FOTO „Muntele de gunoi“ de la Pata Rât a ajuns în pârâu: 100 de litri/secundă de lichid toxic ajung în apă. Autorităţile dorm

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Autorităţile se mişcă greu în remedierea incidentului de la Pata Rât. FOTO: Szakáts István
Autorităţile se mişcă greu în remedierea incidentului de la Pata Rât. FOTO: Szakáts István

Circa 100 de litri pe secundă de levigat - lichid toxic provenit de la un depozit de deşeuri - se scurg într-un pârâu aflat în zona Pata Rât, din cauza unei alunecări de teren care a antrenat şi câteva tone de gunoi, conform prefectului. Blocarea pârâului pune în pericol şi Centura Vâlcele-Apahida, spune acesta. Circa o lună de zile a trecut de la alunecarea de teren, în iulie, şi până la luarea efectivă a măsurilor de către autorităţi.

Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Cluj s-a reunit, marţi, la Prefectura Cluj într-o şedinţă extraordinară în legătură cu alunecarea de teren de la depozitul neconform de deşeuri Pata Rât. „A fost o alunecare de teren în luna iulie, atât a pământului cu care s-au acoperit deşeurile de la rampa de gunoi neconformă de la Pata Rât, cât şi a deşeurilor, pe o lungime de 300 de metri, blocând pe 120 de metri albia pârâului Zăpodie, adiacent depozitului. Spre sfârşitul toamnei, când ploile se vor accentua, situaţia nu va rămâne la fel. Fiind blocată albia pârâului, dacă vor veni debite masive de apă pe albie, este o posibilitate să erodeze undeva în preajma centurii de ocolire a Clujului pe relaţia Vâlcele – Apahida. În plus, nivelul de levigat nu este gestionat corect, fiind lăsat să curgă, debitul ajungând şi la 100 de litri pe secundă. Beneficiarul, Consiliul Judeţean Cluj, stă şi nu face nimic corespunzător în rezolvarea acestei probleme”, a spus prefectul Aurel Cherecheş, citat de Ziarul Faclia. Levigatul este un lichid toxic care se scurge din sutele de tone de deşeuri de la Pata Rât.
 

Prefectul a anunţat pe pagina sa de Facebook şi rezultatul şedinţei: „ca urmare a notei de constatare nr. 12675/02.08.2017 privind starea depozitului neconform de deşeuri Pata Rât, s-a dispus intervenţia rapidă şi luarea de măsuri pentru stoparea fenomenului de alunecare a taluzului depozitului de deşeuri, degajarea albiei pârâului Zăpodie şi stoparea scurgerii levigatului, precum şi preluarea şi tratarea acestuia la staţii de epurare”. 

 

Scandal Consiliul Judeţean - Prefectură

Prefectul Aurel Cherecheş a criticat Consiliul Judeţean Cluj, care gestionează lucrările de închidere a groapei de gunoi Pata Rât, de pasivitate. Colegul de partid al prefectului, preşedintele PSD Cluj, Horia Nasra, a cerut, într-un comunicat de presă, demisia preşedintelui Consiliului Judeţean, liberalul Alin Tişe pe motiv că „Aţi compromis fără urmă de întoarcere imaginea instituţiei, cazul grav al ascunderii  alunecării deşeurilor fiind completat de incapacitatea de a finaliza Centrul de Management Integrat al Deşeurilor (CMID), respectiv problema reciclării şi depozitării deşeurilor din judeţul Cluj”. 

Reacţia Consiliului Judeţean 

 

De cealaltă parte, preşedintele Consiliului Judeţean Cluj (CJC), Alin Tişe, a trimis un comunicat în care susţine că prefectul Cherecheş face „acuzaţii iresponsabile” şi nu înţelege situaţia: „Cerem public prefectului PSD să-şi ceară scuze angajaţilor CJC despre care a spus că nu fac nimic şi i-a ameninţat că va trimite instituţii, cităm, „să aprindă becul să facă lumină...”. 

Consiliul Judeţean face mai multe precizări, arătând că de fapt Consiliul Judeţean a anunţat Prefectura cu privire la incidentul de la Pata Rât încă din 2 august, însă nu s-au demarat măsurile de remediere a situaţiei din cauză că prefectul nu a convocat Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă. 

image

Zona pârâului Zăpodie, unde se scurge levigatul toxic provenit de la depozitul de deşeuri. FOTO: Szakáts István

Precizările preşedintelui Consiliului Judeţean

Astfel, preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Alin Tişe, face următoarele precizări:

„În data de 22.07.2017 a avut loc o alunecare de teren în zona Para Rât.

În data de 24.07.2017  s-a întocmit o notă de constatare tehnică la faţa locului de către experţii tehnici, proiectant şi antreprenor, beneficiar.

În data de 31.07.2017 a fost comunicat oficial de către Garda Naţională de Mediu - Comisariatul Judeţean Cluj, respectiv către AN Apele Române - Asociaţia Bazinală Someş-Tisa, şi s-a adus la cunoştinţă nota de constatare.

În data de 02.08. 2017 a fost întocmită Nota de constatare a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, cu alte cuvinte, Instituţia Prefectului care conduce acest comitet a luat la cunoştinţă situaţia de la Pata Rat, fiind parte a notei de constatare.

În aceasta Notă de constatare din 02.08.2017 s-au şi stabilit măsurile imperios necesare, respectiv s-au realizat măsurile de urgenţă pentru stabilizarea situaţiei, măsuri dispuse de experţi şi de constructor, dar s-a demarat şi realizarea de către Constructor a expertizei tehnice necesare prevăzute în nota din 02.08.2017

Având în vedere că în Instituţia Prefectului există angajaţi competenţi, considerăm că rea-voinţa Prefectului este evidentă. Dacă s-ar fi informat cu privire la măsurile luate de CJC, ar fi fost corect informat de către subalterni.

Deşi exista o notă de constatare din 02.08.2017 a Comitetului pentru Situaţii de Urgenţă, Prefectura nu a convocat Comitetul până în data de 22.08.2017 pentru a da o hotărâre care este obligatorie din punct de vedere legal în această situaţie, fără de care nu se poate da drumul la alte proceduri.

Cu alte cuvinte, Prefectul a făcut un spectacol ieftin, premeditat, afirmând că nu au fost luate măsuri, când de fapt instituţia sa nu a catadicsit să convoace 20 de zile Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă care să emită hotărârea necesară. 

Îi asigurăm pe clujeni că CJC a luat toate măsurile necesare, în regim de urgenţă, dispuse de specialişti şi că acum se desfăşoară o expertiză tehnică care va da o soluţie. Declaraţiile halucinante ale Prefectului, că e pusă în pericol centura, sunt iresponsabile, făcute de o persoana incompetentă şi de rea-credinţă.”

image

Zona pârâului Zăpodie, unde se scurge levigatul toxic provenit de la depozitul de deşeuri. FOTO: Szakáts István

 

A durat circa o lună până la intervenţia autorităţilor

Cert este că din luna iulie, când a avut loc alunecarea de teren, şi până pe 22 august, când a avut loc şedinţa de urgenţă de la Prefectură, nu s-a luat nicio măsură concretă (exceptând constatarea alunecării de teren) pentru remedierea problemei. Şi după şedinţa Comitetului pentru Situaţii de Urgenţă de la Prefectură lucrurile se mişcă greu. Activistul clujean Szakáts István a făcut astăzi o vizită la locul incidentului şi a constatat că doar două utilaje se aflau în zona unde s-a petrecut alunecarea de teren. Vedeţi în galeria foto ce a constatat la faţa locului. 

Citeşte şi

România lucrului prost făcut: groapa de gunoi din Cluj care costă mai mult decât un spital ultramodern

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite