştigăm, dacă continuăm!

CE FACEM ÎN CONTINUARE?

Mingea s-a mutat de la Guvern la Parlament. Şi acolo ne mutăm şi noi atenţia şi energia. Partea bună? Aici vocea noastră are mai multă influenţă decât asupra guvernului. Uitaţi de respingerile făcute de CCR şi nu vă lăsaţi demoralizaţi! Lucrăm cu ce avem.

1. SCRIEŢI PARLAMENTARILOR DIN FIECARE ORAŞ SĂ VOTEZE OUG 14 ŞI SĂ RESPINGĂ OUG 13!
2. RĂMÂNEM ÎN STRADĂ
3. FORME DE PROTEST COMPLEMENTARE

Ce vrem?

1. Vrem respingerea de către parlament a OUG 13 şi adoptarea de urgenţă a OUG 14 de aşa manieră încât să anuleze toate efectele primei ordonanţe şi să respecte şi criteriile legale.
2. Demisia Guvernului Grindeanu, Dragnea şi Tăriceanu nu este negociabilă. Cerem partidelor din coaliţia de guvernare să vină cu un guvern format din oameni integri şi competenţi, care să garanteze că nu se vor atinge de statul de drept şi independenţa Justiţiei. 

Ne vedem în Piaţă! Altă întrebare?“.

Mai puteţi citi:

FOTO Circa 2.000 de oameni în ziua #12 de protest la Cluj. „Am descoperit în stradă că România are un suflet nou şi o gândire europeană“

FOTO VIDEO Circa 3.000 de oameni în ziua #11 de protest, la Cluj: „Suntem mulţumiţi cu atât?”

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite