FOTO/ VIDEO Salina Turda, călătorie spre centrul Pământului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Recent renovată, salina cu o arhitectură futuristă îi impresionează pe turiştii care explorează minunăţiile din adâncuri. În mod sigur nu vă veţi plictisi în incursiunea subterană de la Turda. Puteţi juca minigolf sau bowling şi veţi încerca senzaţia unică a unei plimbări cu barca pe lacul de sub pământ.

Aflată la 30 de kilometri de Cluj-Napoca, salina Turda este aproape de nerecunoscut pentru cei care au vizitat-o în trecut. Lucrările au început în ianuarie 2008 şi s-au încheiat în ianuarie anul acesta.

Mai citeşte şi:

Oltenii au salină de suprafaţă de 100.000 de euro

Vechea intrare a fost înlocuită cu una modernă. Mai întâi pătrundeţi în galeria Franz Josef, un culoar lung de câteva sute de metri, la capătul căruia vă aşteaptă un lift ce vă scuteşte de coborârea pe trepte la 80 de metri adâncime. Ajungeţi apoi în mina Rudolf, cea mai mare încăpere subterană din ţară, unde puteţi juca bowling, golf sau baschet. Tot acolo sunt montate o roată-carusel, pe care pot urca opt persoane simultan, şi tobogane pentru copii.

Într-o extremitate a sălii se află un amfiteatru săpat în sare, cu aproape 200 de scaune încălzite, întrucât temperatura aici este de 10-12 grade Celsius. Din mina Rudolf, un al doilea lift panoramic coboară până la aproape 120 de metri adâncime, în mina Terezia. La ieşirea din lift a fost amenajată o pasarelă peste lacul sărat din mina Terezia.

Plimbare pe lac

După ce parcurgeţi puntea, ajungeţi pe o mică insuliţă din sare, pe care au fost construite mai multe terase iluminate. Văzute de sus, acestea par nişte OZN-uri. Aici există şi un debarcader. Urcaţi într-o barcă şi porniţi agale într-o plimbare pe lacul de sare din subteran. Priveliştea este fantastică.

Într-o altă mină, Gisela, a fost amenajată o bază de tratament în care aveţi la dispoziţie o sală de gimnastică şi o încăpere cu canapele şi scaune unde puteţi viziona programe TV şi puteţi accesa internetul. Turiştii care ajung aici se pot relaxa jucând bowling sau minigolf ori pot face o plimbare cu barca în mina Terezia.

Pentru fiecare activitate însă se plăteşte suplimentar, pe lângă taxa de intrare percepută. De exemplu, 20 de minute petrecute pe lac costă 10 lei. Dacă turiştii vin în grupuri mari, aceştia plătesc o taxă de 300 de lei pe oră. Ocazional, în amfiteatrul din mina Rudolf se organizează spectacole de operă şi audiţii muzicale. În curând, salina va fi dotată cu un teren de sport, unde vizitatorii vor putea juca baschet, volei sau tenis.

Proiectul de modernizare a salinei Turda a fost realizat de arhitectul Ioana Olivia Danciu, profesor la Universitatea de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu", din Bucureşti. „Salina din Turda este cea mai ecologică din ţară. Nu există nicio formă de poluare în preajmă. Şi are o formă unică în Europa", explică Ovidiu Mera, directorul salinei.

Zăcămintele de sare de la Turda au fost descoperite pe vremea romanilor, în urmă cu 2.000 de ani, şi au reprezentat unul dintre motivele dezvoltării fostului castru Potaissa. Conţinutul de clorură de sodiu din subteran se situează în jurul valorii de 99%, iar întregul zăcământ este apreciat la aproape 39 de miliarde de tone.

image

În caruselul din mina Rudolf pot urca opt persoane simultan

Cascadă de sare

Cele patru mine din adâncurile saline au fiecare forme diferite, una mai spectaculoasă decât cealaltă. Mina Rudolf are o formă trapezoidală. Deschisă în anul 1867, aceasta are o lăţime de 50 de metri şi o lungime de 80 de metri. Mina Ghizela a fost deschisă în 1857 şi urma să fie o mină similară minei Rudolf, însă s-au executat doar lucrările pregătitoare. În 1992, la deschiderea minei pentru tratament a fost extinsă sala octogonală. Mina Terezia este una de tip clopot, cu o adâncime de 90 de metri. Aici se află celebra cascadă de sare pe peretele nordic. Galeria Ferdinand are o lungime de 917 metri. Între anii 1853 şi 1870, aceasta era folosită pentru transportul sării la suprafaţă. Între 1948 şi 1992 a avut rolul de depozit de brânză.

DJ Sava şi Raluka au ales să filmeze aici ultimul lor videoclip, pentru hitul momentului, intitulat „I like (The Trumpet)". Filmările au avut loc timp de o zi, la începutul lunii. Clipul regizat de Dragoş Buliga are o temă de inspiraţie militară. „Propunerea de a filma la Turda a venit din partea regizorului. Noi ne doream un videoclip milităresc, iar când am văzut pozele am fost foarte încântaţi. Nici nu ştiam că există aşa ceva în România", a declarat DJ Sava.

image

Un sejur perfect

Localizare. Salina Turda se află în zona Durgău-Valea Sărată din Turda, judeţul Cluj.

Acces. Cu maşina, din Cluj-Napoca până la Turda parcurgeţi 30 de kilometri pe DN 1 (E60). Dacă veniţi dinspre Câmpia Turzii, distanţa e de 11 kilometri. Din gara Câmpia Turzii circulă autobuzul 2, iar din oraş luaţi autobuzul 17.

Atracţii. Salina e deschisă de luni până duminică, între orele 9.00 şi 17.00, dar ultima oră de acces este 15.00. Biletul costă 15 lei pentru adulţi şi 8 lei pentru copii. Închirierea unei bărci costă 10 lei pentru 20 de minute. Puteţi vizita şi Cheile Turzii, castrul roman Potaissa, Muzeul de Istorie din Turda, staţiunea Băile Turda.

Cazare. În zonă există multe hoteluri şi pensiuni. O cameră dublă în complexul Pelicanul (4 stele) costă 160 de lei de persoană pe noapte. Turiştii au la dispoziţie restaurant, jacuzzi, saună, internet wireless, teren de fotbal, ştrand. O cameră dublă la Castelul Prinţul Vânător&Dracula costă 200 de lei/noapte cu mic dejun inclus. Clienţii beneficiază de cramă, internet wireless, cutie de valori, discotecă, bar, restaurant, seif şi minibar în cameră. Relaţii la www.turistinfo.ro şi www.salinaturda.eu.

Mina Terezia e străbătută de o pasarelă construită peste lacul sărat

image
Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite