Foto-Video Tinerii din Cluj sunt ambasadorii României în 2015

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tinerii au venit duminică seara, în centru, la concerte, cu pancarte roşii pe care scria „I love Cluj“ FOTO: Florina Pop
Tinerii au venit duminică seara, în centru, la concerte, cu pancarte roşii pe care scria „I love Cluj“ FOTO: Florina Pop

Cluj-Napoca este primul oraş din ţară ales Capitală Europeană a Tineretului în 2015. Acest titlu nu va aduce doar creşterea numărului de turişti şi de investiţii, ci şi „paşaportul“ spre statutul de Capitală Culturală Europeană în 2021.

Cluj-Napoca a fost desemnat sâmbătă noaptea, la Maribor, de către un juriu internaţional Capitală Europeană a Tineretului (CET) în 2015. Oraşul in inima Transilvaniei a concurat cu capitala Lituaniei, Vilnius, şi cu Ivanonvo (Rusia ) şi Varna (Bulgaria).

„Acest titlu demonstrează că inima Transilvaniei este tânără şi priveşte spre Europa şi spre viitor. Sunt foarte mândru de această generaţie care a demonstrat că visele pot deveni realitate. Tinerii din Cluj au devenit ambasadorii României. Cluj 2015 este proiectul unei ţări întregi", a declarat,  pentru „Adevarul”, Florin Moroşanu, unul dintre cei doi coordonatori ai proiectului Cluj-Capitală Europeană a Tineretului.

„Mica Europă“ de la Cluj

Obţinerea acestui statut este o confirmare că oraşul are valori europene şi poate oferi modele de bună practică în multe domenii, a apreciat primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, într-o conferinţă de presă.

„Titulul e o confirmare că avem ce să arătăm Europei. Avem în oraşul nostru valori europene, suntem, în instanţă, o mică Europă la noi acasă. Suntem un oraş al tineretului. Iar acest titlul este, de fapt, paşaportul spre statutul de Capitală Culturală Europeană în 2021“, a afirmat Boc.

Acesta a explicat că dosarul de candidatură prezintă etapizat, pe ani, paşii ce trebuie făcuţi până în 2015. Fostul premier al României a subliniat că acum e important „să ştim cum să ne vindem“ ca proiectele demarate în 2015 să continue şi după, iar momentul 2015 să nu fie doar „un foc de artificii“.

Bugetul pentru CET 2015 este estimat la 5,5 milioane de euro, din care o parte va fi suportat de către bugetul local, iar restul - din finanţări atrase, naţionale, europene şi private.
Suportul tehnic, redactarea materialului, conceptul de promovare a Clujului drept CET 2015 aparţin Grupului Pont din Cluj, Primăriei Cluj-Napoca fiindu-i partener.

Ce zic clujenii

Clujenii cred că acest titlu le va aduce beneficii pe termen lung şi, în timp, conturarea unui brand de sine stătător. Statutul de CET îi conferă Clujului şansa de a se poziţiona pe o piaţă turistică alături de oraşe de calibru precum Rotterdam, Torino, Antwer şi Maribor.
Unul dintre operatorii turistici ai oraşului, Traian Almăşan de la City Tours, tânărul ghid care i-a invitat pe turiştii străini loviţi cu pietre în judeţul Sălaj la o excursie gratuită în Transilvania, crede că titlul e o confirmare a potenţialului pe care îl are Clujul.

„Clujul se luptă de ceva timp să îşi contureze un brand, dar şi un loc pe harta turistică a României şi mai exact, a Transilvaniei, alături de brand-ul Dracula (ne place, nu ne place..) şi de oraşe precum Sibiul, Sighişoara sau Braşov. Statutul de Capitală Europeană a Tineretului reprezintă o mare şansă de a reuşi acest lucru“, susţine Traian Almăşan.

O „ieşire din amorţeală“

Şi investiţiile vor creşte, iar Clujul va fi mai vizibil şi penttru mediul de afaceri extern, sunt de părere economiştii. „Odată ce oamenii de afaceri vor veni şi se vor convinge că se merită să investească se va simţi diferenţa. Vor creşte şi exporturile“, crede economistul clujean Iosif Pop.

La fel de optimişti sunt şi liderii studenţilor clujeni. Ei cred că acest titlu dă un plus de valoare oraşului şi tinerilor, mai ales că Clujul este cel mai mare centru universitar al ţării cu circa 15.000 de studenţi, potrivit Andreei Petruţ, vicepreşedintele Alianţei Naţionale a Organizaţiilor Studenţilor din România. „Clujul se va dezvolta prin ceea ce îşi doresc tinerii. Cluj-Capitală Europeană a Tineretului va aduce şi mai mulţi studenţi, iar accesul la mobilităţi va fi mult mai uşor. Titlul îi va determina pe tineri să aibă mai mult simţ civic, le va permite să se exprime liber, să îşi pună în aplicare ideile, dar le va oferi şi o rampă de lansare“, afirmă Andreea Petruţ.

Ea mai crede că CET va înfrumuseţa imaginea Românei peste hotare. „La nivel european vom creşte ca şi ţară“, adaugă studenta.

Concerte în Piaţa Unirii

Certificatul prin care Clujul va fi CET în 2015 a fost arătat clujenilor duminică seara, în Piaţa Unirii, unde, de la ora 19.00, a fost programat un concert susţinut de trupele Grsimus şi Mandinga.

Cluj-Napoca are o populaţie de circa 330.000 de locuitori, dintre care aproximativ 100.000 sunt studenţi.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite